marți

14 mai, 2024

inteligența artificială în contabilitate

11 decembrie, 2023

Așa cum se întâmplă și cu alte industrii și sectoare economice, tehnologiile AI sunt tot mai folosite în gestionarea finanțelor. În acest articol vom detalia cum este utilizată inteligența artificială în contabilitate.

Tehnologii AI în contabilitate

Contabilii își folosesc cunoștințele tehnice despre finanțe pentru a ajuta întreprinderile și persoanele interesate să ia decizii mai bune. Pentru acest lucru, ei au nevoie de informații și analize financiare și non-financiare de înaltă calitate, se arată în documentul „Inteligența artificială și viitorul contabilității”, realizat de Institutul Contabililor Autorizați din Anglia și Țara Galilor (ICAEW).

Contabilii folosesc tehnologia de mai mulți ani pentru a:

  • furniza date de calitate superioară, la un cost redus
  • genera noi perspective din analiza datelor
  • elimina din sarcini, pentru a se concentra la cele importante, cum ar fi luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, consiliere, dezvoltarea strategiilor sau construirea de relații

Aplicații AI în contabilitate


Tehnologiile AI pot contribui și ele la atingerea acestor obiective. Iată, mai jos, câteva moduri în care este folosită inteligența artificială în contabilitate:

1. Auditul și identificarea de tipare

Unul dintre marile avantaje ale inteligenței artificiale este capacitatea sa de a identifica anumite modele sau pattern-uri în seturi mari de date, într-un mod care depășește abilitățile umane, se arată într-un articol despre inteligența artificială în contabilitate publicat pe site-ul diviziei de Taxe și Contabilitate al companiei Thomson Reuters.

Din acest motiv, AI joacă un rol foarte important în audit. Astfel, AI le permite auditorilor să analizeze seturi mari de date și să identifice rapid anomaliile și modelele. Datorită AI, auditorii pot renunța la eșantionare și pot revizui, de pildă, toate tranzacțiile unui client, mai notează sursa citată.


Acest fapt duce la rezultate mai bune, deoarece auditorii pot identifica mai bine tranzacțiile riscante și le pot oferi clienților audituri de calitate superioară.

Conform raportului ICAEW, algoritmii AI pot fi folosiți pentru a detecta mai ușor fraudele. Astfel, cu ajutorul machine learning (învățării automate), algoritmii AI pot identifica activitățile normale, dar și pe cele suspecte, atrăgând atenția asupra unor posibile fraude.

Inteligența artificială în contabilitate și cercetare fiscală

2. Cercetarea fiscală

După cum arată Thomson Reuters, AI joacă un rol important și în cercetarea fiscală. Aceasta poate fi o provocare deoarece există foarte multe informații, din numeroase surse. Atunci când un contabil vrea să găsească răspuns la o anumită chestiune, el trebuie să analizeze și să parcurgă nenumărate resurse online pentru a identifica informațiile care îl interesează.

Întregul proces este consumator de timp și ineficient și, în plus, prezintă risc de erori și interpretări greșite. Algoritmii AI pot face acest lucru mai rapid și mai eficient.

inteligența artificială în contabilitate
Foto: geralt / pixabay.com

În acest sens, Thomson Reuters a dezvoltat o platformă de cercetare fiscală și contabilitate bazată pe inteligență artificială. Numită Checkpoint Edge®, aceasta este un instrument de cercetare contabilă și fiscală alimentat de AI și de învățare automată (machine learning), care poate fi folosit pentru a căuta și găsi anumite informații într-un timp cât mai scurt.

Algoritmul a fost construit pe baza unor seturi mari de date selectate și organizate de oameni. Potrivit sursei citate, funcția de căutare returnează rezultate țintite, pornind de la întrebări formulate în limbaj natural.

Checkpoint Edge® oferă acces la 12 milioane de elemente de conținut create de experți, cu documente și surse primare integrate. Conținutul este precis, actualizat încontinuu, astfel încât contabilii pot găsi informații complete și de încredere, rapid, pe baza întrebărilor în limbaj natural.

Inteligența artificială în contabilitate – aplicații

3. Inteligența artificială în contabilitate este tot mai folosită și în procesarea facturilor. Mai exact, în prezent există o creștere a automatizării facturilor electronice. Procesul presupune extragerea datelor esențiale din facturi pentru a ajuta la procesarea automată a acestora.

4. O altă aplicație a inteligenței artificiale în contabilitate constă în utilizarea metodelor predictive bazate pe învățare automată pentru a prognoza veniturile obținute de diverse companii.

5. De asemenea, inteligența artificială poate fi folosită pentru a analiza date nestructurate, cum ar fi contractele și e-mail-urile prin modele de învățare în profunzime.

Inteligența artificială în contabilitate – va înlocui AI contabilii?

Așa cum se întâmplă și în alte domenii precum educația, agricultura, medicina sau transporturile, și în contabilitate există temeri referitoare la înlocuirea oamenilor de către AI. Însă, potrivit Thomson Reuters, contabilii profesioniști nu vor fi înlocuiți de algoritmi. După cum notează sursa citată, inteligența artificială nu este concepută pentru a înlocui oamenii din profesie, ci pentru a mări fluxurile de lucru și a crește eficiența.

În plus, există anumite domenii în care inteligența artificială nu este la fel de abilă precum oamenii. Este vorba despre:

  • adaptarea la situații neprevăzute ori incerte
  • obținerea sensului dintr-un text
  • interpretarea limbajului nuanțat (din documente juridice, de exemplu)
  • oferirea de îndrumări și sfaturi clare și personalizate
  • cum ar fi menținerea și cultivarea relațiilor cu clienții.

În ultimă instanță, software-ul fiscal bazat pe inteligență artificială le va permite contabililor să lucreze mai inteligent și mai rapid și să elimine sarcinile laborioase, consumatoare de timp, concentrându-se în schimb pe servicii strategice de valoare mai mare.

Foto: geralt / Claudio_Scott / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în contabilitate ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în transport. 5 aplicații și beneficiile lor
Mașini autonome exemple. Companii ce oferă servicii de robotaxi
Asistenți virtuali exemple. Ce pot face Siri, Alexa, Google Assistant
Ce este internet of things. Ghid cu exemple și aplicații
Inteligența artificială în viața de zi cu zi. 11 exemple de tehnologii
Inteligența artificială în marketing. Exemple, utilizări, beneficii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: