sâmbătă

4 mai, 2024

ce sunt ETF-urile

17 februarie, 2023

Dacă ești interesat de fondurile de investiții și de tranzacționarea la bursă, acest articol-ghid te va ajuta să înțelegi ce sunt ETF-urile.

Diferența dintre ETF-uri și fondurile mutuale

Acronimul ETF vine de la „Exchange-Traded Fund”, care înseamnă „fond tranzacționat la bursă”.

Din anumite puncte de vedere ETF-urile sunt similare cu fondurile mutuale. Precum fondurile mutuale, și ETF-urile sunt fonduri deschise de investiții (adică fonduri care permit cumpărarea / răscumpărarea continuă de unități de fond; administratorul fondului emite noi unități către investitori / răscumpără unitățile de fond de la cei care vor să se retragă în fiecare zi, în mod continuu).


Însă în vreme ce unitățile de fond de la un fond mutual sunt cumpărate de la administratorul fondului pe diferite căi (de la sediul societății de adminsitrare a fondului, de la distribuitori autorizați ai unităților de fond respective, de la bănci comerciale, de la brokeri autorizați sau pe internet), unitățile de fond ale ETF-urilor pot fi cumpărate direct de la emitent, dar sunt și tranzacționate la bursă, se arată în „Ghidul investitorului ETF Exchange-Traded Funds (ETFs) – unități de fond de investiții tranzacționabile la BVB”, realizat de specialiștii de la Bursa de Valori București (BVB).

Ce sunt ETF-urile și cum se tranzacționează

Cu alte cuvinte, ETF-urile sunt cumpărate și vândute de la alți proprietari pe parcursul unei zile pe piețele busiere, în vreme ce unitățile de fond de la fondurile mutuale sunt cumpărate și vândute de la emitent la prețul de la sfârșitul unei zile, potrivit Wikipedia.org.

Caracteristica de „fond deschis de investiții” provine din faptul că numărul unităților ETF emise nu
este fix și nici limitat, depinzând în mod direct de cererea și oferta înregistrată în piața primară.

În rândul ETF-urilor listate la burse se regăsesc politici de investiție ce urmăresc îndeaproape evoluția unui indice de acțiuni, a uneia sau mai multor mărfuri ori a altui tip de active definite prin prospect. Cele mai multe ETF-uri urmăresc evoluția unui indice bursier, se mai arată în ghid.


Tranzacționarea ETF-urilor pe piața bursieră este posibilă în baza emisiunii și listării unităților de fond (unități ETF). O particularitate a ETF-urilor este faptul că unitățile de fond pot fi dobândite sau înstrăinate atât prin tranzacții obișnuite, pe piața secundară (bursieră), cât și prin operațiuni de creare și răscumpărare pe piața primară, de regulă în baza cererii și a ofertei investitorilor instituționali (la solicitarea acestora, prin intermediul participanților autorizați, se creează și respectiv se anulează blocuri standard de unități de fond), se mai arată în ghidul BVB.

ETF-urile și fondurile index

Revenind la ce sunt ETF-urile, trebuie spus că, precum fondurile de investiții tipice, și ETF-urile sunt forme de asociere a investitorilor cu scopul de a realiza plasamente pe piețele financiare în vederea obținerii unui profit. Un ETF poate investi în instrumente financiare precum acțiunile, obligațiunile, valutele, contracte futures, mărfuri sau bunuri precum aurul.

După cum menționam și mai sus, cele mai multe ETF-uri sunt fonduri index. Numite și fonduri de indici, acestea sunt fonduri care reproduc structura unui indice bursier. Un indice bursier reprezintă evoluția unei colecții de acțiuni (coșul indicelui) de la companiile care au fost selectate pentru a-l compune. Astfel, administratorii unui fond index vor cumpăra acțiuni de la toate companiile care alcătuiesc indicele în cauză, respectând ponderea companiilor în indicele respectiv.

Ce sunt ETF-urile – exemple din SUA

În SUA, cele mai populare ETF-uri reproduc indicele S&P 500, indicele NASDAQ-100, prețul aurului, acțiunile cu creștere rapidă din indicele Russell 1000 sau indicii care urmăresc evoluția celor mai mari companii de tehnologie.

În SUA, cei mai mari emitenți de unități de fond ETF sunt BlackRock iShares, cu o cotă de piață de 35%, Grupul Vanguard, cu o cotă de 28%, State Street Global Advisors, cu o cotă de piață de 14%, Invesco – 5% cotă de piață și Charles Schwab Corporation – 4% cotă de piață.

În august 2021, circa 9 trilioane de dolari erau investite în ETF-uri la nivel global, dintre care 6,6 trilioane în SUA.

ce sunt ETF-urile
Foto: AhmadArdity / pixabay.com

ETF BET Patria-Tradeville, singurul ETF tranzacționat la Bursa de Valori București

Singurul ETF listat la Bursa de Valori București este fondul deschis de investiții ETF BET Patria-Tradeville.

Pentru a înțelege mai bine ce sunt ETF-urile, trebuie menționat că fondurile închise de investiții nu sunt considerate ETF-uri, chiar dacă ele sunt tranzacționate la o bursă. În România sunt tranzacționate la BVB și STK Emergent și fondul închis de investiții BET FI Index Invest, însă acestea sunt fonduri închise și așadar nu sunt ETF-uri.

ETF BET Patria-Tradeville se tranzacționează la bursă sub simbolul TVBETETF. Acest fond ETF urmărește evoluția indicelui principal al bursei din România, numit indicele BET.

Ce sunt ETF-urile și ce este indicele BET

BET reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe Piața Reglementată a BVB, cu excepția societăților de investiții financiare și a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare.

În prezent, indicele BET este calculat pe baza evoluției prețurilor acțiunilor a 20 de companii de stat sau private din România. Printre acestea se numără Banca Transilvania, OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Romgaz, BRD, Nuclearelectrica, MedLife, Transgaz, Digi Communications sau Electrica SA.

Fondul ETF BET Patria-Tradeville este administrat de societatea de administrare a investițiilor Patria Asset Management.

Acest ETF a fost lansat în august 2012, iar la jumătatea lunii februarie 2023 o unitate de fond era tranzacționată la BVB cu circa 18,5 lei. La aceeași dată, valoarea activelor nete deținute de fond era de peste 79 de milioane de lei, iar în circulație se aflau peste 4,3 milioane de unități de fond.

Ce avantaje au ETF-urile

Referitor la ce sunt ETF-urile, trebuie precizat că un avantaj al fondurilor ETF este că instrumentul poate fi utilizat și de investitorii care urmăresc o expunere diversificată și rapidă, dar nu au capitaluri suficiente pentru construirea unui portofoliu variat propriu.

Cumpărând unități ETF, cu o sumă relativ mică se poate replica o performanță care ar fi necesitat alocarea unei sume substanțial mai mari pentru achiziționarea individuală a activelor componente, se precizează în „Ghidul investitorului etf Exchange-Traded Funds (ETFs) – unități de fond de investiții tranzacționabile la BVB”.

Un articol mai amplu despre avantajele și dezavantajele fondurilor index găsești aici.

Ce sunt ETF-urile și cum se tranzacționează unitățile de fond

ETF-urile se tranzacționează pe piața bursieră similar acțiunilor. Astfel, un investitor poate cumpăra și vinde unitățile acestor tipuri de fonduri pe întreaga durată a ședinței de tranzacționare organizată la bursa unde acesta este listat, la valoarea de piață și utilizând serviciile unui intermediar autorizat.

În ghidul realizat de BVB se arată că pentru a tranzacționa (a cumpăra/vinde unități de fond ETF) trebuie să:

A. deschizi un cont de tranzacționare la oricare intermediar din România, participant la BVB;

B. să alimentezi contul de investiții cu suma necesară (în RON) pentru a realiza investiția dorită;

C. să emiți ordinul de tranzacționare pentru volumul de unități de fond (ETF) dorit (pornind de la nivelul minim de 1 unitate).

Foto: AhmadArdity / sergeitokmakov / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt ETF-urile ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt fondurile index. Avantaje, dezavantaje și ce comisioane au

Fonduri index din România. Listă cu 5 fonduri de indici din țară

Ce sunt fondurile mutuale, în ce investesc, și ce riscuri și avantaje prezintă

Ce sunt fondurile de investiții alternative. Ghid cu 10 explicații utile

Tipuri de fonduri de investiții. Diferența dintre fondurile deschise și închise

Ce este Fondul Proprietatea, în ce investește și cine sunt acționarii

Fonduri de investiții din România. Listă cu 47 de fonduri

Fonduri de investiții imobiliare din România. 5 exemple din regiuni diferite

Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: