Comisia Europeană a fost forțată să amâne publicarea detaliilor de implementare a Regulamentului privind taxonomia din cauza ”avalanșei” de propuneri de modificare primite în procesul de consultare publică și a faptului că, scrie Euractiv, 10 state membre, între care și România, au amenințat că vor bloca această reglementare.
Executivul Uniunii Europene a publicat anul trecut, pe 20 noiembrie, un draft al legislației pe care a promovat-o drept „prima listă verde” din lume a activităților economice, în fapt un sistem de clasificare pentru activitățile economice cu caracter durabil în care sunt încurajate investițiile.
După încheierea procesului de consultare pe marginea propunerii legislative (18 decembrie), Comisia a contabilizat 46.591 de răspunsuri primite. Drept rezultat, propunerea finală, care trebuia publicată pe data de 1 ianuarie 2021, a fost amânată pe termen nedefinit.
Regulamentul privind taxonomia (finanțare durabilă – n. red.) are ca scop orientarea investitorilor privați către companii durabile din punct de vedere ecologic, prin stabilirea unor praguri de emisii detaliate care să definească care activitate economică poate fi considerată „durabilă”. Alte categorii din taxonomie includ „tranziția” și „activarea” activităților economice.
Bătălia la vedere se duce pentru gaze
Propunerea a provocat reacții negative ale statelor membre după ce acestea au constatat că în proiectul Comisiei investițiile în proiecte noi de gaze naturale nu sunt considerate ”de tranziție” nici măcar în situația în care acestea înlocuiesc activitățile de păroducere a energiei pe bază de cărbune.
La data la care procesul de consultare publică s-a încheiat, un grup de 10 state membre UE – Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovacia – au semnat și transmis Comisiei Europene un document în care își exprimă rezervele față de proiectul legislativ propus, cerând statutul de combustibil de tranziție pentru gaz și posibilitatea de a folosi hidrogen produs din diverse surse, nu doar din ”regenerabile”.
Confruntându-se cu posibilitatea constituirii unei minorități de blocaj în Consiliul UE a acestei legislații, Comisia Europeană a fost forțată să renunțe, pentru moment, la inițiativa sa.
Mizele ascunse
Problema Comisiei este că legislația propusă depășește cu mult problema gazului natural și afectează aproape toate statele UE și multe alte domenii, deci dorința Bruxellesului de a canaliza investițiile doar către activități durabile va fi greu de materializat.
O sursă înalt plasată în ierarhia Parlamentului European care urmărește atent acest dosar a oferit Euractiv un exemplu concludent: unul dintre ”greii” UE, Germania, se opune actului legislativ european după ce Ministerul său de Finanțe a constatat că doar 2% dintre companiile germane listate la bursa de valori DAX ar fi considerate „durabile” dacă proiectul Comisiei ar fi fost pus în aplicare în forma sa actuală.
Dacă Comisa nu își echilibrează semnificativ propunerea, atunci aceasta ar genera o adevărată ”bulă verde” generată de bătălia investitorilor de a achiziționa acțiuni în puținele companii europene considerate ”sustenabile” de noile reglementări, a avertizat Ministerul german de Finanțe.
Aceeași sursă a afirmat că și reprezentantul Luxembourg în BCE a avansat îngrijorări similare.
Comisia Europeană lucrează în prezent la modificarea propunerii inițiale care ar urma să fie prezentate reprezentanților statelor UE constituiți în grupul de experți pentru finanțare sustenabilă, care se va reuni pe 26 ianuarie.