duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 ianuarie, 2022

Guvernul german a criticat sâmbătă planurile Comisiei Europene de a include energia nucleară și gazele naturale în mult așteptatul său sistem de etichetare ecologică pentru investițiile în sectorul energetic, scrie Politico.

Ministrul Economiei și Protecției Climei, Robert Habeck, și ministrul Mediului, Steffi Lemke, ambii din Partidul Verzilor, au criticat aspru inițiativa Comisiei, iar Habeck – care este și vice-cancelar german – a spus că Berlinul nu poate sprijini schema propusă.

State precum Franţa şi Polonia, dar şi România, susţin includerea energiei nucleare în taxonomia UE, argumentând că aceasta este esenţială pentru asigurarea unei tranziţii sustenabile către energie verde.


Controversata iniţiativă a Comisiei, așa-numita „taxonomie UE”, va fi crucială pentru canalizarea miliardelor de euro în investiții către tehnologiile necesare pentru a construi centrale electrice curate și pentru a decarboniza economia blocului.

(Citiți și:Gestiunea ”tranziției verzi”: criza a întors lumea la cărbune – producția se apropie de maxime istorice”)

O propunere de proiect a Comisiei, trimisă vineri țărilor UE, prevede că „este necesar să se recunoască faptul că sectoarele gazelor fosile și ale energiei nucleare pot contribui la decarbonizarea economiei Uniunii”, potrivit unei copii opţinute de Politico.

Proiectul precizează că centralele nucleare ar trebui considerate „durabile” dacă țara gazdă se poate asigura că nu provoacă „daune semnificative” mediului, respectiv că deşeurile nucleare sunt eliminate în siguranţă. Aceste reguli s-ar aplica tuturor „instalațiilor nucleare noi pentru care a fost eliberată autorizația de construcție până în 2045”, se spune în text.

Gazele naturale pot avea, de asemenea, dreptul la eticheta verde pentru o perioadă limitată de timp, facilitând atragerea de investiţii private pentru producători – cu condiția să fie îndeplinite anumite criterii, cum ar fi un nivel de emisie de dioxid de carbon de 270 g de CO2 per kilowatt generat, se arată în documentul citat.


Ministrul german al Economiei și Protecției Climei, Robert Habeck, a declarat sâmbătă agenției de presă germană dpa că propunerea Comisiei „diluează eticheta verde pentru durabilitate”. „Din punctul nostru de vedere, nu ar fi fost nevoie de această completare la regulile taxonomiei. Nu credem că noile propuneri vor fi aprobate”, a adăugat el.

Ministrul Mediului Steffi Lemke a fost și mai directă în criticile sale. „Cred că este absolut greșit că executivul european intenționează să includă energia nucleară în taxonomia UE pentru activități economice durabile”, a declarat Lemke pentru grupul de media Funke. Ea a precizat că energia nucleară ar putea duce la dezastre de mediu și ar putea lăsa în urmă cantități mari de deșeuri radioactive, prin urmare, „nu poate fi sustenabilă”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: