Comisia Europeană și țările Mercosur – Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și nou-venită Bolivia – își propun să își încheie negocierile de lungă durată privind un acord comercial la un summit al blocului latino-american la începutul lunii decembrie, au declarat pentru Politico persoane familiarizate cu discuțiile.
Împulsul european pentru a trece ”linia de sosire” vine în momentul în care fermierii sunt așteptați să se manifeste împotriva acordului miercuri, la Bruxelles, și mai târziu în această săptămână în Franța- o reeditare a protestelor cu tractoare din Europa care i-au forțat pe liderii europeni să înghețe negocierile pe acord la începutul acestui an.
O rundă decisivă de negocieri planificată pentru săptămâna din 25 noiembrie
”Toate cărțile sunt pe masă. Europenii vor să se asigure că un acord este aproape, astfel încât Ursula von der Leyen să nu zboare degeaba la acel summit”, a spus o persoană familiarizată cu discuțiile UE-Mercosur.
O rundă de discuții în persoană este planificată pentru săptămâna din 25 noiembrie în Brazilia pentru a înlătura problemele rămase, a declarat un oficial al Comisiei. Aceștia au refuzat să ofere un calendar pentru încheierea acordului, dar au subliniat că țările Mercosur cresc presiunea pentru a semna rapid acest acord.
Uruguay va găzdui un summit Mercosur în perioada 2-4 decembrie, când Argentina va prelua președinția rotativă a blocului.
Ce conține acordul Mercosur
Supranumit ”acordul vaci pentru mașini”, acrdul Mercosur ar ridica barierele comerciale și ar crea o piață comună de aproape 800 de milioane de oameni, care reprezintă o cincime din PIB-ul global.
În baza acestui acord vor fi eliminate tarifele pe care statele Mercosur le impun importurilor europene de autoturisme, piese de schimb, utilaje, produse chimice, produse farmaceutice, lactate, băuturi spirtoase, vin, dar și îmbrăcăminte și încălțăminte. Unele tarife vor fi eliminate treptat, pe o perioadă de 7 ani.
Un alt avantaj va fi garantarea accesului companiilor la contracte publice.
De cealaltă parte, UE și-ar deschide piața în principal pentru produse agroalimentare din America de Sud, ceea ce provoacă reacții adverse din partea fermierilor europeni care își văd interesele puse în pericol. Țările Mercosur vor crește exporturile de zahăr şi, în special, carne de vită şi de pui.
Argumentul suprem european: nu o facem noi, atunci o va face China
În lipsa acordului, potrivit datelor Comisiei Europene, exporturile UE către Brazilia, de exemplu, susțin deja 855.000 de locuri de muncă în UE și alte 436.000 în Brazilia. Mai multe exporturi- consecință a semnării acordului – înseamnă mai multe locuri de muncă.
Pentru susținătorii săi europeni, în frunte cu Germania, pactul este de mult așteptat, deoarece China își extinde amprenta economică pe continentul sud-american și împinge afacerile europene deoparte.
„Dacă nu încheiem un acord comercial cu [Mercosur], atunci acest gol va fi umplut cu adevărat de China”, a declarat marți șeful UE pentru afaceri externe, Kaja Kallas. Între 2020 și 2022, investițiile chineze în America Latină au crescut de 34 de ori, a declarat fostul premier eston la audierea de confirmare la Bruxelles.
(Citește și: ”Patru moduri prin care europenii își pot găsi noi parteneri comerciali în era Trump – analiză ECFR”)
***