titluri de stat în euro

30 august, 2023

Persoanele fizice interesate de titluri de stat în euro pot investi în titluri de stat Fidelis denominate în moneda euro.

Ce sunt titlurile de stat

Înainte de a detalia ce titluri de stat în euro pot fi achiziționate de către investitori în România, vom explica, pe scurt, ce sunt titlurile de stat.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, constituind împrumuturile statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), în monedă națională sau în valută, fiind purtătoare sau nu de dobândă, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.


Prin intermediul acestor titluri de capital, statul obține un împrumut pentru:

  • finanțarea proiectelor proprii, ca de exemplu construirea unui nou spital sau a unei autostrăzi
  • finanțarea deficitului bugetului de stat
  • finanțarea datoriei publice
  • susținerea balanței de plăți
  • consolidarea rezervei valutare

Ce este cuponul

Cel mai adesea, în schimbul împrumutului, investitorul primește o dobândă numită cupon. De regulă, cuponul – exprimat în procent – este mai mare în cazul titlurilor de stat cu maturitate mai mare (de exemplu, dobânda oferită pentru titlurile de stat cu maturitate de 1 an este mai mică decât cea oferită pentru titlurile cu maturitate de 3 sau 5 ani).

Dobânda se plătește anual, iar la maturitate statul îi returnează investitorului și valoarea titlurilor de capital (prețul de emisiune, adică suma propriu-zisă plătită pentru ele).

Titluri de stat în euro Fidelis – maturități și dobânzi

Revenind la titluri de stat denominate în euro, investitorii persoane fizice au la dispoziție titlurile de stat Fidelis denominate în euro.


Cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis în euro a fost lansată de Ministerul Finanțelor în perioada 17-28 iulie 2023. La acea dată, ministerul a lansat două tipuri de titluri de stat Fidelis denominate în euro: unele cu maturitate de 1 an și altele cu maturitate de 5 ani.

Titlurile de stat Fidelis denominate în euro, cu maturitate de 1 an, aveau o rată a dobânzii fixă de 3,85% pe an. Investitorii vor primi atât dobânda anuală, cât și principalul (suma totală investită) după 12 luni, adică în august 2024.

În cazul titlurilor de stat Fidelis denominate în euro cu maturitate de 5 ani, dobânda oferită era tot fixă, dar mai mare, fiind de 5,45% pe an. Investitorii vor primi o dobândă anuală timp de 5 ani (adică în 2024, 2025, 2026, 2027 și ultima în 2028), iar la scadența din august 2028 vor primi înapoi capitalul investit.

Titluri de stat Fidelis – exemplu de investiție

Valoarea minimă a unei subscrieri este de 1.000 euro, reprezentând contravaloarea unui număr de minimum 10 titluri de stat denominate în euro la prețul de emisiune.

Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai bine ce sunt aceste titluri de stat în euro și ce randament au ele.

Dacă în iulie 2023 un investitor a cumpărat 100 de titluri de stat Fidelis denominate în euro cu maturitate de 1 an, atunci el a împrumutat practic statul cu 10.000 de euro (100 de titluri x 100 de euro). El va primi în august 2024 o dobândă de 345 de euro.

În schimb, dacă un investitor a subscris 100 de titluri de stat Fidelis în euro cu maturitate de 5 ani, el va primi o dobândă anuală de 545 de euro pe an. În total, în cei 5 ani va primi 2.725 de euro (545 de euro x 5 ani).

Așadar, investiția pe termen lung îi aduce investitorului un profit mult mai mare.

Titluri de stat Fidelis tranzacționate la bursă

În contextul discuției despre titluri de stat în euro trebuie menționat că aceste titluri de stat pot fi tranzacționate la bursă. Astfel, dacă titlurile de stat au un preț bun, iar un investitor nu vrea să aștepte până la scadență pentru a-și primi banii înapoi, el le poate vinde la Bursa de Valori București.

În funcție de prețul la care se tranzacționează titlurile de stat respective, este posibil ca investitorul să obțină chiar un randament mai bun decât dacă ar fi păstrat titlurile până la maturitate.

titluri de stat în euro
Foto: IqbalStock / pixabay.com

Cum se subscriu titluri de stat Fidelis

Pentru a subscrie (cumpăra) titluri de stat denominate în euro, un investitor trebuie să încheie un contract de servicii de investiții financiare, potrivit Ordinului nr. 2.118 din 13 iulie 2020 privind aprobarea Prospectului de bază pentru Programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv investitorilor persoane fizice emise de Ministerul Finanțelor Publice.

Așadar, subscrierile pentru emisiunea în euro se pot realiza numai în baza unui contract valid de servicii de investiții financiare încheiat de investitori cu unul dintre membrii Sindicatului de Intermediere sau cu participanții eligibili care au semnat și transmis către lead managerul Sindicatului de Intermediere Angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei și a prevederilor Prospectului de bază.

Subscrierea va fi realizată prin transmiterea unui ordin de cumpărare care să conțină informații referitoare la numărul de titluri subscrise, conform cu prevederile contractului de servicii de investiții financiare și prin mijloacele de comunicare prevăzute în acel contract.

Titluri de stat în euro – cine este Sindicatul de Intermediere

Sindicatul de Intermediere este alcătuit din:

  • BT capital Partners (lider al consorțiului format din BT capital Partners și Banca Transilvania) – în calitate de lead manager al Sindicatului de Intermediere și Intermediar
  • Banca Transilvania – în calitate de grup de distribuție
  • Banca Comercială Română – în calitate de intermediar
  • BRD – Groupe Société Générale – S.A. – în calitate de intermediar
  • Alpha Bank România S.A. – în calitate de intermediar

În cazul în care investitorii care intenționează să subscrie în emisiunea denominată în euro nu dețin un astfel de contract valid de servicii de investiții financiare, deschiderea conturilor de tranzacționare se poate realiza la sediile menționate mai jos:

  • BT capital Partners, la sediul din str. Constantin Brâncuși nr. 74-76, parter, Cluj-Napoca, și prin orice unitate autorizată a BT capital Partners sau online;
  • BCR, la sediul din Calea Plevnei nr. 159, Business Garden Bucharest, clădirea A, etajul 6, sectorul 6, București, și prin orice unitate bancară a BCR menționată pe website BCR la adresa https://www.bcr.ro/ro/retea-unitati1/unitati-atm;
  • BRD, la sediul din Turnul BRD, bd. Ion Mihalache nr. 1-7, sectorul 1, București, și prin orice unitate bancară menționată pe website BRD, la adresa https://www.brd.ro/agentii-si-atm-uri;

Titluri de stat în euro – cum se pot subscrie titlurile Fidelis în euro

  • la sediile autorizate ale oricărui participant eligibil (astfel cum acesta este definit mai jos).

„Participant eligibil” înseamnă orice intermediar autorizat de ASF (altul decât BT capital Partners, BCR, BRD, Alpha Bank), care (i) a semnat Angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei și a prevederilor Prospectului de bază („Angajamentul“) și (ii) a transmis Angajamentul la BT capital Partners la următoarea adresă de corespondență: BT capital Partners – str. Constantin Brâncuși nr. 74-76, Cluj-Napoca, e-mail: custodie@btcapitalpartners.ro.

Participanții eligibili nu pot accepta, înregistra, procesa și valida subscrierile înainte de semnarea și transmiterea Angajamentului la BT capital Partners.

Titluri de stat în euro – comisioane și taxe

Veniturile obținute în urma investiției în titluri de stat, inclusiv în titluri de stat denominate în euro, nu se impozitează în România.

În ceea ce privește comisioanele cerute de bănci și de diverși intermediari, trebuie menționat că, potrivit legii, persoanele care subscriu și plătesc prin intermediul oricărui membru al Sindicatului de Intermediere nu vor plăti niciun comision pentru transferul sumelor subscrise în conturile colectoare și nici pentru deschiderea de conturi curente în vederea subscrierii prin intermediul membrilor Sindicatului de Intermediere.

De asemenea, investitorii nu vor plăti niciun comision de piață sau de intermediere în legătură cu subscrierea de către aceștia a titlurilor de stat.

Conturile colectoare sunt conturi bancare nepurtătoare de dobândă, iar pentru operațiunile realizate în aceste conturi bancare nu se percepe niciun fel de comision.

Titluri de stat în euro – ce comisioane se plătesc

Investitorii trebuie să ia în considerare comisioanele bancare aplicabile transferurilor bancare (mai puțin în cazul în care sumele sunt returnate de BT capital Partners în conturi deschise la BT sau BRD în conturi deschise la BRD).

Toate comisioanele legate de transferul bancar către investitori vor fi suportate de către investitori, mai puțin în cazul în care transferul se face de către oricare dintre membrii Sindicatului de Intermediere într-un cont al investitorului deschis la respectivul membru.

Pentru transmiterea unui ordin de vânzare/cumpărare nu se percepe niciun comision.

Comisionul perceput de membrii Sindicatului de Intermediere pentru vânzarea sau cumpărarea acestor titluri de stat pe piața secundară administrată de BVB este de maxim 0,05%, în timp ce ceilalți intermediari vor aplica propria politică de comisionare, se mai arată în lege.

Foto: nattanan23 / IqbalStock / pixabay.com

Dacă acest articol ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce sunt titlurile de stat Fidelis. Lista dobânzilor oferite de Guvern

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – valoare, dobânzi, maturități

Titluri de stat prin SPV. Ghid simplu în 4 pași ca să le cumperi online

Ce sunt titlurile de stat. Certificate de trezorerie, obligațiuni, Tezaur, Fidelis

Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: