Dealeri primari titluri de stat. Pentru a înțelege cine sunt dealerii primari și ce rol au aceștia trebuie să știi mai întâi ce sunt titlurile de stat și ce este piața primară.
Ce sunt titlurile de stat
Titlurile de stat reprezintă instrumente financiare care atestă datoria publică, sub formă de bonuri, certificate de trezorerie, obligaţiuni sau alte instrumente financiare, constituind împrumuturi ale statului în monedă naţională ori în valută, pe termen scurt, mediu şi lung, se arată în documentul „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”.
Ele sunt emise în formă dematerializată (dreptul de proprietate se evidenţiază într-un cont de titluri deschis în evidenţele intermediarului autorizat) şi se identifică printr-un cod unic (codul ISIN – International Securities Identification Number) care se emite pentru fiecare emisiune în parte de către Depozitarul Central, instituție care furnizează servicii de depozitare, registru, compensare și decontare a tranzacțiilor cu valori mobiliare.
Prin emisiunea de titluri de stat, Guvernul finanțează deficitului bugetar, refinanțează datoria publică sau strânge bani pentru diverse proiecte.
Dealeri primari titluri de stat – ce este piața primară
Piaţa primară a titlurilor de stat cuprinde totalitatea operaţiunilor legate de emiterea de către Ministerul Finanţelor a titlurilor de stat şi plasarea acestora prin intermediul Băncii Naţionale a României, în calitate de agent desemnat, în scopul atragerii pe termen scurt, mediu sau lung a capitalurilor financiare disponibile.
Mai exact, piața primară este un segment al pieței de capital în care sunt puse la dispoziția investitorilor noile emisiuni de instrumente financiare, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cu alte cuvinte, pe piața primară se vând / cumpără valorile mobiliare (titlurile de stat în contextul discuției noastre) care sunt emise prima dată.
Diferența dintre piața primară și piața secundară
În schimb, pe piața secundară (cum este Bursa de Valori București) se tranzacționează titluri de capital deja emise. Investitorii vând și cumpără unii de la alții titluri emise anterior pe piața primară.
Plasarea titlurilor de stat pe piaţa primară administrată de Banca Naţională a României se realizează prin subscripţie publică, licitaţie, sindicalizare sau prin orice altă metodă stabilită şi agreată de emitent împreună cu Banca Naţională a României, în calitate de administrator de piaţă. Metoda cea mai utilizată în prezent este licitația, se mai arată în documentul „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”.
Dealeri primari titluri de stat – cine sunt dealerii de pe piața primară
Participanţii pe piaţa primară a titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României sunt dealerii primari care pot desfăşura operaţiuni în nume şi cont propriu şi/sau în numele şi în contul clienţilor, persoane fizice şi/sau juridice, rezidente ori nerezidente.
Așadar, dealerii primari sunt entităţi acceptate de Ministerul Finanţelor pentru a derula direct operaţiuni cu titluri de stat pe piaţa primară internă, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.
În momentul de față, dealerii primari din România sunt 8 instituții de credit:
- Banca Comercială Română S.A.
- Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale S.A.
- Banca Transilvania S.A.
- Citibank Europe Plc. Dublin – Sucursala România
- ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala București
- Raiffeisen Bank S.A.
- UniCredit Bank S.A.
- CEC Bank S.A.
Dealeri primari titluri de stat – etape necesare pentru cumpărarea titlurilor de stat
Cei care vor cumpere titluri de stat de pe piața primară trebuie să parcurgă următoarele etape, enumerate în „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”:
1. Contactarea unui dealer primar;
2. Deschiderea unui cont curent la o instituţie de credit;
3. Deschiderea unui cont de titluri la dealerul primar;
4. Completarea ofertei de cumpărare a titlurilor de stat care poate fi competitivă sau necompetitivă;
Cum se cumpără titlurile de stat pe piața primară
5. Depunerea/transferul în contul curent a sumei reprezentând valoarea totală a titlurilor cuprinse în oferta de cumpărare;
6. Desfăşurarea licitaţiei de titluri de stat la data anunţată prin prospectul de emisiune;
7. Publicarea rezultatelor licitaţiei, care se realizează atât pe site-ul Ministerului Finanțelor cât și al Băncii Naționale a României;
8. Confirmarea de către dealerul primar a acceptării/respingerii ofertei;
9. Decontarea de către instituţia de credit a eventualelor diferenţe de sume, în cazul în care oferta este parţial acceptată.
Dealeri primari titluri de stat – ofertele de cumpărare prin licitaţie
Ofertele de cumpărare prin licitație pot fi concurențiale sau neconcurențiale.
Oferte de cumpărare competitive (concurenţiale) sunt acele oferte prin care investitorul indică, pe
lângă valoarea pe care doreşte să o adjudece, şi preţul maxim (exprimat ca rată minimă a dobânzii) pe care este dispus să îl plătească. În cadrul unei astfel de oferte investitorul licitează preţul dorit, în mod independent de dealerul primar prin care depune oferta.
Oferte de cumpărare necompetitive (neconcurenţiale) sunt acele oferte prin care investitorul indică
numai valoarea pe care doreşte să o adjudece.
Emitentul stabileşte prin prospectul de emisiune limita maximă privind ponderea ofertelor necompetitive în valoarea totală a emisiunii (25% în condiţiile actuale). La momentul adjudecării emisiunii aceste oferte sunt incluse cu prioritate în volumul total al emisiunii, cu condiţia încadrării volumului acestora în procentul maxim acceptat, conform prospectului de emisiune.
Adjudecarea ofertelor se realizează la preţul mediu ponderat sau rata medie ponderată a dobânzii
ofertelor competitive acceptate în licitaţie.
În cazul în care ofertele necompetitive depăşesc valoarea maximă admisă din totalul emisiunii, alocarea va fi efectuată aplicându-se principiul proporţionalităţii.
Dealeri primari titluri de stat – metodele de adjudecare a preţului emisiunii
Metoda preţului multiplu – presupune alocarea titlurilor de stat pentru ofertele adjudecate la preţul sau rata dobânzii/discontului pe care fiecare dintre ofertanţii câştigători l-a oferit/a oferit-o, până la adjudecarea emisiunii. În baza ofertelor de cumpărare, adjudecate la preţuri sau rate ale dobânzii/discontului diferite, se calculează un preţ mediu sau o rată medie a dobânzii/discontului de adjudecare.
Metoda preţului uniform – presupune alocarea titlurilor de stat pentru ofertele adjudecate la cel mai scăzut preţ sau rata dobânzii/discontului cea mai ridicată care a fost acceptat/acceptată pentru adjudecarea emisiunii.
În practică este utilizată metoda de adjudecare preţ multiplu, mai notează sursa citată.
Dealeri primari titluri de stat – diferența dintre dealeri primari și brokeri
Dealerii primari nu trebuie confundați cu brokerii. Un broker este o persoană sau o firmă care acționează ca intermediar între un investitor și o bursă de valori mobiliare.
Așadar, spre deosebire de dealerii primari, brokerii activează pe piața secundară. Pentru a putea cumpăra sau vinde titluri de capital la bursă, un investitor are nevoie de un intermediar (de un broker).
Ei sunt necesari deoarece bursele de valori mobiliare acceptă ordine de vânzare sau de cumpărare a titlurilor de capital numai de la persoane sau firme care sunt membre ale bursei respective.
În România există în acest moment 27 de brokeri autorizați la Bursa de Valori București. Aici găsești lista acestora.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre dealeri primari titluri de stat ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:
Ce este piața primară de capital. Deosebiri față de cea secundară
Ce este piața secundară de capital. Ghid pe înțeles cu exemple