duminică

21 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2022

Camera Deputaților (cameră decizională) a adoptat miercuri Proiectul de Lege privind aprobarea OUG 16, care a modificat şi completat Codul fiscal, aducând modificări importante formei adoptate de Senat.

Între acestea: se amână creșterea taxelor locale pentru anul 2025, se păstrează regimul microîntreprinderilor pentru consultanță financiară.

Modificările fuseseră stabilite marți, în comisiile reunite de Muncă și de Finanțe.


Proiectul de lege a fost trimis spre promulgare la Administrația Prezidențială.

Taxele locale: impozitarea proprietății și scutiri

Camera Deputaților a modificat radical forma adoptată de Senat în ceea ce privește impozitul pe proprietate. Deși au menținut principiul – impozitarea ar urma să țină cont de grilele valorice notariale, deci impozitul pe proprietate ar urma să crească – deputații au amânat termenul de aplicare.

Potrivit variantei votate de Senat, noile impozite s-ar fi aplicat începând cu 2023. Deputații au amânat însă cu 2 ani acest termen, pentru 2025, adică după cele 4 runde de alegeri din 2024. Același termen fusese stabilit și de OUG adoptată de Guvern.

Potrivit votului din Cameră, consiliile locale vor putea acorda scutiri sau reduceri de impozit pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări:

  • pentru creşterea performanţei energetice
  • pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice
  • pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu

Obligația privind plata cu cardul, doar pentru comercianți cu încasări de peste 50.000 lei

Potrivit proiectului, obligația comercianților de produse și a prestatorilor de servicii de a accepta plata cu cardul se va aplica în funcție de încasările în numerar realizate în cursul anului, nu în funcție de cifra de afaceri.

Pragul de care este legată obligația va fi stabilit în lei. Pragul stabilit acum este de 50.000 lei.


Peste acest prag, comercianții au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

Noile reguli se vor aplica din ianuarie 2023.

Impozitarea dividendelor ”anticipate”

Referitor la noua regulă ce prevede impozitarea cu 8% a dividendelor distribuite după 1 ianuarie 2023, parlamentarii au clarificat faptul că dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare din 2022 li se aplică impozitul de 5%.

Singura excepție se referă la situațiile care se referă la trimestrul IV 2022, unde dividendele se vor distribui în 2023- acestora li se va aplica o cotă de impozitare de 8%.

Impozitul micro: Plafonul de 500.000 euro se aplică începând cu veniturile din 2023

Noul plafon în funcție de care firmele se încadrează la regimul de impozitare micro sau la regimul de impozitare pe profit se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2023, nu începând cu veniturile aferente anului 2022.

Vești bune pentru consultanți

Există o excepție ce va permite firmelor de consultanță fiscală (Activități de contabilitate și audit financiar, consultanță în domeniul fiscal) să rămână, dacă vor, la regimul micro.

În plus, Camera Deputaților a eliminat și prevederea potrivit căreia microîntreprinderile pot obține cel mult 20% din venituri din activități de consultanță/management.

Se păstrează suprataxarea contractelor part-time

Deputații PSD, PNL și UDMR au impus în plen menținerea suprataxării contractelor de muncă part-time.

Decizia fusese criticată anterior, după emiterea OUG 16, de Camera Consultanților fiscali. Măsura a mai fost în vigoare în perioada 2017-2019, dar a fost eliminată de la 1 ianuarie 2020.

„Considerăm că nu este justificat ca aceeași măsură care s-a dovedit nu numai dăunătoare economiei, dar și ineficientă din punct de vedere bugetar și pe care Parlamentul a eliminat-o în mod expres printr-o lege de abrogare, să fie repusă acum în legislația fiscală printr-o ordonanță a Guvernului, fără o minimă analiză a istoricului ei și mai ales fără o consultare transparentă și reală a mediului economic”, avertiza recent Camera Consultanților fiscali.

Taxarea veniturilor din jocuri de noroc: plafon coborât la 1.000 lei

Impozitul datorat în cazul veniturilor obținute din jocuri de noroc (cazinouri, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri) se va determina printr-un barem asupra veniturilor brute realizate. Plafonul de neimpozitare a fost stabilit la 1.000 de lei, substanțial mai jos decât plafonul precedent de 66.750 lei.

Baremele stabilite sunt:

  • pentru venituri de până la 10.000 inclusiv: 3%
  • pentru venituri între 10.000-66.750 inclusiv: 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000
  • pentru venituri peste 66.750: 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750

Impozitarea veniturilor din chirii și activități extra salariale

La impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, a fost elimină cota forfetară de cheltuieli de 40%, deci venitul impozabil este venitul brut.

Pentru persoane fizice ce desfășoară activități și realizează venituri extra salariale se introduce o bază de calcul pentru asigurările sociale obligatorii și contribuția la sănătate de 24 salarii minime brute, iar baza de calcul a asigurărilor sociale este:

  • pentru persoanele fizice care au realizat până în 12 x salariul minim brut, nu există obligația plății asigurărilor sociale; acestea pot opta pentru asigurare în sistemul asigurărilor sociale și baza de calcul este de 6 x salariul minim brut
  • pentru persoanele fizice ce realizează venituri extra salariale în plafonul cuprins între 12 – 24 x salariul minim brut, baza de calcul a asigurărilor sociale este 12 x salariul minim brut
  • pentru persoanele fizice ce realizează venituri extrasalariale ce depășesc plafonul de 24 x salariul minim brut, baza de calcul a asigurărilor sociale este 24 x salariul minim brut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: