joi

28 martie, 2024

9 iunie, 2023

În cursul negocierilor de vineri, Guvernul a crescut oferta pentru greviștii din Educație:

  • majorare de 45% a salariilor (în loc de 40%, până acum), de la 1 ianuarie,
  • diferența de 55% până la grila raportată la salariul mediu pe economie acordat debutanților să se împartă în două tranșe programate pentru 1 ianuarie 2025 și 1 ianuarie 2026
  • un bonus (voucherul promis după prima rundă de negocieri, în urmă cu două săptămâni) de 1.500 de lei, acordat o dată pe an, la 1 octombrie, până în 2027. Banii vor fi oferiți din fonduri europene, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a lor va fi cheltuită pentru cariera profesională (materiale didactice, cursuri etc.)

Liderii sindicali au anunțat, la ieșirea din întâlnirea de aproape trei ore ce a avut loc la Palatul Victoria, că răspunsul greviștilor va fi oferit curând.

„A fost o negociere, colegii vor hotărî ce să facă mai departe. Ei vor stabili dacă ceea ce a rezultat, în urma discuțiilor de la Guvern, îi mulțumește”, a spus Marius Nistor președintele Federației Spiru Haret.


Urmează consultarea rapidă a membrilor de sindicat aflați în grevă.

Din primele reacții ale demonstranților aflați în fața Palatului Cotroceni, oferta pare a fi respinsă. Aceștia doresc, în continuare, intrarea imediată în grila finală de salarizare a Educației, nu majorări etapizate.

Profesorii care au manifestat la București au cerut demisia președintelui

Această ultimă rundă de negocieri s-a desfășurat în timp ce protestatarii din Educație s-au deplasat din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni.

Este al patrulea mare miting organizat de sindicatele din sistem, însă, a fost primul la care s-a scandat Demisia, atât pe traseul spre Cotroceni, cât și în fața administrației prezidențiale.


De asemenea, manifestanții au afișat mai multe pancarte cu solicitarea acordării a 6% din PIB, Educației, așa cum prevede legea.

Nu se știe care este numărul exact din acest moment al angajaților din învățământul preuniversitar se mai află încă în grevă, dar situația de la începutul săptămânii era următoarea: mai protestau 134.007 de membri de sindicat, adică 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.

(Citește și: „4 mld. lei pe 2023 – impactul bugetar al creșterilor acordate sub presiunea protestelor: OUG de creștere a salariilor în instituțiile de forță și la personalul auxiliar din sănătate„)

Mitinguri și alte orașe

Demonstrații și marșuri sunt organizate și în alte orașe. La Sibiu, aproximativ 1.500 de angajați din Educație – profesori și personal auxiliar și personal non-didactic – participă la un marș ce ajunge în fața sediului Prefecturii, conform publicației Turnul Sfatului.

Manifestanții poartă pancarte cu mesaje recum: ”România educată – ai carte, nu ai parte”, ”Fără educație moare orice nație”, ”O lume minunată în care veți găsi numai… promisiuni” și ”Anul viitor la vot o să plătiți pentru tot”.

În Suceava, profesorii nu au fost lăsați să protesteze în curtea Inspectoratului Școlar Județean și nu li s-a aprobat cererea pentru un marș prin oraș, conform Monitorului de Suceava.

„Inspectorul general a considerat ca e normal să stăm în afara instituției numită Inspectoratul Școlar, deși este o instituție publica, nu proprietate privată. Ar fi trebuit să protestam exact în fața Inspectoratului, așa cum se protestează în fața Guvernului, nu în boscheți”, a declarat prof. Gabriel Anastasiu, de la Colegiul „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc.

****

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: