Inteligența artificială în școli are potențialul de contribui la inovarea practicilor de predare și la asigurarea unei educații de calitate, incluzivă și echitabilă.
Inteligența artificială în educație
La ora actuală, inteligența artificială este utilizată în educație în diferite moduri, de la chatboți precum ChatGPT, care le pot oferi elevilor asistență non-stop, până la algoritmi de învățare personalizați, care se adaptează nevoilor fiecărui elev, și care pot fi de un real ajutor pentru elevii cu dizabilități sau cu probleme de învățare.
Dincolo de instrumentele folosite în predare, există și tool-uri AI care pot automatiza sarcinile administrative sau repetitive, cum ar fi corectarea testelor și furnizarea feedback-ului, se arată într-un ghid realizat de QuestionPro, o companie multinațională de software specializată în administrarea sondajelor online.
Inteligența artificială în școli – exemple de aplicații
Există deja o mulțime de instrumente și platforme educaționale bazate pe inteligența artificială. Iată câteva dintre cele mai cunoscute, potrivit influencermarketinghub.com și QuestionPro:
1. Duolingo este o aplicație pentru învățarea limbilor străine, care utilizează inteligența artificială pentru a personaliza lecțiile pentru fiecare utilizator.
2. ALEKS este o platformă bazată pe AI pentru învățarea matematicii, ce oferă evaluări adaptive și planuri de lecții personalizate.
3. Cognii nu este un singur produs, ci un furnizor de tehnologii AI pentru sectorul educațional. Compania oferă numeroase instrumente pentru predare în timp real sau pentru evaluare.
4. Coursera folosește AI pentru a le recomanda studenților cursuri în funcție de interesele lor și de istoricul de învățare.
Inteligența artificială în școli – instrumente
5. Grammaly este o aplicație ce corectează greșeli de scriere, însă este capabilă și să rescrie frazele și să detecteze plagiatul. De asemenea, este integrată cu Google Docs.
6. summarize.tech este o aplicație ce creează rezumate în format video.
7. QuillBot este o aplicație similară, ce face rezumate text.
8. Carnegie Learning. Precum Cognii, și această companie oferă soluții gândite pentru instituțiile educaționale. Se axează în special pe instrumente pentru matematică și limbi străine.
9. Yippity este o aplicație care poate transforma automat un site sau un text într-un quiz.
10. Hello History este o aplicație ce poate fi folosită pentru a purta o conversație cu sute de figuri istorice, ca de exemplu Cleopatra sau Einstein.
Ce avantaje are inteligența artificială în școli
1. Unul dintre cele mai importante beneficii ale folosirii AI în școli constă în capacitatea de personalizare a experienței de învățare pentru fiecare elev în parte. Folosind inteligența artificială, educatorii pot analiza performanța elevilor și datele referitoare la preferințe pentru a crea planuri de lecții și evaluări personalizate, în funcție de punctele slabe și punctele tari ale fiecărui elev, notează QuestionPro.
2. Instrumentele AI pot automatiza anumite sarcini repetitive, plictisitoare și laborioase, cum ar fi notarea testelor ori a lucrărilor. Eliberați de aceste sarcini, profesorii se pot concentra asupra altor aspecte ale predării, mai creative și mai relevante.
3. Aplicațiile și tehnologiile AI pot îmbunătăți experiența de învățare în mai multe moduri. De exemplu, realitatea virtuală și cea augmentată pot face învățarea mai interactivă și mai captivantă. AI poate fi folosită și pentru a crea chestionare și jocuri personalizate, care îi fac pe elevi să se implice mai mult în lecții, într-un mod distractiv.
4. Chatboții și alte instrumente bazate pe inteligență artificială le pot oferi non-stop asistență elevilor, ajutându-i să depășească anumite obstacole în procesul de învățare.
5. Instrumentele AI pot procesa și analiza rapid volume foarte mari de date, realizând inclusiv rezumate de texte.
Riscurile inteligenței artificiale
Deși inteligența artificială în școli are numeroase beneficii, există și unele provocări.
Unul dintre cele mai mari riscuri este posibilitatea ca elevii să folosească instrumentele AI pentru a trișa și a evita sarcinile primite la școală. De exemplu, ei și-ar putea rezolva temele cu ajutorul ChatGPT.
O altă temere a educatorilor este că inteligența artificială în școli va înlocui interacțiunea umană și va deteriora calitatea predării la clasă.
De asemenea, există o îngrijorare cu privire la posibilitatea ca joburile profesorilor să fie înlocuite, într-o anumită măsură, de inteligența artificială. Odată cu automatizarea multor sarcini administrative, este posibil să fie mai puține locuri de muncă disponibile pentru educatori, dar și pentru personalul auxiliar din școli.
O altă provocare se referă la accesibilitate. Platformele și instrumentele cu AI ar trebui să fie accesibile pentru toți elevii, indiferent de statutul lor socioeconomic sau de locația acestora.
Totodată, există îngrijorări și cu privire la impactul AI asupra confidențialității și securității datelor elevilor.
Inteligența artificială în școli – sfaturi pentru profesori
Houman Harouni, lector la Harvard Graduate School of Education din cadrul Universității Harvard, a explicat că este de înțeles că unii profesori au ezitări în a folosi inteligența artificială în școli, deoarece noile tehnologii provoacă adeseori un șoc.
În acest context, el le-a dat câteva sfaturi profesorilor:
1. Să nu ignore inteligența artificială. Potrivit lui Harouni, cadrele didactice trebuie să ajute generația următoare să navigheze în lumea reală. Elevii sunt conștienți de faptul că există tehnologii precum ChatGPT și le experimentează deja pe cont propriu, însă au nevoie de îndrumare pentru a le folosi în mod responsabil.
Din punctul său de vedere, nici programele de formare pentru profesori nu ar trebui să ignore inteligența artificială.
2. Să folosească inteligența artificială împreună cu elevii. Profesorii sunt încurajați să interacționeze cu instrumentele AI în timpul orelor, alături de elevi. O altă posibilitate este să le transmită elevilor răspunsurile generate de AI la întrebări în timpul orelor de curs și să le ceară să le analizeze, sau să le solicite să folosească tehnologia acasă și să-și documenteze experiențele.
Cum poate fi folosită inteligența artificială în școli
3. Să folosească instrumentele AI pentru a stârni imaginația elevilor. O îngrijorare frecventă cu privire la inteligența artificială este că elevii o vor folosi pentru a copia sau a evita munca pe cont propriu, însă Harouni consideră că instrumente precum ChatGPT ar trebui să-i provoace pe profesori să reevalueze sarcinile pe care le dau elevilor.
„Nu poți să mai consideri că poți preda exact așa cum predai înainte, din moment ce mijloacele de bază s-au schimbat”, apreciază lectorul. Din punctul său de vedere, dacă elevii pot apela la ChatGPT sau la alte modele de limbaj AI pentru răspunsuri rapide și ușoare, atunci este o problemă cu tema dată de profesor.
Foto: AbouYassin / gomiche / pixabay.com
Dacă acest articol despre inteligența artificială în școli ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple
Inteligența artificială în marketing. Exemple, utilizări, beneficii
Ce înseamnă deep learning. 11 aplicații și exemple explicate
Ce este machine vision. 8 aplicații și 3 avantaje
Ce înseamnă big data. De unde provin și cine le utilizează
Ce este machine learning și ce aplicații are. Ghid cu exemple