sâmbătă

27 iulie, 2024

tezaur vs fidelis

16 iulie, 2024

Tezaur vs Fidelis. În acest articol vom detalia care sunt diferențele dintre cele două tipuri de titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor.

Ce sunt titlurile de stat

Înainte de a analiza Tezaur vs Fidelis, vom explica, pe scurt, ce sunt titlurile de stat. După cum se arată într-un ghid publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de stat (în cazul nostru, de Ministerul Finanțelor) care atestă datoria publică.

Cu alte cuvinte, ele constituie împrumuturile statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), în monedă națională sau în valută, fiind cel mai adesea purtătoare de dobândă.


Prin intermediul acestor instrumente financiare, statul contractează un împrumut pentru finanțarea diferitelor sale proiecte, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru susținerea balanței de plăți sau pentru consolidarea rezervei valutare, se mai arată în ghid.

Așadar, atunci când cumpără un titlu de stat, persoana respectivă împrumută, practic, statul, cu o sumă de bani, iar în schimbul sumei împrumutate va primi o dobândă.

Tezaur vs Fidelis – diferențe între cele două tipuri de titluri de stat

Tezaur și Fidelis sunt două tipuri diferite de titluri de stat dedicate populației. Există 3 diferențe de bază între cele două.

În primul rând, titlurile de stat Tezaur sunt emise doar în lei, în vreme ce titlurile de stat Fidelis sunt emise atât în lei, cât și în valută (euro).

Diferențele dintre titlurile de stat Tezaur și Fidelis


A doua diferență este că cele două tipuri de titluri de stat au o valoare nominală diferită. În vreme ce un titlu Tezaur are o valoare nominală de 1 leu, un titlu Fidelis are valoarea nominală de 100 de lei sau de 100 de euro.

A treia diferență majoră este că titlurile de stat Fidelis pot fi tranzacționate (vândute ori cumpărate) la Bursa de Valori București, în vreme ce titlurile de stat Tezaur nu pot fi tranzacționate pe bursă. Astfel, dacă un investitor nu mai vrea să dețină titlurile Fidelis până la scadență (când ar obține dobânda) sau dacă observă că titlurile au un preț mai bun pe piața de capital, el le poate vinde la bursă.

Tezaur vs Fidelis – ce dobândă oferă statul

Înțelegem mai bine ce sunt titlurile de stat Tezaur și Fidelis, precum și diferențele dintre cele două, dacă analizăm în detaliu dobânzile oferite de stat pentru aceste instrumente financiare.

Cel mai recent, Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat Tezaur începând cu data de 8 iulie 2024 (perioada de subscriere se încheie pe 9 august 2024). Statul a scos la vânzare două tipuri de emisiuni: o emisiune cu o maturitate de 1 an (și cu o rată anuală a dobânzii de 6%) și una cu o maturitate de 3 ani (și o rată anuală a dobânzii de 6,85%).

De pildă, dacă un investitor ar cumpăra 10.000 titluri de stat Tezaur cu o maturitate de 3 ani, ar obține în fiecare an o dobândă de 685 de lei, adică un câștig de 2.055 de lei în 3 ani. La scandență, ar primi înapoi și suma investită (cei 10.000 de lei).

tezaur vs fidelis
Foto: Tumisu / pixabay.com

Tezaur vs Fidelis – emisiuni recente

În ceea ce privește titlurile de stat Fidelis, cea mai recentă perioadă de oferă s-a desfășurat în perioada 18 iunie 2024 – 28 iunie 2024.

La acea dată, Ministerul Finanțelor a emis următoarele tipuri de titluri de stat Fidelis:

  • cu valoarea nominală de 100 de lei, dobândă de 6% pe an, și maturitate de 1 an
  • cu valoarea nominală de 100 de lei, dobândă de 6,85% pe an, și maturitate de 3 ani
  • cu valoarea nominală de 100 de lei, dobândă de 7% pe an, și maturitate de 1 an (doar pentru donatorii de sânge)
  • cu valoarea nominală de 100 de euro, dobândă de 4% pe an, și maturitate de 1 an
  • cu valoarea nominală de 100 de euro, dobândă de 5% pe an, și maturitate de 5 ani

Tezaur vs Fidelis – exemple de dobânzi

Așadar, cu cât perioada de deținere a titlurilor este mai lungă (adică perioada în care un investitor împrumută statul), cu atât dobânda primită este mai mare.

De pildă, o persoană care va cumpăra 100 de titluri de stat Fidelis cu valoarea nominală de 100 de euro și cu maturitate de 1 an (adică va investi 10.000 de euro), va primi după un an, adică la maturitate, o dobândă de 400 de euro.

În schimb, o persoană care va cumpăra 100 de titluri de stat Fidelis cu valoarea nominală de 100 de euro și cu maturitate de 5 ani (investind, practic, aceeași sumă precum în exemplul anterior), va primi în fiecare an o dobândă egală cu 500 de euro. Dacă va deține titlurile respective până la scadență, va obține, în total, 2.500 de euro din dobânzi.

Foto: Tumisu / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre Tezaur vs Fidelis vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Titluri de stat dobândă. 7 exemple de calcul – Tezaur și Fidelis

Titluri de stat în lei. Dobânzi, maturități, praguri de subscriere

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – valoare, dobânzi, maturități

Ce sunt titlurile de stat Fidelis. Lista dobânzilor oferite de Guvern

Dealeri primari titluri de stat. Lista celor 8 autorizați în România

Titluri de stat în euro. Dobânzi, maturități, comisioane și taxe
Titluri de stat pentru donatori de sânge. Dobândă, maturitate, prag

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: