miercuri

24 aprilie, 2024

fonduri de investiții imobiliare din românia

22 ianuarie, 2023

În România există mai multe fonduri de investiții imobiliare care vă permit să vă investiți banii în companii care au legătură cu domeniul imobiliar.

Vă prezentăm, în continuare, câteva astfel de fonduri de investiții imobiliare din România.

Fond de investiții din Cluj-Napoca

BT Real Estate este un fond deschis de investiții administrat de BT Asset Management S.A.I., o companie din Grupul Financiar Banca Transilvania.


Potrivit descrierii de pe site-ul companiei cu sediul central în Cluj-Napoca, minimum 75% din activele fondului sunt reprezentate de acțiuni tranzacționate ale companiilor care au legătură cu domeniul imobiliar. Fondul poate investi în valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare admise la cota oficiala a New York Stock Exchange – NYSE (www.nyse.com) și a Nasdaq (www.nasdaq.com) din Statele Unite ale Americii, respectiv a London Stock Exchange (www.londonstockexchange.com) din Marea Britanie.

Ce comisioane se plătesc la un fond de investiții

Comisionul de cumpărare a unităților de fond este de 0%, iar cel de răscumpărare (vânzare) este de 4% pentru perioade de deținere cuprinse între 1 și 360 de zile, inclusiv. Pentru perioade de deținere de peste 360 de zile este de 0%. Comisionul de administrare a fondului este de 0,2% pe lună din media activelor nete în administrare.

În anul 2022, fondul BT Real Estate a avut active nete în valoare de peste 2 milioane de euro, 562 de investitori și peste 235.000 de unități de fond în circulație.

Fonduri de investiții imobiliare din România – București

OTP Real Estate & Construction este un alt fond de investiții deschis din România, cu accent pe investițiile imobiliare. Fondul este administrat de OTP Asset Management România S.A.I. S.A., care face parte din OTP Group.


OTP Real Estate & Construction le oferă investitorilor expunere la nivel internațional în sectorul imobiliar și al construcțiilor. Fondul le permite investitorilor săi să obțină venituri trimestrial, prin distribuție de dividende.

Strategia fondului este de a investi atât în acțiuni, cât și în obligațiuni tranzacționate pe piețele de capital. Fondul își propune să investească cel puțin 75% din active în valori mobiliare emise de companii care activează în domeniul imobiliar și al construcțiilor (inclusiv companii de tipul REITs – Real Estate Investment Trust), se arată într-un document al fondului.

Ce sunt companiile de tip Real Estate Investment Trust

REIT sunt trusturi de investiții în imobiliare reglementate de o legislație specială, răspândită la nivel global. Aceste fonduri de investiții imobiliare au apărut în 1960 printr-o decizie a Congresului SUA pentru a da acces investitorilor mici la active reale care să le genereze venituri constante.

Suma minimă pentru a deveni investitori este contravaloarea unei unități de fond (valoarea nominală este de 500 de lei). La următoarele subscrieri investitorii pot aduce și sume mai mici (începând cu 50 de lei).

Comisionul de subscriere este de 1%, iar cel de răscumpărare este de 0%. Cheltuielile curente (percepute din fond anual), sunt de 2,17%.

fonduri de investiții imobiliare din românia
Foto: geralt / pixabay.com

Fonduri de investiții imobiliare – Bacău

În România există și alte fonduri care pot prezenta interes pentru cei interesați de investiții în imobiliare. De exemplu, există fonduri care au un portofoliu mai diversificat (și care investesc inclusiv în imobliare).

De exemplu, Evergent Investments, cu sediul central la Bacău, investește în domenii precum financiar-bancar, energie, industrie și imobiliare. Investițiile în imobiliare ale fondului reprezintă 7,6% din acțiunile deținute de acesta în diverse sectoare. Potrivit descrierii de pe site-ul oficial al fondului, acesta are dețineri de 100% în unele companii din domeniul rezidențial. De asemenea, deține o cotă parte din alte proiecte.

Baba Novac Residence a fost primul proiect de dezvoltare imobiliară rezidențială al Evergent Investments. Situat în București, acesta se încadrează în zona rezidențială Dristor-Mihai Bravu. Proiectul demarat în anul 2016 constă în 363 apartamente, vândute integral până în anul 2020.

Un alt proiect imobilar în care a investit fondul este proiectul Everland din Iași, pe un teren cu suprafața de 2,56 hectare. Este un ansamblu multifuncțional, rezidențial și de birouri, cu funcțiuni comerciale, care va avea o suprafață desfășurată de 83.827 mp, din care 16.765 mp birouri, 62.870 mp suprafața pentru locuit cu 850 de apartamente, 4.191 mp pentru serviciile complementare, 6.000 mp de spații verzi, plus locurile de parcare aferente preponderent subterane. Ansamblul Everland este un proiect de reconversie urbană, situat într-o fosta zonă industrială, în prezent neutilizată.

Fondul de investiții din Bacău deține și 37% din Veranda Mall din București, prin intermediul Professional Imo Partners SA și Nord SA.

Fonduri de investiții imobiliare – Arad

Un alt fond în care pot investi bani cei interesați de fondrui de investiții imobliare este Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana S.A. din Arad. SIF Banat-Crișana deține acțiuni la companii din domenii precum financiar-bancar, industria farmaceutică, industria celulozei și a hârtiei, energie, dar și din domeniul imobiliar.

Acțiunile deținute la companii imobiliare reprezintă circa 19% din valoarea activelor nete ale fondului (activul net al fondului reprezintă diferența dintre activul total al fondului și cheltuielile curente de funcționare ale fondului).

Fonduri de investiții imobiliare – Brașov

Transilvania Investments Alliance S.A. din Brașov investește în domenii precum: financiar, turism, industrie, venture capital și real estate.

În ceea ce privește investițiile în imobiliare, portofoliul fondului include investiții în companii ce administrează proiecte diverse (de la clădiri de birouri sau cu destinații de retail, la sptații logistice), precum și în terenuri și imobile aflate în conservare. Investițiile în imobiliare reprezintă circa 16% din structura portofoliului.

Pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară găsiți mai multe fonduri de investiții imobiliare din Româna (AICI și AICI).

Foto: 652234 / geralt / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași

Fonduri de investiții din România. Listă cu 47 de fonduri

Bursa de Valori București listă companii. Cele 83 de societăți listate la BVB

Strategii de investiții la bursă. 5 metode ca să devii un trader de succes

Platforme de investiții la bursă: 10 exemple. La ce să fii atent când o alegi

Ce înseamnă investiții la bursă. Ghid explicativ în 10 pași

Fonduri pentru listarea la bursă prin PNRR. Până la 200.000 € / companie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: