sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 iunie, 2023

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ ce prevede renunțarea la Evaluarea de la clasa a VI-a și echivalează probele de competență cu notele obținute în liceu. Aceste măsuri vor putea fi aplicate numai dacă încetează greva generală, întrucât legea interzice înlocuirea profesorilor care protestează și nici nu se poate organiza un examen național doar în liceele unde cadrele didactice au renunțat la grevă.

Metodologia echivalării competențelor exclude notele din clasa a XII-a, tocmai pentru că nu se pot încheia mediile fără profesorii în grevă.

Evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează, menționează un comunicat al Ministerului Educației.


De asemenea, examenul de ocupare a posturilor didactice se va face simplificat, pe modelul la care s-a apelat în perioada pandemiei de Covid-19: ”În sesiunea 2023, concursul naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar va consta în susţinerea de către candidaţi a unei probe scrise, similar modalităţii de organizare a acestui concurs în sesiunile 2020 şi 2021. Organizarea concursului va asigura încadrarea unităţilor de învăţământ cu personal didactic de predare calificat”, mai arată comunicatul.

Echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat cu notele din liceu

  • ”În contextul în care activităţile specifice procesului educaţional sunt afectate de desfăşurarea grevei generale din învăţământul preuniversitar, iar susţinerea examenului de bacalaureat presupune încadrarea într-un calendar care să nu afecteze dreptul absolvenţilor care promovează examenul de a-şi continua studiile în învăţământul postliceal/universitar, se impune luarea unor măsuri administrative cu privire la modul de desfăşurare şi de susţinere de către aceştia a examenului, programat după încheierea cursurilor anului şcolar 2022 – 2023. În acest sens, subliniem faptul că evaluarea continuă la disciplinele subsumate probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale a fost finalizată prin medie anuală, iar nivelul mediilor multianuale – echivalate cu niveluri de competenţă în baza unei metodologii specifice – pot suplini cu succes o evaluare sumativă, finalizată cu un nivel de competenţă”, explică Ministerul Educației.
  • ”Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”.
  • ”La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.

Metodologia

  • Prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă: nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10″, prevede documentul.
  • Pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă în clasele a IX-a – a XII-a pentru absolvenţii învăţământului de zi, respectiv în clasele a IX-a – a XIII-a pentru absolvenţii învăţământului seral/frecvenţă redusă/absolvenţii învăţământului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu.
  • Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale.
  • Nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei.
  • Media aritmetică a mediilor anuale obţinute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulaţie internaţională din anii şcolari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învăţământului liceal.
  • Pentru elevii care au studiat disciplina limba modernă pe parcursul unui singur an de liceu, media anuală obţinută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului unic de competenţă.
  • Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului unic de competenţă corespunzător competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale.
  • Nivelul unic de competenţă se acordă conform următoarei grile: calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99; calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99; calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.
  • Totodată, candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023 care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal – proba C din cadrul examenului de bacalaureat.
  • Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.
  • Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile: nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99; nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10. În certificatul de atestare a competenţelor digitale sunt înscrise nivelul de competenţă digitală, iar la rubrica „punctaj” este specificată media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă.
  • În cazul candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat 2023 care nu au studiat disciplina Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor în clasele a IX-a şi/sau a X-a, pentru stabilirea nivelului de competenţă digitală se calculează media aritmetică a mediilor anuale obţinute la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învăţământului liceal sau profesional.
  • Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023 care au studiat disciplina Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor sau o disciplină echivalentă pe parcursul unui singur an, indiferent dacă această disciplină a fost studiată în cadrul învăţământului liceal sau profesional, media anuală obţinută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului de competenţă digitală.
  • Candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor digitale – proba D din cadrul examenului de bacalaureat.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: