Dacă obții venituri din exploatarea și valorificarea lemnului, este important să știi cum se realizează impozitarea veniturilor din silvicultură în România.
Ce sunt veniturile din silvicultură – definiție
Regimul fiscal al veniturilor din silvicultură este definit în Capitolul VII din Codul fiscal, dedicat veniturilor din activitățile agricole, silvicultură și piscicultură.
Potrivit Articolului 103, veniturile din silvicultură reprezintă veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase.
Venituri din silvicultură care nu se impozitează
Înainte de a explica felul în care se realizează impozitarea veniturilor din silvicultură, trebuie să menționăm că anumite venituri nu se impozitează.
În cazul masei lemnoase, sunt venituri neimpozabile veniturile realizate din exploatarea și valorificarea masei lemnoase în volum de maximum 20 de metri cubi / an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate.
De exemplu, dacă un proprietar deține o pădure și vinde 18 metri cubi de lemn într-un an din masa lemnoasă tăiată, el nu trebuie să plătească impozit pentru venitul obținut astfel. Această prevedere li se aplică doar persoanelor fizice și membrilor asocierilor fără personalitate juridică.
De asemenea, nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a produselor culese din flora sălbatică.
Impozitarea veniturilor din silvicultură – determinarea venitului
Venitul net anual din silvicultură se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Contribuabilii au obligația de a completa Registrul de evidență fiscală.
Astfel, veniturile din silvicultură sunt impozitate conform regulilor de impunere aplicabile veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor articolului 68 din Codul fiscal.
Articolul 68 prevede că venitul net anual din activități independente, deci inclusiv din silvicultură, se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.
Impozitarea veniturilor din silvicultură – ce este venitul brut
Venitul brut cuprinde:
a) sumele încasate și echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfășurarea activității;
b) veniturile sub formă de dobânzi din creanțe comerciale sau din alte creanțe utilizate în legătură cu o activitate independentă;
c) câștigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate într-o activitate independentă, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitării activității, rămase la încetarea activității;
d) veniturile din angajamentul de a nu desfășura o activitate independentă sau de a nu concura cu o altă persoană;
e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plată apărute în legătură cu o activitate independentă;
f) veniturile înregistrate de casele de marcat cu memorie fiscală, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri în regim de taxi.
Impozitarea veniturilor din silvicultură – Codul fiscal
În contextul discuției despre impozitarea veniturilor din silvicultură, trebuie menționat că nu sunt considerate venituri brute:
a) aporturile în numerar sau echivalentul în lei al aporturilor în natură făcute la începerea unei activități sau în cursul desfășurării acesteia;
b) sumele primite sub formă de credite bancare sau de împrumuturi de la persoane fizice sau juridice;
c) sumele primite ca despăgubiri;
d) sumele sau bunurile primite sub formă de sponsorizări și mecenat, conform legii, sau donații.
Impozitarea veniturilor din silvicultură – cheltuieli deductibile
Pentru a putea fi deduse, cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente trebuie să îndeplinească o serie de condiții generale, pe care le găsiți aici. De asemenea, anumite cheltuieli sunt deductibile limitat, în timp ce altele nu sunt deductibile.
Așadar baza de calcul asupra căreia se va aplica impozitul se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile pentru acordarea de burse private şi cheltuielile de protocol, mai prevede articolul 68 din Codul fiscal.
Cât este impozitul pentru veniturile din silvicultură
Asupra venitului net (ce reprezintă diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile), se va aplica apoi cota de impozitare de 10%, rezultatul fiind impozitul pe care trebuie să îl plătească la stat persoana care a obținut venituri din silvicultură.
Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai bine cum se realizează impozitarea veniturilor din silvicultură. Dacă o persoană a obținut într-un an un venit brut de 10.000 de lei din vânzarea lemnului, și a avut totodată cheltuieli deductibile de 1.000 de lei, înseamnă că venitul net este egal cu 9.000 de lei.
Cota de impunere de 10% se va aplica asupra sumei de 9.000 de lei, astfel încât contribuabilul va avea de plătit către stat un impozit egal cu 900 de lei.
Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligația să completeze Registrul de evidență fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. Modelul și conținutul Registrului de evidență fiscală se aprobă prin ordin al ministrului Finanțelor.
Pentru veniturile din silvicultură calificate drept venituri din alte surse se aplică prevederile Capitolului X din Codul fiscal (Venituri din alte surse).
Foto: Pexels / NoName_13 / pixabay.com
Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din silvicultură vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Exemple de calcul
Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din consultanță. Ghid cu explicații