inteligența artificială în armată

5 aprilie, 2024

Pe măsură ce tehnologiile AI s-au dezvoltat tot mai mult, au apărut numeroase aplicații care folosesc inteligența artificială în armată și în domeniul militar.

Ce este inteligența artificială

Inteligența artificială constă în dezvoltarea unor sisteme informatice capabile să îndeplinească sarcini care necesită în mod normal inteligența umana, cum ar fi percepția vizuală, recunoașterea vorbirii, traducerile sau luarea deciziilor.

În ultimii ani s-au făcut progrese remarcabile în domeniul AI, iar una dintre cele mai mediatizate evoluții a fost procesarea limbajului natural (NLP). Sistemele AI ce folosesc NLP le permit oamenilor să folosească vorbirea, gramatica și sintaxa tipice comunicării umane pentru a comunica cu mașinile, roboții și programele software, în loc să fie nevoiți să introducă un cod.

Inteligența artificială în domeniul militar


Astfel de modele AI au atins noi niveluri de acuratețe în ultimul timp, în special în ceea ce privește înțelegerea și îndeplinirea solicitărilor legate de text și imagini, se arată într-un ghid despre inteligența artificială în armată realizat de SDI Sentient Digital, o companie din SUA ce oferă soluții și tehnologii digitale pentru companii și clienți guvernamentali.

De asemenea, s-au făcut progrese remarcabile în domeniul viziunii computerizate, prin noi tehnici de analiză a imaginilor și a clipurilor video.

Unele armate din lume, ca de exemplu cea a SUA, folosesc AI de mai mulți ani, înainte ca tehnologiile AI să devină ceva obișnuit în viața civilă. În unele situații, AI a eliminat nevoia de intervenție umană, deși supravegherea umană este în continuare necesară, notează sursa citată. De la procesarea datelor la simulări de luptă, există numeroase aplicații pentru inteligența artificială în armată.

Inteligența artificială în armată – listă de aplicații

Iată o serie de aplicații și de avantaje ale sistemelor bazate pe inteligență artificială în domeniul militar, enumerate de SDI:


Sistemele de război, cum ar fi armele, senzorii, navigația, aviația sau supravegherea pot folosi tehnologiile AI pentru ca operațiunile să fie mai eficiente și mai puțin dependente de oameni. Fiind mai eficiente, toate aceste sisteme vor necesita o mentenanță redusă. De asemenea, se reduce impactul erorii umane.

Recent, Pentagonul și-a actualizat politica privind armele autonome pentru a ține cont de progresele făcute în domeniul AI. Actualizarea oferă recomandări și îndrumări pentru dezvoltarea și utilizarea etică și sigură a armelor autonome, acestea din urmă fiind una dintre cele mai utile aplicații militare ale inteligenței artificiale.

Roiurile de drone și armatele viitorului

Roiurile de drone. Una dintre cele mai noi aplicații militare AI în curs de dezvoltare implică valorificarea inteligenței roiurilor pentru operațiunile cu drone. Astfel de roiuri de drone sunt mult mai inteligente decât o singură dronă. Roiurile pot fi folosite în simulări sau în operațiuni de antrenament și au capacitatea de a lua decizii într-o varietate de situații. Roiul are un obiectiv general, dar dronele individuale au capacitatea de a acționa independent și creativ în afara roiului.

Roiurile de drone controlate de AI sunt programate să acționeze în același mod precum roiurile de insecte din natură. De pildă, atunci când o albină găsește ceva de care ar putea beneficia și restul grupului, ea va raporta informațiile în detaliu unor altor albine. Dronele pot acționa la fel, fiind capabile să comunice distanța, direcția sau înălțimea unei ținte, sau potențialele pericole.

Inteligența artificială în armată – avantaje

Luarea deciziilor strategice. Algoritmii AI sunt capabili să colecteze și să proceseze date din numeroase surse pentru a ajuta la luarea deciziilor, în special în situații de stres. Sistemele AI pot analiza rapid și eficient o situație, luând cea mai bună decizie într-o situație critică. Deși AI încă nu are la ora actuală o înțelegere completă a preocupărilor etice umane, combinația dintre etica umană și abilitățile analitice ale AI poate accelera procesul de luare a deciziilor.

Sortând rapid cantități mari de date, modelele generative pot arăta conexiuni, modele și implicații potențiale pe care oamenii le-ar identifica mai greu, într-o perioadă mai lungă de timp. Apoi, aceste informații pot fi prezentate factorilor de decizie umani. De asemenea, AI poate crea simulări pentru a testa scenarii posibile, ceea ce permite luarea unor decizii mai informate.

Cum poate fi ajutată armata de inteligența artificială

Prelucrarea datelor și cercetare. Procesarea unor volume mari de date poate consuma extrem de mult timp. AI poate fi utilă pentru a filtra rapid informațiile cu adevărat valoroase. De asemenea, poate ajuta la gruparea informațiilor din diverse seturi de date. În acest mod, personalul militar poate identifica modele mai eficient, poate trage concluzii mai precise și poate crea planuri de acțiune bazate pe o imagine mai completă a situației.

Capacitatea de analiză a inteligenței artificiale generative înseamnă că poate găsi conexiuni în volume mari de informații, care le-ar putea scăpa oamenilor. Inteligența artificială în armată poate, de asemenea, să genereze și să compare mii de scenarii, făcând mici modificări ale variabilelor.

Totodată, AI poate fi folosită pentru a filtra volumele mari de date de pe rețelele de socializare pentru a găsi informații noi. În acest fel analiștii economisesc timp, optimizând procesul de cercetare.

Inteligența artificială în armată – beneficii

Simulare de luptă și antrenamente. Armata SUA folosește deja, de mai mulți ani, software de simulare a pregătirii militare. AI construiește modele digitale care pregătesc soldații pentru operațiunile militare reale. Cu alte cuvinte, software-ul este un fel de joc de război virtual care e folosit pentru a antrena soldați.

Astfel de simulări sunt capabile să le ofere soldaților misiuni și sarcini realiste, pentru ca aceștia să dobândească cea mai mare experiență posibilă înainte de a-și aplica abilitățile în situații din viața reală. Analizând volume mari de date, de înregistrări ale experiențelor anterioare de luptă etc, AI poate crea antrenamente mai cuprinzătoare și simulări militare detaliate, mai notează compania americană SDI.

Recunoașterea țintei. Inteligența artificială în armată poate ajuta la recunoașterea mai precisă a țintelor în mediile de luptă. De asemenea, le poate permite forțelor de apărare să dobândească o înțelegere detaliată a unei zone de operațiuni prin examinarea rapoartelor, documentelor, știrilor din mass-media și a altor tipuri de informații, analizând aceste surse mult mai rapid decât ar fi capabili oamenii.

Mai trebuie menționat că sistemele AI au capacitatea de a prezice comportamentul inamicului, de a anticipa vulnerabilitățile, condițiile meteorologice și de mediu și de a sugera planuri de acțiune.

inteligența artificială în armată
Foto: fietzfotos / pixabay.com

Tehnologii AI în armată

Monitorizarea amenințărilor. Inteligența artificială în armată poate contribui la o mai bună monitorizare a amenințărilor. De exemplu, există sisteme fără pilot (drone) care pot fi controlate de la distanță sau trimise pe o rută precalculată pentru a monitoriza o anumită zonă de conflict, granițele etc. Sistemele fără pilot pot identifica amenințările, pot alerta echipele de răspuns și pot întări securitatea bazelor militare, sporind siguranța soldaților în luptă.

Securitate cibernetică. Atacurile cibernetice pot pune în pericol informațiile clasificate și pot deteriora complet un sistem, punând în pericol atât misiunea, cât și viața personalului militar. Sistemele AI pot însă să protejeze programele, datele, rețelele și computerele pentru ca acestea să nu fie accesate de persoane neautorizate. De asemenea, AI are capacitatea de a studia tiparele atacurilor cibernetice și de a concepe strategii de protecție împotriva lor.

Datorită capacității sale de a analiza volume mari de date și de identifica modele, inteligența artificială generativă poate folosi analize predictive pentru a prezice atacurile viitoare.

Inteligența artificială în armată – exemple de aplicații

Transport. Inteligența artificială în armată poate juca un rol în transportul de muniție, mărfuri, armament și trupe. Logistica și transportul acestora sunt elemente cruciale pentru succesul operațiunilor militare. AI poate reduce costurile de transport și poate reduce nevoia de intervenție umană găsind, de pildă, cea mai eficientă rută.

Îngrijirea și evacuarea răniților. Soldații și medicii trebuie să ia decizii în situații de mare stres, iar AI îi poate ajuta, în condițiile în care câmpul de luptă este un mediu ce prezintă numeroase obstacole pentru asigurarea tratamentului medical pentru răniți.

Aplicații AI pentru armată

Asistența AI într-un mediu extrem de încărcat emoțional poate ajuta la analizarea situației și la sugerarea celei mai bune acțiuni, mai notează sursa citată. Astfel de sfaturi îi pot ajuta pe oameni să își bazeze deciziile pe informațiile furnizate de o minte analitică, mai degrabă decât pe una emoțională. În ultimă instanță însă, AI nu poate lua aceste decizii în locul oamenilor, tocmai deoarece nu are o înțelegere a factorilor umani implicați într-o situație de viață și de moarte, însă poate oferi sfaturi.

În plus, inteligența artificială în armată poate folosi o bază de date medicală pentru a accesa date care conțin cazuri de traume, diagnostice, seturi de semne vitale, medicamentele administrate, tratamente și rezultate. AI poate analiza aceste date, combinate cu informații introduse manual, pentru a oferi indicații, avertismente și sugestii de tratament.

Inteligența artificială nu este calificată pentru a lua decizii medicale, dar poate oferi analize rapide pentru a le oferi oamenilor mai multe informații pe care să își bazeze deciziile.

Foto: Military_Material / fietzfotos / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în armată vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în asigurări. 5 aplicații și avantaje
Inteligența artificială în arhitectură. 11 aplicații și avantaje
Inteligența artificială în alimentație. Cum ne ajută aplicațiile AI

Inteligența artificială conversațională. Ce este și ce avantaje are
Platforme de inteligență artificială. 5 exemple și caracteristicile lor
Inteligența artificială generativă. Ce poate face AI – 5 exemple
Inteligența artificială în contabilitate. 5 aplicații și avantajele lor
Inteligența artificială în transport. 5 aplicații și beneficiile lor
Inteligența artificială în școli. 10 aplicații și 3 sfaturi pentru profesori
Inteligența artificială în marketing. Exemple, utilizări, beneficii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: