Comisia Europeană a acceptat includerea gazelor naturale în categoria surselor de energie în care investițiile sunt considerate sustenabile și pot fi finanțate, dar numai cu condiția respectării unor praguri de emisii foarte severe.
Energia nucleară este califică drept „verde”, potrivit completărilor prezentate, miercuri, la Regulamentul clasificării (taxonomia) surselor de energie.
Pragurile de emisie maxime propuse de Comisie par imposbil de atins: 100 g echivalent CO2 / KWh pe ciclul de viață al capacității de producție energetică, incluzând facilitățile de captare și stocare a CO2. Este propus și un prag de 270 g CO2e/kWh, pentru capacitățile autorizate până în 2030, doar dacă nu există posibilitatea unor capacități suficiente de energie regenerabilă.
„Va fi foarte greu de încadrat sub aceste praguri cu tehnologiile actuale și va fi o situație complicată în Parlamentul European, care nu mai poate aduce amendamente, ci doar să spună da sau ba, fiind vorba de un act delegat la un regulament deja adoptat”, a declarat eurodeputatul Marian Jean Marinescu, pentru CursDeGuvernare.
„Dacă spunem da, înseamnă că suntem de acord cu condițiile severe puse investițiilor pe gaze. Dacă zicem nu, înseamnă că gazele ar rămâne scoase complet din ecuație, potrivit regulamentului adoptat deja”, a completat Marian Jean Marinescu. Propunerea Comisiei va fi supusă și Consiliului UE.
Cea mai modernă electrocentrală pe gaze din Europa, pusa in functiune la Berlin în 2020, are o amprentă de carbon de aproximativ 220 de grame de CO₂ pe kilowatt-oră.
Condiții severe pentru clasificarea ca investiții sustenabile
O altă condiție penruca o investiție în capacități pe gaze să fie considerată sustrenabilă este aceea ca, în 2035, instalațiile să poată comuta 100% la folosirea gazelor cu conținut redus de carbon. Formularea se referă la hidrogen, dar ar putea lasă loc celui „gri”, adică nu numai cel produs exclusiv cu energie regenerabilă.
„Este o decizie anticipată. Dacă rușii nu își reduc agresivitatea, gazul poate fi eliminat mai repede de 2035”, este însă de părere Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.
Energia nucleară este clasificată „verde”, dar și în cazul tehologiilor de generare de electricitate actuale („Generația III+”) doar până în 2045. Modernizarea tehnologiilor actuale trebuie să aibă loc până în 2040, cu condiția dezvoltării tehnologiilor avansate („Generația IV”) care reduc reziduurile și îmbunătățesc siguranța, potrivit documentului Comisiei.
Problemele României
Clasificarea unei investiții energetrice ca ”prietenoasă cu mediul” (verde) nu este importantă doar pentru că permite finanțări europene, ci și pentru că atrage sau descurajează marii investitorii privați.
Astfel încât, planurile de construcție a două noi reactoare nucleare la Cernavodă respectă agenda, nu sunt dificultăți de întâmpinat. Dacă se va aplica Strategia de construcție a Unităților 3 și 4, care spune că acestea ar fi gata în 2030 și 2031.
În schimb, ar putea intra în criză de timp restructurarea Complexului Energetic Oltenia, abia aprobată de Comisia Europeană.
Planul prevede înlocuirea unor capacități de producție energetică pe cărbune de 1.605 MW putere instalată cu capacități de circa 1.300 MW în grupuri noi pe gaze natuale și de 700 MW în parcuri fotovoltaice.
CE Oltenia acoperă până la 20% din consumul de electricitate al României.
De asemenea, România va trebui să acceleleze planurile de a construi conducte și capacități pe amestec de gaze naturale și hidrogen, inclusiv pentru a păstra atractivă investiția în exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră
Cine câștigă cel mai mult?
Luptele vor continua în Consiului UE și în Parlamentul European, dar deocamdată marele câștigător pare să fie Franța.
Ar câștiga și țările care de asemenea mizează pe energia nucleară, inclusiv România. România și alte 6 state membre au cerut încă din martie anul trecut Comisiei Europene să sprijine activ energia nucleară.
Marţi, Austria, Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia au dat publicităţii o scrisoare comună în care îşi exprimă opoziţia faţă de includerea centralelor electrice pe gaze pe lista investiţiilor verzi.
„Lipsa dovezilor ştiinţifice pentru includerea gazelor în taxonomie ar trebui să determine Comisia Europeană să îşi revizuiască propunerea” susţin cele patru state semnatare.
Este greu însă de spus ce va urma în condițiile în care Germania s-a opus etichetării energiei nucleare ca verde, după ce a renunțat la aceasta.
Un răspuns
unde se mentioneaza in actul delegat ca energie nucleara a fost declarata verde? Conform actului delegt din februarie 2022 si a regulamentului privind Taxonomia, energie nucleara s-ar incadrata la art. 10, al. 2 din regulament prin care se precizeaza: Comisia poate stabili criteriile tehnice prin care o anumita activitate economica poate contribui substantial la prevenirea si controlul poluarii.
In acest caz se considera ca energia nucleara, insotita de anumite conditionalitati, poate fi utilizata ca si sursa de energie in vederea atenuarii schimbarilor climatice, indeplinind si principiul „nu dauneaza semnificativ”.
Energia nucleara nu poate fi socotita verde, pentru ca nu indeplineste principiul circularitatii – in principal din cauza rezidurilor nucleare si probabil si din cauza riscurilor sociale;
deci nu este verde in niciuncaz, dar poate fi utilizata pentru a asigura tranzitia la o economie verde;.