luni

15 aprilie, 2024

23 decembrie, 2020

Contribuțiile la Pilonul II, al pensiilor private obligatorii, va crește până la 4,75% în 2024, cu doar un punct procentual peste nivelul actual, în contextul în care în momentul implementării reformei se viza un procent de 6%, reiese din angajamentele asumate de Cabinetul Cîțu în programul de guvernare depus miercuri dimineața în Parlament.

”Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4, 75% în 2024”, se arată în document.

Guvernul își asumă totodată promovarea unor soluții legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private. Printre măsurile avute în vedere se numără:

  • Susținerea adoptării cadrului legal necesar introducerii produselor pan europene de pensii ca nou vehicul de economisire pentru investiții europene și finanțare durabilă;
  • Promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private);
  • Flexibilizarea și dezvoltarea legislației de pensii facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de ac est tip.

În ceea ce privește pensiile de stat, respectiv Pilonul I, Guvernul Cîțu intenționează să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și mini m 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: