cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Inteligența artificială în transport. 5 aplicații și beneficiile lor

inteligența artificială în transport

8 decembrie, 2023

Tehnologiile AI sunt tot mai utilizate în diverse industrii, dar și în viața de zi cu zi. În acest articol vom detalia ce aplicații și beneficii are inteligența artificială în transport.

Inteligența artificială în transport – mașinile autonome

1. Mașinile autonome folosesc tehnologii AI pentru a reduce la minimum sau chiar a elimina necesitatea unui șofer uman. Vehiculele cu conducere autonomă au potențialul de a reduce accidentele cauzate de erori umane și de a îmbunătăți fluxul de trafic, se arată într-un ghid realizat de PTV Group, o companie globală de sofware pentru planificarea și simularea traficului.

Mulți mari producători de automobile și companii de tehnologie dezvoltă în prezent mașini cu conducere autonomă, iar unele sunt testate sau folosite deja pe drumurile publice.

Servicii de robotaxi


În SUA, compania Waymo, o subsidiară a Alphabet (ce deține și Google), oferă servicii de robotaxi cu o flotă alcătuită din mașini electrice autonome Jaguar I-PACE. Waymo Driver are deja peste 32 de milioane de kilometri la activ parcurși în lumea reală, se arată pe site-ul companiei.

Timp de un deceniu, tehnologia mașinilor fără șofer a fost testată în 10 state din SUA, iar în prezent Waymo operează robotaxiuri în Phoenix (Arizona), San Francisco și Los Angeles (California).

Inteligența artificială în transport și managementul traficului

2. Managementul inteligent al traficului

Una dintre cele mai utile aplicații ale inteligenței artificiale în transport constă în sistemele de management al traficului. Dotate cu tehnologii AI, astfel de sisteme optimizează fluxul de trafic și reduc aglomerația.


Analizând datele de trafic în timp real, algoritmii AI pot redirecționa vehiculele către drumuri mai puțin aglomerate, reducând timpii de călătorie și consumul de combustibil, se arată în ghidul PTV Group.

Managementul inteligent al traficului în timp real este deja implementat cu succes în orașe precum Hamburg (Germania), Viena (Austria), Roma (Italia), York (Marea Britanie) sau Taichung (Taiwan).
Aplicațiile folosite pentru a gestiona traficul combină tehnicile de învățare automată cu modelarea dinamică a traficului.

Managementul inteligent al semafoarelor

De pildă, un astfel de software AI, numit PTV Optima, îi ajută pe operatori să facă prognoze de trafic fiabile cu până la 60 de minute înainte și să identifice cele mai bune scenarii pentru a gestiona aglomerația, drumurile închise și șantierele de construcții.

Totodată, AI îi ajută pe controlorii de trafic să detecteze condițiile anormale din trafic și face previziuni bazându-se pe istoricul de trafic.

Alte aplicații ce utilizează inteligența artificială în transport sunt folosite pentru controlul adaptiv al semnalului. De pildă, există programe AI care optimizează încontinuu semafoarele pentru a îmbunătăți fluxul de trafic, a minimiza emisiile de dioxid de carbon și a reduce întârzierile.

Inteligența artificială în transport – cazul Hamburg

În Hamburg, un proiect finanțat de guvernul german și de autoritățile locale, numit #transmove, le oferă controlorilor de trafic, dar și cetățenilor obișnuiți, previziuni de mobilitate în timp real, pe termen scurt și lung. Oamenii au acces la aceste previziuni direct pe calculator, tabletă sau telefon.

În acest fel, aplicația contribuie la un flux constant de trafic și îmbunătățește mobilitatea, reducând totodată poluarea. Pe baza software-ului, coordonatorii de trafic pot evalua impactului diverselor măsuri planificate (lucrări, de pildă) asupra traficului din Hamburg.

Folosind alogoritmii AI, lucrările de infrastructură sunt programate în perioadele cu volume de trafic mai mici, ceea ce economistește timp și bani.

inteligența artificială în transport
Foto: DariuszSankowski / pixabay.com

Ingeligența artificială în tranportul public

3. Transportul public poate beneficia și el datorită optimizării oferite de AI. După cum arată sursa citată, fluxurile mari de date din sistemele de bilete și din sistemele automate de numărare a călătorilor contribuie la o mai bună înțelegere a fluxului de pasageri din rețea.

Toate aceste informații obținute cu ajutorul tehnologiilor AI îi pot ajuta pe operatori și pe controlorii de trafic să ia măsuri atunci când, de exemplu, cererea crește sau scade foarte mult, sau atunci când apar defecțiuni.

Algoritmii îi pot ajuta atât pe controlorii de trafic, cât și pe pasageri, oferindu-le sugestii. Aceștia din urmă pot primi notificări care îi informează cu privire la cea mai bună rută alternativă către destinația lor.

Inteligența artificială în transport și logistică

4. Logistică

Un alt domeniu unde tehnologiile AI sunt foarte utile e reprezentat de logistică și managementul lanțurilor de aprovizionare. Analizând daele despre rutele de transport (maritim, rutier etc), modelele de trafic și condițiile meteorologice, algoritmii AI pot optimiza rutele de livrare, reducând consumul de combustibil și noxele.

Managementul locurilor de parcare

5. Managementul locurilor de parcare

Și managementul locurilor de parcare poate beneficia de algoritmii AI. Găsirea unui loc de parcare devine o sarcină tot mai dificilă în marile orașe aglomerate. Foarte mulți șoferi pierd timp și bani atunci când încearcă să găsească un loc de parcare. În plus, acest lucru provoacă și mai multă aglomerație în trafic, precum și emisii suplimentare de dioxid de carbon.

Viziunea computerizată poate modifica managementul locurilor de parcare. Parcările pot fi dotate cu senzori care să măsoare distanța dintre mașini pentru a monitoriza orice loc disponibil, se arată într-un ghid publicat de Mind Titan, o companie din Estonia ce oferă soluții AI pentru sectorul public și privat. Apoi, folosind recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare (viziune computerizată), algoritmii AI localizează exact vehiculele parcate și calculează timpul de parcare plătit.

Sistemul poate utiliza toate aceste date pentru a actualiza în timp real harta locurilor de parcare libere. Șoferii pot folosi harta pe dispozitivele mobile pentru a găsi rapid un loc de parcare neocupat.

Foto: TimHill / DariuszSankowski / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în transport ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Mașini autonome exemple. Companii ce oferă servicii de robotaxi
Asistenți virtuali exemple. Ce pot face Siri, Alexa, Google Assistant

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: