marți

16 iulie, 2024

titluri de stat în lei

11 septembrie, 2023

Dacă ești interesat să investești în titluri de stat în lei, din acest ghid vei afla care sunt titlurile de stat în moneda RON disponibile pentru populație.

Ce sunt titlurile de stat

Înainte de a detalia cum poți să investești în titluri de stat în lei vom explica, pe scurt, ce sunt titlurile de stat.

După cum se arată în „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”, titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, fiind emise de către Ministerul Finanțelor pentru a finanța deficitul bugetar, pentru a refinanța datoria publică sau pentru a strânge fondurile necesare pentru implementarea unor proiecte ale statului.


Ele pot lua forma obligațiunilor de stat, a bonurilor, a certificatelor de trezorerie sau a altor instrumente financiare, constituind împrumuturi ale statului în monedă naţională ori în valută, pe termen scurt, mediu şi lung.

Titlurile de stat sunt emise în formă dematerializată şi se identifică printr-un cod unic (codul ISIN – International Securities Identification Number). Dreptul de proprietate se evidenţiază într-un cont de titluri deschis în evidenţele intermediarului autorizat.

Tipuri de titluri de stat în lei – Tezaur și Fidelis

În România există două tipuri principale de titluri de stat în lei dedicate populației. Acestea se numesc Tezaur și Fidelis.

Există mai multe diferențe între titlurile de stat Tezaur și cele Fidelis. Cele mai importante sunt valoarea nominală a titlurilor, modul în care pot fi cumpărate, pragul minim de subscriere și posibilitatea de tranzacționare la bursa de valori.

Ce sunt titlurile de stat Tezaur


În ceea ce privește titlurile de stat Tezaur, Ministerul Finanțelor a emis până acum titluri cu maturitate de 1, 2, 3 sau 5 ani. Maturitatea este numită și scadență și se referă la intervalul de timp după care statul este obligat să returneze principalul (capitalul total investit de o persoană care a achiziționat titluri de stat).

În general, cu cât perioada de timp până la maturitate este mai lungă, cu atât dobânda oferită de Ministerul Finanțelor pentru titlurile de capital în cauză este mai mare.

Titlurile de stat Tezaur au valoarea nominală de 1 leu. Ele pot fi achiziționate prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română” S.A., precum și prin Spațiul Privat Virtual (aici poți citi un articol detaliat despre cum poți cumpăra titluri de stat prin SPV).

Titluri de stat în lei – dobândă

Cea mai recentă emisiune a titlurilor de stat Tezaur a avut loc în perioada august – septembrie 2023. Perioada de subscriere a început pe 23 august și se încheie pe 15 septembrie.

Astfel, Ministerul Finanțelor a lansat titluri de stat Tezaur cu maturitate de 1 an (cu o rată anuală a dobânzii de 6,30%) și titluri de stat Tezaur cu maturitate de 3 ani, tot în lei (acestea din urmă oferă o dobândă mai mare, de 7,20% pe an).

Valoarea minimă a unei subscrieri este 1 leu, reprezentând prețul de emisiune al unui singur titlu de stat.

În ceea ce privește tranzacționarea la bursa de valori, titlurile de stat Tezaur nu pot fi vândute sau cumpărate la bursă.

Ce sunt titlurile de stat Fidelis

Dacă dorești să cumperi titluri de stat în lei ce pot fi tranzacționate la Bursa de Valori București, atunci poți cumpăra titluri Fidelis. Acestea au avantajul că sunt tranzacționabile, așa că dacă ai nevoie de bani le poți vinde înainte de scadență. De asemenea, dacă titlurile de stat au un preț bun pe bursă, este posibil să obții chiar un profit mai mare decât dacă ai aștepta până la scadență ca să încasezi toată dobânda.

titluri de stat în lei
Foto: stevepb / pixabay.com

O altă diferență între titlurile de stat Tezaur și cele Fidelis este valoarea nominală. În vreme ce titlurile de stat Tezaur au valoarea nominală de 1 leu, cele Fidelis au o valoare nominală de 100 de lei.

Titluri de stat în lei Fidelis – dobânzi

Cel mai recent, Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat Fidelis în perioada 17 – 28 iulie 2023. Acestea au avut următoarele dobânzi și maturități:

  • maturitate de 1 an, 6,30% dobândă pe an
  • maturitate de 1 an, 7,30% dobândă pe an (emisiune dedicată donatorilor de sânge; pentru a afla mai multe informații despre titlurile de stat pentru donatorii de sânge poți consulta acest articol)
  • maturitate de 3 ani, 7,20% dobândă pe an

În ceea ce privește pragul minim de subscriere, în cazul titlurilor de stat Fidelis în lei, acesta este de 5.000 de lei. Cu alte cuvinte, un investitor în titluri de stat Fidelis trebuie să cumpere minimum 50 de titluri de stat (100 de lei x 50 de titluri de stat).

O excepție o reprezintă donatorii de sânge. Pentru ei, pragul minim este de 10 ori mai mic, fiind redus de la 5.000 de lei la 500 de lei (în cadrul cele mai recente emisiuni, din iulie 2023).

Cum poți să investești în titluri de stat în lei Fidelis

Spre deosebire de titlurile de stat Tezaur, titlurile Fidelis nu pot fi cumpărate decât prin intermediul unor bănci și firme autorizate.

Astfel, persoanele fizice pot subscrie titluri de stat Fidelis prin intermediul anumitor instituții de credit sau societăți de servicii financiare:

  • BT capital Partners
  • Banca Transilvania
  • BCR
  • BRD
  • Alpha Bank România
  • la sediile autorizate ale oricărui participant eligibil (care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de invesțitii financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuție), BCR, BRD și Alpha Bank România).

Titluri de stat în lei – impozit

În acest moment, veniturile realizate de persoanele fizice rezidente din subscrierea și deținerea titlurilor de stat nu sunt venituri impozabile, însă Guvernul intenționează să pună un impozit de 10% pe veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativ-teritoriale.

Foto: Tumisu / stevepb / pixabay.com

Dacă acest articol ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – valoare, dobânzi, maturități

Ce sunt titlurile de stat Fidelis. Lista dobânzilor oferite de Guvern

Dealeri primari titluri de stat. Lista celor 8 autorizați în România

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: