miercuri

3 iulie, 2024

impozitarea veniturilor din consultanță

17 iunie, 2024

Dacă ai o firmă prin intermediul căreia oferi servicii de consultanță este important să știi cum anume se face impozitarea veniturilor din consultanță în România.

Care sunt veniturile din consultanță

Consultanța poate fi de mai multe feluri, în funcție de domeniul de activitate: fiscală, contabilă, financiară, juridică, în resurse umane, afaceri, management, construcții, achiziții etc.

Activitățile de consultanță sunt împărțite în diferite coduri CAEN, ca de exemplu:


Cod CAEN 7022 – Activități de consultanță pentru afaceri și management, Această clasă include acordarea de consultanță, îndrumare și asistență operațională pentru firme și alte organizații pe probleme de management, cum ar fi: planificarea strategică și organizatorică, procese de retehnologizare, managementul schimbărilor, reducerea costurilor și alte probleme financiare, obiective și strategii de marketing, planificarea, politici privind resursele umane, strategii de compensare și pensionare, planificarea producției și planificarea controlului, potrivit caen.ro.

Cod CAEN 6910 – Activități juridice, clasă ce include activitățile de consultanță juridică în procese civile, penale, în legătură cu litigiile de muncă, precum și legată de redactarea documentelor juridice.

Cod CAEN 6920 – Activități de contabilitate și audit financiar, ce includ activitățile de consultanță în domeniul fiscal și de reprezentare a clienților în fața organelor fiscale.

Impozitarea veniturilor din consultanță – exemple de venituri din consultanță

Cod CAEN 7111 – Activități de arhitectură, clasă ce include consultanța pentru activități de arhitectură.


Cod CAEN 7112 – Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea.

Cod CAEN 7490 – Alte activități profesionale, științifice și tehnice n.c.a., ce includ activități de consultanță în domeniul securității, agronomie, în probleme de mediu, consultanța tehnică și altele.

Cod CAEN 7810 – Activități ale agențiilor de plasare a forței de munca, clasă ce include activități de consultanță privind selecția și plasarea forței de muncă.

Impozitarea veniturilor din consultanță

Cod CAEN 8560 – Activități de servicii suport pentru învățământ, ce includ activitățile de consultanță în învățământ.

Cod CAEN 7021 – Activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării. Această clasă include acordarea de consultanță, îndrumare și asistență operațională, inclusiv activități de lobby, pentru firme și alte organizații, în domeniul relațiilor publice și al comunicării.

Cod CAEN 6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației. Serviciile de consultanță pot include și activitatea de pregătire a utilizatorilor.

impozitarea veniturilor din consultanță
Foto: kalhh / pixabay.com

Ce impozit plătește o firmă pentru veniturile din consultanță

Revenind la impozitarea veniturilor din consultanță, Ordonanța nr. 16/2022 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a introdus o serie de modificări la Codul fiscal.

Astfel, microîntreprinderile unde ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management este de peste 20% inclusiv din veniturile totale realizate trebuie să plătească impozit pe profit de 16%.

Așadar, firmele care obțin venituri preponderent din consultanță nu mai pot beneficia de regimul fiscal al microîntreprinderilor, care le permitea să plătească un impozit de 8% pe dividende, și respectiv un impozit pe venit de 1% sau de 3% (în funcție de nivelul veniturilor).

Impozitarea veniturilor din consultanță în domeniul fiscal

Există, totuși, o excepție. Sunt exceptate de la această prevedere veniturile din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN 6920 – Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal. Prin urmare, dacă o firmă obține, de pildă, 25% din venituri din consultanță în contabilitate, aceasta nu trece automat la impozit pe profit, și este considerată în continuare microîntreprindere, aplicându-i-se în continuare regimul fiscal tipic microîntreprinderilor (dacă îndeplinește și celelalte condiții cerute de lege).

Această prevedere se regăsește în articolul 52 din Codul fiscal (Reguli de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului):

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu.

Impozitarea veniturilor din consultanță în contabilitate

De altfel, acest aspect a și fost introdus în definiția microîntreprinderii (articolul 47 din Codul fiscal), în sensul că una dintre condițiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească o firmă pentru a fi considerată microîntreprindere este să realizeze venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale (sunt exceptate veniturile din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal»).

Limita fiscală de 20% pentru veniturile din consultanţă şi respectiv cea de 500.000 euro se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal, iar calculul şi plata impozitului pe profit de către persoanele juridice române care se încadrează în aceste prevederi se efectuează luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate începând cu trimestrul în care s-a îndeplinit oricare dintre aceste condiţii, se arată în ghidul „Regimul fiscal al impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”, realizat de ANAF.

Foto: Tumisu / kalhh / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din consultanță vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Exemple de calcul
Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: