vineri

10 mai, 2024

impozitarea veniturilor din acțiuni

25 ianuarie, 2024

În cazul în care vrei să-ți investești economiile în acțiuni la diferite companii, e important ca înainte să te documentezi cu privire la impozitarea veniturilor din acțiuni ca să știi câți bani din câștigurile tale trebuie să dai statului.

Venituri din dividende sau din vânzarea acțiunilor

Atunci când deții acțiuni la una sau mai multe societăți, poți să obții câștiguri de pe urma lor fie din dividendele pe care ți le plătește compania la anumite intervale de timp (dacă are profit și decide să distribuie dividende), fie din vânzarea acțiunilor la bursa de valori sau pe piețele over-the-counter.

În ambele cazuri, veniturile obținute vor fi impozitate de stat, însă cota de impozitare este diferită.

Impozitarea veniturilor din acțiuni – dividendele


În ceea ce privește veniturile din dividende, Articolul 97 din Codul fiscal stipulează că ele se impozitează cu o cotă de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.

Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de acțiuni de către acționari/asociați/investitori.

Așadar, impozitul se reține la sursă, nefiind nevoie ca acționarul să se ocupe de plata impozitului către stat.

Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.

Impozitarea veniturilor din acțiuni – vânzarea titlurilor de capital


După cum menționam mai sus, un investitor poate obține venituri din acțiuni și dacă le vinde la un preț mai mare decât cel de achiziție. În acest caz, conform Codului fiscal, el obține venituri din transferul titlurilor de valoare (în speță, din acțiuni).

Articolul 94 din Codul fiscal detaliază cum se calculează suma de bani (câștigul) asupra căreia se va aplica impozitul.

Astfel, câștigul/pierderea din transferul acțiunilor reprezintă diferența pozitivă/negativă realizată între valoarea de înstrăinare/prețul de vânzare și valoarea lor fiscală (prețul de cumpărare), care include costurile aferente tranzacției.

Din acest câștig, investitorul va trebui să plătească la stat 1% sau 3%, în funcție de perioada de timp pentru care a deținut acțiunile respective.

Impozitarea veniturilor din acțiuni – transferul titlurilor de valoare

Veniturile sub forma câştigurilor din transferul acțiunilor se impozitează prin reţinere la sursă astfel:

(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din transferul acțiunilor care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul acțiunilor care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.

Așadar, dacă investitorul va deține titlurile de capital pentru o perioadă de timp mai lungă, impozitul plătit către stat va fi mai mic.

impozitarea veniturilor din acțiuni
Foto: geralt / pixabay.com

Plata CASS pentru veniturile din acțiuni

Dincolo de impozitul pe venit, investitorul care obține venituri din acțiuni care depășesc un anumit prag trebuie să plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Este important de înțeles că, atunci când se calculează baza asupra căreia se aplică cota de contribuție CASS, se iau în calcul și veniturile din alte surse, nu doar cele din dividendele primite pentru acțiuni sau cele obținute din vânzarea acțiunilor.

Mai exact, se iau în calcul și veniturile din deținerea și transferul obligațiunilor, titlurilor de participare la fonduri de investiții, instrumentelor financiare derivate, câștigurile din chirii, din drepturi de proprietate intelectuală, din agricultură sau silvicultură.

Impozitarea veniturilor din acțiuni – plata CASS

Persoanele care realizează venituri din sursele enumerate anterior de cel puțin 6 salarii minime brute pe ţară (3.300 x 6, adică 19.800 de lei în prezent), în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, trebuie să plătească CASS.

În funcție de nivelul veniturilor obținute, contribuabilul trebuie să plătească CASS la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice.

Baza anuală de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate e stabilită la:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Impozitarea veniturilor din acțiuni – exemple pentru plata CASS

Cota de contribuție pentru CASS este 10%. La 1 ianuarie 2024 salariul minim brut pe țară era de 3.300 de lei pe lună, așadar CASS este de 330 de lei pe lună pentru salariul minim brut pe economie.

Înțelegem mai bine cum se realizează impozitarea veniturilor din acțiuni și cum se stabilește suma de plătit la sănătate din câteva exemple.

În cazul în care o persoană a realizat într-un an venituri egale cu 5 salarii minime brute pe țară, adică 16.500 de lei (3.300 x 5), nu va trebui să plătească nimic la sănătate deoarece nu depășește pragul menționat anterior, de 19.800 de lei.

Dacă persoana a obținut venituri egale cu 7 salarii minime brute pe țară, adică 23.100 (3.300 x 7), va trebui să plătească o contribuție la sănătate la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, adică 1.980 de lei (330 de lei x 6).

În cazul în care a realizat venituri egale cu 17 de salarii minime brute pe țară, adică 56.100 de lei (3.300 x 17), va avea de plătit CASS la nivelul 12 salarii minime brute pe țară, adică 3.960 de lei (330 de lei x 12).

Dacă a avut venituri egale cu 60 de salarii minime brute pe țară, adică 198.000 de lei (3.300 x 60), atunci va trebui să plătească CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 7.920 de lei (330 de lei x 24).

Foto: Tumisu / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din acțiuni ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozit pe venit din străinătate. Ghid cu explicațiile ANAF

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: