Deși suntem încă departe de a dezvolta roboți complet autonomi, mai multe companii au creat deja roboți cu inteligență artificială capabili să se miște și să vorbeasă într-un mod similar oamenilor.
Piața roboților AI
Piața acestor tehnologii cunoaște o creștere rapidă. Dacă în anul 2022 piața globală de robotică AI a fost evaluată la 12 miliarde de dolari, estimările arată că aceasta va ajunge la 83,7 miliarde de dolari până în 2032.
Sophia, Nadine sau Atlas sunt câțiva dintre cei mai cunoscuți roboți cu intelingeță artificială din lume, se arată într-un articol dedicat roboților AI publicat de techopedia.com.
Roboți cu inteligență artificială – Sophia
1. Sophia a fost lansată de Hanson Robotics în anul 2016. Poate să meargă, să vorbească și să ofere răspunsuri. Sophia folosește tehnologii precum inteligența artificială simbolică, rețele neuronale și procesarea conversațională a limbajului natural.
Poate recunoaște fețele umane, emoțiile și gesturile mâinilor, simulând totodată – la un nivel de bază – psihologia și emoțiile umane. De la lansarea sa, Sophia a suscitat un interes amplu în spațiul public, fiind invitată să vorbească la sute de conferințe și evenimente publice din întreaga lume. A devenit primul cetățean robot din lume și primul ambasador robot pentru inovație din partea Programului ONU pentru Dezvoltare, mai notează sursa citată.
De asemenea, Sophia a fost invitată de mai multe ori la emisiunea „The Tonight Show”, unde l-a provocat pe Jimmy Fallon la un joc de piatră-hârtie-foarfece, și-a exprimat disprețul pentru brânza nacho și cântat în duet cu gazda show-ului, potrivit publicației de tehnologie builtin.com. Sophia se vede pe sine însăși drept „o personificare a visurilor” umanității cu privire la viitorul AI, precum și drept „un agent pentru explorarea experienței om-robot în aplicații de servicii și de divertisment”.
Roboți umanoizi cu mobilitate ridicată – Atlas
2. Atlas, un robot umanoid lansat de BostonDynamics în 2013, este unul dintre cei mai cunoscuți roboți cu inteligență artificială. A devenit celebru pentru mișcările sale de dans și pentru salturile peste cap, fiind unul dintre cei mai dinamici și mobili roboți bipezi din lume. Folosind inteligența artificială, sezori de adâncime și tehnologie de control predictiv, Atlas poate percepe mediul înconjurător în timp real și poate naviga printre obstacole cu ușurință.
Creat în cadrul unei competiții al cărei scop era dezvoltarea unor roboți capabili să intervină în caz de dezastre naturale, Atlas folosește o baterie personalizată de mare putere și sisteme hidraulice pentru a-și alimenta mișcările, în timp ce algoritmii avansați de control îl ajută să-și planifice mișcările.
Versiunea originală a robotului cântărea circa 150 de kilograme. Ulterior, compania a lansat versiuni de 80-85 de kilograme și cu înălțimea de 1,5 metri. Atlas are 3 computere incorporate, 28 de încheieturi hidraulice și se poate mișca la viteze de peste 8 km/h, notează builtin.com.
În aprilie 2024, la mai bine de un deceniu de la lansare, compania a transmis că îl retrage din funcțiune pe Atlas și a anunțat totodată o versiune nouă, complet electrică, a robotului. Noul Atlas va fi mai puternic și va putea face mișcări mai variate.
Roboți cu inteligență artificială – Phoenix
3. Phoenix este un robot de uz general creat de Sanctuary AI, ce a fost lansat în 2023. Tehnologiile folosite de Phoenix ajută robotul să imite creierul uman și procese precum memoria, vederea, sunetul sau atingerea.
Phoenix este un robot cu un grad ridicat de mobilitate, având mâini asemănătoare oamenilor, ceea ce îi oferă abilitatea de a replica mișcarea și dexteritatea umană. Astfel, robotul poate să ridice, să așeze, să sorteze și să stivuiască obiecte. De exemplu, poate să pună lucrurile într-o plasă ori să servească la masă.
Înalt de 1,74 metri, robotul Phoenix de a 6-a generație cântărește 70 de kilograme și poate căra greutăți de până la 25 de kilograme.
Roboți cu inteligență artificială – Nadine
4. Nadine este un robot umanoid feminin lansat de compania Kokoro din Japonia în 2013. Aspectul său fizic este modelat după Nadia Magnenat Thalmann, o specialistă în robotică și cercetătoare în domeniul științei calculatoarelor, fondatoare și directoare a MIRALab de la Universitatea din Geneva.
Robotul este remarcabil în special datorită înfățișării sale, având părul și pielea foarte detaliate. De asemenea, expresiile faciale și mișcările corpului sunt foarte realiste, notează builtin.com. Nadine este dotată cu tehnologii care îi permit să recunoască fețele și gesturile, precum și cu un controler care îi permite să exprime emoții și să-și sincronizeze buzele.
Nadine poate să interacționeze și să salute alte persoane, poate stabili un contact vizual și poate răspunde la întrebări în mai multe limbi. De asemenea, poate simula emoțiile și gesturile umane și își poate aminti de oameni pe care i-a întâlnit în trecut.
Robotul a fost folosit ca agent pentru relațiile cu clienții în perioada 2018-2019 (pentru compania de asigurări AIA Singapore), precum și în Brighthill, o casă de bătrâni din Singapore (2019-2020), unde a condus jocuri de bingo.
Roboți cu inteligență artificială – RoboThespian
5. RoboThespian este un robot umanoid dezvoltat de Engineered Arts, capabil să imite mișcarea umană, inclusiv contactul vizual și mișcările microfaciale. Designul robotului include ecrane LCD pentru ochi, o cameră frontală incorporată și iluminare corporală.
Proiectați pentru a funcționa în special ca display-uri în spațiile publice, inclusiv la expoziții comerciale, panouri live, emisiuni TV, teatre sau parcuri științifice, roboții RoboThespian pot fi achiziționați cu circa 90.000 de dolari / bucata.
RoboThespian dispune de un software de teleprezență care le permite oamenilor să vorbească la distanță prin intermediul robotului. Totodată, el poate interacționa cu grupuri de oameni, ca de exemplu la Centrul Spațial Kennedy, unde răspunde la întrebările vizitatorilor despre Telescopul Hubble.
Optimus, robotul lansat de Tesla
6. Optimus este, de asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți roboți cu inteligență artificială. Numit și Tesla Bot, Optimus este robotul umanoid AI biped creat de Tesla. Robotul a fost lansat în 2021 și este în continuare în dezvoltare, rolul său fiind de a îndeplini sarcini care sunt periculoase pentru om, repetitive sau plictisitoare.
Optimus folosește mai mulți senzori pentru a percepe mediul înconjurător, putându-se deplasa cu ajutorul unui sistem de navigație vizuală. De asemenea, are acces la o bibliotecă de mișcări naturale care îi permit să imite mișcarea umană.
O rețea neuronală complexă îi permite robotului creat de Tesla să stea în anumite poziții mai dificile, ca de exemplu în echilibru într-un picior.
Roboți cu inteligență artificială – Apollo
7. Apollo este un robot umanoid de uz general dezvoltat de Apptronik, lansat în 2023. Apollo a fost proiectat să funcționeze în depozite și în fabrici, dar utilizarea sa se va extinde și în alte domenii precum comerțul, construcțiile sau îngrijirea persoanelor în vârstă, mai notează techopedia.com.
Robotul poate să descarce marfă, să ridice greutăți de până la 25 de kilograme sau să stivuiască paleți. Înalt de 1,77 metri și cu o greutate de 72,5 kilograme, Apollo are un design modular, astfel încât poate fi urcat pe o platformă sau poate fi complet mobil.
Apollo este dotat cu tehnologii care îi permit să își oprească mișcările atunci când detectează obiecte în mișcare în apropiere.
Foto: Nadiathalmann / Wikipedia.org
Dacă acest articol despre roboți cu inteligență artificială vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Inteligența artificială GPT. Ce este și ce poate face
Inteligența artificială în vânzări. 8 aplicații și 5 instrumente cu AI
Inteligența artificială în armată. 10 aplicații și beneficii
Inteligența artificială în asigurări. 5 aplicații și avantaje
Inteligența artificială în arhitectură. 11 aplicații și avantaje
Inteligența artificială în alimentație. Cum ne ajută aplicațiile AI
Platforme de inteligență artificială. 5 exemple și caracteristicile lor
Inteligența artificială în contabilitate. 5 aplicații și avantajele lor
Inteligența artificială în transport. 5 aplicații și beneficiile lor
Inteligența artificială în școli. 10 aplicații și 3 sfaturi pentru profesori
Inteligența artificială în marketing. Exemple, utilizări, beneficii