duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 decembrie, 2020

Coaliţia de la guvernare şi-a propus modificarea legislaţiei astfel încât o treime din redevenţele datorate de companiile care exploatează zăcămintele de gaze din Marea Neagră să meargă către echilibrarea sistemului de pensii, potrivit Programului de guvernare 2020-2024.

„Modificarea şi completarea Legii offshore nr.256/2018 în vederea demarării proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creşterea securităţii energetice, reducerea dependenţei de gaze de import şi asigurarea tranziţiei către energia curată. Redevenţele din exploatarea gazelor din Marea Neagra vor fi folosite astfel: o treime pentru tranzitia verde (cofinanţare pentru proiectele europene); o treime pentru extinderea reţelelor de gaze naturale; o treime pentru echilibrarea sistemului de pensii„, se arată în documentul menţionat.

În prezent, potrivit legislaţiei în vigoare, redevenţele sunt virate către bugetul de stat.


În ceea ce priveşte programul de racordare a populaţiei la sistemul de gaze, în perioada 2021-2027 investiţiile vor avea o valoare estimată la 800 de milioane de euro.

„Beneficiarii eligibili sunt autorităţile publice locale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară. Sunt prevăzute a fi racordate un număr de 30.000 de gospodării la reţeaua de distribuţie de gaze naturale, pe lângă înfiinţarea de reţele de distribuţie de gaze naturale. De asemenea, se vor putea finanţa activităţi care prevăd extinderea reţelei actuale de distribuţie a gazelor naturale. Toate proiectele de conducte construite în cadrul acestui program trebuie să fie pregătite şi echipate pentru a transporta şi gaze verzi obţinute din surse regenerabile”, precizează documentul.

O altă noutate din acest program de guvernare la capitolul „Energie” se referă la menţionarea tehnologiilor pe bază de hidrogen.

„Participarea la iniţiativele europene de încurajare a dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen, pentru a atinge pragul de competitivitate economică şi de utilizare la scară largă, cu o contribuţie esenţială la securitatea energetică; şi susţinerea atragerii de investiţii în soluţiile tehnologice moderne care au atins un grad de maturitate şi care au fost suficient testate pentru a funcţiona în condiţii de eficienţă economică”, arată sursa citată.


În rest, programul de guvernare se referă la vechile proiecte din sectorul energetic, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de la Iernut, grupurile pe gaze de la Complexul Energetic Oltenia şi de la Electrocentrale Bucureşti, proiecte eoliene offshore, interconectări de gaz şi electricitate cu ţările vecine.

Este menţionată extinderea definiţiei de „consumator vulnerabil”, dar nu se precizează nici mecanismele de sprijin, nici sursele de finanţare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: