Dacă lucrezi și în afara țării sau ai anumiți clienți din afara României, atunci e important să știi ce impozit pe venit din străinătate ai de plătit.
Declararea impozitului pe venit
În primul rând, trebuie menționat că veniturile din străinătate trebuie declarate la ANAF, prin depunerea Declaraţiei Unice (Formular 212).
Conform unui ghid realizat de ANAF, următoarele persoane au obligaţia declarării veniturilor din străinătate în declaraţia unică:
Persoanele fizice rezidente fiscal în România şi anume:
● Persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România;
● Persoanele fizice nerezidente care au centrul intereselor vitale în România, devenind persoane rezidente fiscal în România începând cu prima zi în care declară că centrul intereselor vitale se află în România;
*centrul intereselor vitale ale unei persoane se află în statul cu care relaţiile sale personale (familia aflată în întreţinere, participarea la activităţi culturale sau de altă natură) şi economice (este angajat al unui angajator român, într-o activitate de afaceri în România, deţine proprietăţi imobiliare în România, conturi la bănci în România, etc.) sunt mai apropiate;
● Persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în
anul calendaristic vizat, devenind rezidente fiscal începând cu prima zi a sosirii în România.
Impozit pe venit din străinătate – evitarea dublei impozitări
Specialiștii ANAF arată că există obligația depunerii deoarece o persoană rezidentă fiscal în România este supusă impozitării în România pentru veniturile din orice sursă, atât din România, cât și din străinătate (veniturile mondiale).
Pentru a evita impozitarea acelorași venituri de mai multe ori, România a încheiat convenţii de evitare a dublei impuneri cu anumite state. Astfel, persoanele fizice rezidente într-un stat cu care România are încheiată o astfel de convenție pot prezenta un certificat de rezidență fiscală pentru a evita dubla impozitare.
Ce venituri din străinătate se declară
În ceea ce privește veniturile obţinute din străinătate care trebuie declarate în declaraţia unică, ANAF menționează că se declară toate veniturile prevăzute de Codul fiscal ca fiind impozabile, inclusiv cele pentru care Codul fiscal prevede reţinerea la sursă a impozitului.
Mai exact, este vorba despre venituri din:
Activităţi independente
Dobânzi
Drepturi de proprietate intelectuală
Pensii
Cedarea folosinţei bunurilor
Premii
Activităţi agricole
Impozit pe venit din străinătate – declararea veniturilor
Dividende
Silvicultură
Jocuri de noroc
Piscicultură
Transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
Transferul titlurilor de valoare şi orice alte venituri
Transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniu personal cu titlul de moştenire
Remuneraţii/indemnizaţii ale membrilor consiliului de administraţie/cenzori şi alte venituri
similare
Lichidarea unei persoane juridice
Salarii plătite din România pentru activitatea desfăşurată în străinătate
Alte venituri
Ce venituri din străinătate nu se declară
În ceea ce privește veniturile salariale din străinătate, ANAF menționează că sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfășurate într-un stat străin (venituri salariale) şi plătite de un angajator nerezident, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activităţi dependente desfășurate la bordul navelor și aeronavelor operate în trafic internaţional, sunt venituri neimpozabile în România.
Aceste venituri nu se declară şi nu fac obiectul creditului fiscal extern.
Impozit pe venit din străinătate – ghid ANAF
În cazul în care aceste venituri salariale sunt plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediul permanent în România, ele sunt:
➢ impozabile în România dacă perioada de prezenţă în acel stat nu depășește perioada prevăzută în convenţia de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care se desfășoară activitatea și veniturile din salarii nu sunt suportate de un sediu permanent din străinătate al angajatorului care este rezident în România.
➢ impozabile în statul străin dacă perioada de prezenţă în acel stat depășește perioada prevăzută în convenţia de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care se desfășoară activitatea.
Mai multe informații despre situaţiile în care se declară veniturile salariale din străinătate în declaraţia unică poți găsi aici.
Impozit pe venit din străinătate – locul de proveniență
Pentru claritate, trebuie menționat că există anumite particularităţi legate de locul de provenienţă al unor venituri. Astfel:
● Veniturile obţinute din activităţi independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate;
● Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obţinute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România;
● Veniturile din transferul titlurilor de valoare, altele decât instrumentele financiare derivate, emise de rezidenţi români
precum şi
● Veniturile din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, realizate printr-un intermediar definit potrivit legislaţiei în materie, rezident fiscal român sau nerezident care are în România un sediu permanent ce are calitatea de intermediar sunt considerate ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite în România sau în străinătate.
Impozit pe venit din străinătate – cota de impozitare
În ceea ce privește cota de impozit aplicată veniturilor din străinătate, ANAF menționează că se aplică cotele de impozit după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.
De exemplu, pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală obținute din străinătate, impozitul este de 10%, însă acesta se aplică doar asupra unei baze de impozitare egală cu 60% din venitul brut, așa cum se întâmplă și în cazul veniturilor obținute în România.
Mai exact, impozitul anual de 10% se aplică asupra venitului net, iar venitul net este egal cu venitul brut minus cheltuielile forfetare egale cu 40% din venitul brut.
venitul net = venit brut – cheltuieli forfetare (40% din venitul brut); impozit anual = 10% x venitul net
Impozitarea dividendelor din străinătate
Pentru dividendele obținute de o persoană fizică de la o persoană juridică din străinătate se aplică o cotă de impozitare de 8% din venitul brut. Informații detaliate despre impozitarea dividendelor din străinătate poți găsi în acest ghid ANAF.
Așadar, pentru fiecare tip de venit se aplică cota de impozitare specifică.
Ce venituri din străinătate se impozitează – mențiuni ANAF
ANAF mai menționează că pentru activităţile impozitate la normă de venit (activităţi independente,
închirierea turistică a camerelor din locuinţe personale, activităţi agricole) venitul net anual obţinut în statul străin se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate sau se raportează la venitul brut obţinut din statul străin, după caz.
În cazul obţinerii unor venituri din străinătate din activităţi agricole, ca de exemplu cultivarea cartofilor, se declară veniturile brute obţinute din străinătate.
Ghidul ANAF menționează și ce se întâmplă dacă veniturile au fost deja impozitate în alt stat.
Impozit pe venit din străinătate – convenții pentru evitarea dublei impozitări
Dacă veniturile provin dintr-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, în funcţie de metoda de evitare a dublei impuneri prevăzută în convenţii:
● impozitul datorat în România este diminuat cu impozitul plătit în străinătate pentru același venit și pentru aceeași perioadă impozabilă (metoda creditului fiscal)
sau
● veniturile sunt scutite de la plata impozitului în România (metoda scutirii)
Nu se ţine cont de impozitul plătit în ţări cu care România nu are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri.
Obligaţia declarativă a veniturilor din străinătate se menţine indiferent de metoda de evitare a dublei impuneri aplicată.
Impozit pe venit din străinătate – creditul fiscal / scutirea
Creditul fiscal/Scutirea se acordă dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
- Se aplică prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România și statul străin în care s-a plătit impozitul;
- Impozitul plătit în străinătate, pentru venitul obţinut în străinătate, a fost efectiv plătit;
Plata impozitului în străinătate se dovedește:
➔ printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competentă a statului străin
sau,
➔ în situaţia în care autoritatea competentă a statului străin nu eliberează un astfel de document, prin:
● un document justificativ eliberat de către plătitorul de venit/agentul care reţine impozitul la sursă, în cazul veniturilor cu reţinere la sursă;
● copia declaraţiei fiscale sau a documentului similar depusă/depus la autoritatea competentă străină însoţită de documentaţia care atestă plata acestuia, în cazul veniturilor pentru care nu se realizează reţinerea la sursă.
- Venitul pentru care se acordă credit fiscal/scutire face parte din una dintre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit în România.
Foto: Edar / stevepb / pixabay.com
Dacă acest articol despre impozit pe venit din străinătate ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Diferența dintre dividende și profit și cum se impozitează fiecare
Diferența dintre taxe și impozite. 4 deosebiri esențiale