cursdeguvernare

duminică

8 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

DOCUMENT / Strategie în 3 etape pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

13 martie, 2021

Strategia Nuclearelectrica (SNN) de „continuare a proiectului Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă” prevede un scenariu  în 3 etape de construcție, care va dura între 9 și 11 ani, potrivit documentului ce va fi supus aprobării acționarilor SNN în 5 aprilie.

Ministerul Energie deține peste 82% din acțiunile SNN.


Abia Etapa 3 este cea de construcție, care va dura între 69 și 78 de luni, după ce, în Etapa 2, contractorul  serviciilor de inginerie, procurare și construcții (IPC) va fi propus un preț total al Proiectului, care „să fie de tip fix/ferm pentru un procent considerabil al lucrarilor si serviciilor necesare”.

Având în vedere durata lungă de derulare a proiectului, greu de acomodat cu un „preț fix/ferm”, Etapa 2 capătă o importanță crucială în negocierile cu contractorul IPC.

Estimări volatile în timp

Estimarea costului proiectului a urcat de la 4 miliarde de euro, până la 6,5 miliarde euro în 2012 conform unui studiu de fezabilitate realizat de Ernst & Young, la 7,2 miliarde de euro în 2015 (cf. China General Nuclear Power, fostul partener al SNN) și a rămas la 7 miliarde, potrivit directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Proiectul „Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă” constă în finalizarea şi punerea în funcţiune a două unități de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, având o putere instalată brută de minimum 2 x 724 MWe va fi realizat de un consorțiu de firme americane, canadiene și franceze și va fi finanțat cu sprijinul ExIm Bank SUA.

(Citiți și: „Acord semnat la Washington: un consorțiu de firme din SUA, România, Canada, Franța va dezvolta proiectul nuclear Cernavodă”)


„SNN va aporta în natură la capitalul social al EnergoNuclear activele aferente proiectului, înregistrate în contabilitate ca „imobilizări în curs”, active care includ terenul, structurile civile existente, stocul de echipamente și materiale, cantitatea de 75 de tone apă grea, studiile tehnice suport elaborate pentru obținerea autorizațiilor și a aprobărilor Comisiei Europene în legătură cu proiectul. Statul român va aporta în natură la capitalul social al EnergoNuclear cantitatea de apă grea necesară pentru completarea inventarului inițial și cantitatea de octoxid de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear”spune nota SNN privind stategia menționată

Etapa 1 va dura circa 2 ani și va costa cam 15 milioane euro

Principalele obiective ale acestei etape (Preliminary Notice to Proceed, Pre-LNTP), sunt:

  • reoperaționalizarea societății de proiect EnergoNuclear,
  • contractarea serviciilor de asistență tehnică, juridică și financiară,
  • contractarea serviciilor de inginerie pentru actualizarea specificației tehnice de procurare (BIS),
  • lansarea, selectarea și atribuirea contractului de inginerie, procurare și construcții

„În cadrul acestei etape se vor contracta orice alte studii/rapoarte/evaluări necesare pentru configurarea proiectului în limitele bugetului aferent acestei etape”, spune  documentul citat.

Etapa 2: partea de „inginerie critică” și de preț

Etapa este încă una de lucrări preliminare (Limited Notice to Proceed – LNTP) și va dura 18 – 24 de luni. Este de fapt  Faza 1 a Contractului IPC și are ca obiectiv dezvoltarea, de către Contractorul IPC:

  • a părţii de inginerie critică a Proiectului,
  • a documentaţiilor de securitate nucleară şi
  • a analizelor privind piaţa locală a furnizorilor de echipamente si servicii necesare implementării lucrărilor de construcţie, „astfel incât preţul total al Proiectului să fie de tip fix/ferm pentru un procent considerabil al lucrarilor si serviciilor necesare”
  • vor fi dezvoltate documentaţiile de securitate nucleară necesare obţinerii Autorizatiei de Securitate Nucleara precum si documentaţia de notificare a Proiectului la Comisia Europeană în baza articolului 41 din Tratatul EURATOM.

La finalul acestei etape, se va reanaliza fezabilitatea Proiectului pe baza noilor indicatori tehnico-economici şi se va lua Decizia Finală de Investire, care va permite trecerea Proiectului in Etapa 3.

„Pentru luarea Deciziei Finale de Investire trebuie îndeplinite o serie de condiţii ce includ obţinerea autorizărilor necesare de la Comisia Europeană pentru măsurile de sprijin şi structurarea şi închiderea pachetului de finanţare pentru Proiect”, mai spune strategia SNN.

Etapa 3 – Construcţia

Este Faza 2 a Contractului IPC (Emiterea Ordinului Final de Incepere a Lucrărilor / Final Notice to Proceed – FNTP), având o durată estimată la 69 – 78 de luni (finalizare U3 – 2030 /finalizare U4 – 2031).

Constă în demararea efectivă a lucrărilor de construcţie, montaj şi punere în funcţiune.

Actula constitutiv al Nuclearelectrica va fi modificat „în vederea implementării strategiei, „în mod specific în sensul flexibilizării şi fluidizării deciziilor corporative ce ţin de reoperaţionalizarea EnergoNuclear S.A,  se impune o modificare a atribuţiilor Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SNN, referitoare la aprobarea mandatului reprezentanţilor SNN în Adunarea Generală a Acţionarilor a EnergoNuclear S.A.”

(Descărcați de AICI Strategia de continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: