miercuri

1 mai, 2024

inteligența artificială în arhitectură

4 aprilie, 2024

Inteligența artificială în arhitectură le poate permite arhitecților să proiecteze și să construiască structuri într-un mod mai eficient.

Folosind tehnologiile AI existente la ora actuală, specialiștii din domeniu pot optimiza proiectele din perspectiva sustenabilității și a costurilor, și pot, de asemena, să propună noi soluții de design, se arată într-un ghid despre inteligența artificială în arhitectură realizat de Itransition, o companie care oferă servicii de inginerie și de consultanță în domeniul digital.

AI și urbanizarea rapidă

Potrivit sursei citate, populația lumii va ajunge la peste 11 miliarde până în anul 2100, ceea ce va duce la necesitatea de a construi mai multe locuințe, spații publice și o infrastructură urbană mai eficientă. Creșterea populației și urbanizarea rapidă de la nivel mondial îi determină pe arhitecți, urbaniști și ingineri să dezvolte soluții pentru aceste tendințe.


În acest context, AI devine tot mai importantă în domeniul proiectării și al construcțiilor. De pildă, AI le permite specialiștilor să facă brainstorming, să genereze concepte inovatoare de orașe inteligente, să-și conceptualizeze ideile, dar și să facă economii de costuri. Compania Deloitte estimează că analiza avansată realizată de AI ar putea duce la economii potențiale de 10-15% din costurile totale de construcție.

Aplicații AI în arhitectură

Iată o serie de aplicații pe care le are inteligența artificială în arhitectură, conform Itransition și archdaily.com:

1. Eficientizarea planurilor în stadiu incipient. Planurile de etaj sunt documente pe care arhitecții le folosesc pentru a crea o clădire. Folosind rețelele generative, arhitecții pot crea planuri de etaj în funcție de dimensiunile clădirii și de condițiile de mediu, minimizând nevoia de redactare manuală. Totodată, programele de învățare automată se pot adapta la metodele de lucru ale unui arhitect, îmbunătățind și mai mult fluxurile de lucru.

2. Îmbunătățirea cartografierii arhitecturale. Folosind camere cu viziune computerizată, arhitecții pot genera automat planuri de etaj și modele prin captarea imaginilor spațiilor fizice existente. Această tehnologie le permite arhitecților să înțeleagă mai bine o clădire existentă înainte de a începe sau continua lucrările de renovare, de exemplu. Folosind alogoritmi AI, arhitecții pot reduce timpul și costurile asociate cu cartografierea unui spațiu.

Inteligența artificială în arhitectură – exemple de aplicații


3. Optimizarea schițelor și generarea de concepte. Algoritmii AI îi pot ajuta pe designeri să fie mai creativi și să genereze idei fezabile într-un interval mai scurt de timp. De pildă, arhitecții pot apela la instrumente AI precum Midjourney pentru a acclera generarea de concepte și realizarea de schițe. Apoi, arhitecții pot alege una dintre opțiunile oferite, finalizând-o manual. După cum notează Itransition, AI nu poate oferi soluția finală, dar oferă numeroase versiuni care economisesc timp în etapele de proiectare.

Deoarece algoritmii AI pot gestiona volume mari de date, ei pot genera soluții de design sau de proiectare. În viitor, arhitecții vor putea introduce criterii precum bugetul, nevoile de spațiu sau obiectivele de sustenabilitate, iar AI va oferi alternative optimizate de design ce vor fi ulterior revizuite de angajații umani, notează și archdaily.com.

Arhitecții pot folosi aplicații cu inteligență artificială generativă precum Stable Diffusion, Midjourney, Dall-E sau Adobe Firefly pentru a studia diferite materiale sau tipuri de design.

4. Verificarea conformității. Un design trece prin mai multe runde de verificare, iar tot acest proces poate fi obositor și consumă foarte mult timp. AI poate accelera acest proces, analizând conformitatea proiectelor, și poate detecta eventualele probleme înainte ca proiectul să ajungă la client.

Inteligența artificială în arhitectură – avantaje

5. Îmbunătățirea planificării urbate. Planificarea urbană este foarte complexă și necesită luarea în considerare a mai multor factori, ca de exemplu densitatea populației, traficul, mijloacele de transport public sau spațiile verzi. Cu ajutorul AI, arhitecții pot crea modele 3D pentru a simula cum va arăta o viitoare zonă urbană și cum va funcționa în lumea reală. Astfel de simulări le permit urbaniștilor să optimzeze procesul de luare a deciziilor și să prezică potențialele probleme înainte ca acestea să apară.

inteligența artificială în arhitectură
Foto: geralt / pixabay.com

AI și clădirile eficiente energetic

6. Optimizarea managementului energetic al clădirii. Cu ajutorul algoritmilor de învățare automată, specialiștii din domeniu pot optimiza consumul de energie în clădiri. Soluțiile bazate pe inteligență artificială pot detecta zonele ineficiente / cu pierderi, și pot sugera setări optime pentru sistemele de aer condiționat, ventilație, încălzire și iluminat.

Totodată, AI îi poate ajuta pe arhitecți să proiecteze clădiri durabile și eficiente din punct de vedere energetic. Analizând factori precum datele climatice, orientarea clădirii, materialele și modelele de consum de energie, algoritmii AI pot recomanda modificări de proiectare care fac utilizarea energiei mai eficientă, reducând impactul asupra mediului.

Inteligența artificială în arhitectură – beneficii

7. Îmbunătățirea siguranței în construcții. Prin utilizarea camerelor cu viziune computerizată, șantierele de construcții pot fi supravegheate mai ușor pentru a detecta eventualele încălcări ale normelor de siguranță, cum ar fi apropierea angajaților de anumite utilaje / zone periculoase. În acest fel, supervizorii de proiect pot fi alertați în timp real și se pot reduce accidentele de muncă. De asemenea, folosind AI, pot fi detectate zonele care sunt cel mai susceptibile de a genera accidente.

8. Automatizarea documentației. Proiectele de arhitectură implică un volum mare de documente, inclusiv contracte, permise, avize, autorizații etc. AI poate automatiza acest proces, extrăgând informațiile relevante și generând automat documentația necesară unui proiect.

De exemplu, instrumentul Autodesk Forma poate extrage informații din bazele de date cu acees liber și îi poate ajuta pe arhitecți să creeze rapit planuri, luând în considerare datele de mediu, suprafețele, formele și înălțimile clădirilor, codurile de construcții etc.

Inteligența artificială în arhitectură – listă de aplicații

9. Identificarea erorilor de proiectare sau a hibelor în ceea ce privește siguranța clădirii. Dincolo de crearea unei părți a proiectului, aplicațiile AI pot acționa și ca un sistem suplimentar de validare și pot detecta eventualele defecte ale proiectelor inginerești, cum ar fi materialele slabe sau nepotrivite ori tehnicile de construcție greșite.

10. Rezumarea datelor. AI poate condensa informațiile din cărți și rapoarte, ajutându-i pe arhitecți să găsească mai ușor detaliile esențiale.

11. Estimarea costurilor și selecția materialelor. Algoritmii AI pot analiza datele istorice privind costurile, materialele de construcții și tendințele pieței, oferind estimări precise ale costurilor și recomandări de materiale. Arhitecții pot utiliza apoi aceste date pentru a face alegeri bine informate, care se încadrează în buget.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în arhitectură vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în asigurări. 5 aplicații și avantaje
Inteligența artificială în alimentație. Cum ne ajută aplicațiile AI
Inteligența artificială conversațională. Ce este și ce avantaje are
Platforme de inteligență artificială. 5 exemple și caracteristicile lor
Inteligența artificială generativă. Ce poate face AI – 5 exemple
Inteligența artificială în contabilitate. 5 aplicații și avantajele lor
Inteligența artificială în transport. 5 aplicații și beneficiile lor
Inteligența artificială în școli. 10 aplicații și 3 sfaturi pentru profesori
Inteligența artificială în marketing. Exemple, utilizări, beneficii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: