inteligența artificială generativă

11 ianuarie, 2024

Inteligența artificială generativă este un tip de AI. Mai exact, este inteligența artificială capabilă să genereze text, imagini, cod, clipuri audio sau clipuri video, folosind modele generative.

Cum funcționează AI

Modelele AI generative sunt antrenate pe seturi de date. Astfel, acestea învață tiparele și structura datelor de antrenament primite sub formă de input, iar apoi generează date noi care au caracteristici similare (output).

La începutul anilor 2020, progresele înregistrate în domeniul rețelelor neuronale profunde au dus la apariția unor sisteme generative AI avansate, care acceptă ca input așa-numitele „prompt-uri”, potrivit Wikipedia.org. Un prompt este un text în limbaj natural care descrie sarcina pe care ar trebui să o îndeplinească un sistem AI.

Exemple de modele AI


Printre cele mai cunoscute exemple de inteligență artificială generativă se numără chatboți precum ChatGPT, Copilot sau Bard și sisteme AI text-imagine precum Stable Diffusion, Midjourney și DALL-E, care pot produce artă pornind de la prompt-urile primite.

Inteligența artificială generativă este folosită deja în numeroase industrii, ca de exemplu în artă, scriere (scenarii de film, jurnalism etc), dezvoltare de software, design de produse, asistență medicală, finanțe, jocuri, marketing sau modă.

Ce pot face chatboții

Inteligența artificială generativă poate fi clasificată în funcție de tipul de date folosite pentru antrenarea sa sau de tipul de date generate:

1. TEXT


Sistemele AI generative antrenate pe cuvinte, precum chatboții creați de OpenAI (GPT-3 sau GPT-4) sunt capabile să proceseze limbajul natural, să genereze la rândul lor limbaj natural sau să realizeze traduceri automate. Chatboții sunt antrenați pe diverse seturi de date, ca de exemplu Wikipedia sau BookCorpus.

Acesta din urmă este un set de date format din textele a aproximativ 7.000 de cărți de pe site-ul independent de distribuție de cărți electronice Smashwords. BookCorpus a fost principalul corpus de texte folosit pentru a antrena modelul inițial GPT dezvoltat de OpenAI. De asemenea, a fost utilizat pentru antrenament și de alte modele lingvistice timpurii, precum BERT de la Google.

Inteligența artificială generativă – exemple

Setul de date BookCorpus conține aproximativ 985 de milioane de cuvinte, iar cărțile ce îl compun acoperă o gamă largă de genuri.

În ceea ce privește ce poate face Chat GPT, chatbotul poate răspunde la întrebările adresate de utilizator, poate scrie povești, articole, eseuri sau poezii, poate realiza traduceri din diferite limbi, poate clasifica diverse lucruri și poate face rezumate.

Inteligența artificială generativă – programare

2. COD

Modelele de limbaj pot fi instruite și pe textul limbajelor de programare (cod), astfel încât ulterior să poată să genereze cod-sursă pentru noi programe de calculator.

De exemplu, OpenAI Codex (dezvoltat de aceeași companie ce a creat și ChatGPT), analizează limbajul natural primit sub formă de input, iar apoi generează cod ca răspuns. Codex a fost dezvoltat de OpenAI din modelul GPT-3, fiind conceput pentru a putea fi utilizat în aplicații de programare.

Bazat pe GPT-3, care a fost antrenat pe text, Codex a fost antrenat suplimentar pe 159 de gigabiți de cod Python din 54 de milioane de depozite de pe platforma GitHub.

Potrivit creatorilor săi, Codex poate finaliza aproximativ 37% din solicitări și are scopul de a face programarea umană mai rapidă, nu de a o înlocui. De asemenea, Jeremy Howard, cofondator al Fast.ai, a spus că acest sistem AI generativ este o modalitate ca programatorii să obțină codul scris fără să fie nevoie să scrie la fel de mult cod, potrivit Wikipedia.org. „Nu este întotdeauna corect, dar este suficient de aproape”, a mai spus el.

Inteligența artificială generativă – modele text-imagine

3. IMAGINI

Inteligența artificială generativă este capabilă să producă artă vizuală de înaltă calitate, iar multe astfel de lucrări artistice au primit premii și recunoaștere publică. Aici poți citi un articol detaliat despre cum este folosită inteligența artificială în artă.

Astfel de sisteme AI care generează imagini mai sunt numite și modele text-imagine. Un model text-imagine este un model de învățare automată care primește ca input o descriere în limbaj natural (prompt) și produce o imagine (output) care ilustrează textul respectiv (descrierea primită).

inteligența artificială generativă
Foto: VulcanSphere / NightCafe Studio / Wikipedia.org

DALL-E, Midjourney, Stable Diffusion sau Adobe Firefly sunt câteva dintre cele mai cunoscute sisteme generative AI text-imagine. Ele au fost antrenate pe seturi de imagini cu fotoexplicații sub formă de text.

Modelele text-imagine pot produce imagini de diferite tipuri, ca de exemplu imagini în stiluri artistice (cubism, impresionism, expresionism etc) sau imagini care imită fotografii și personaje reale. Din această cauză, criticii au atras atenția că aplicațiile AI precum DALL-E pot fi utilizate pentru generarea de conținut înșelător („deep fake”).

Inteligența artificială generativă – audio

4. AUDIO

AI generativ poate fi antrenat și pe clipuri audio pentru a sintetiza ulterior vorbire cu sunet natural. De exemplu, compania de software ElevenLabs este specializată în dezvoltarea sintezei de vorbire cu sunet natural și a unor programe text-vorbire.

De asemenea, sistemele AI generative precum MusicLM și MusicGen pot fi antrenate pe undele audio ale muzicii înregistrate, cu scopul de a genera noi mostre muzicale bazate pe descrieri text. De exemplu, sistemul AI va genera sunete care să se potrivească unei descrieri de genul „o melodie liniștitoare de vioară susținută de chitară.”

5. VIDEO

Inteligența artificială generativă poate fi antrenată și pe videoclipuri și poate genera clipuri video coerente temporal. Gen-1 și Gen-2 de la Runway sau Make-A-Video de la Meta Platforms sunt câteva exemple.

Foto: geralt / pixabay.com / © VulcanSphere / NightCafe Studio / Wikipedia.org

Dacă acest articol despre inteligența artificială generativă ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în medicină. 5 aplicații și 4 beneficii
Inteligența artificială exemple. 5 produse cu tehnologie AI
Companii de inteligență artificială. Listă cu 10 corporații
Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat
Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: