În cazul în care dispui de o sumă de bani și vrei să o investești, însă nu dorești să tranzacționezi la bursă, poți opta pentru fondurile de investiții. Din acest articol vei afla ce sunt fondurile de investiții alternative.
Fondurile de investiții alternative în Europa
1. La nivel european (în SEE – Spațiul Economic European), fondurile de investiții alternative aveau, la finalul anului 2020, un activ net total (VAN) de 5,9 trilioane de euro (un trilion este egal cu 1.000 de miliarde), în creștere cu 8% față de 2019, se arată în raportul „EU Alternative Investment Funds” din 2022, publicat de European Securities and Markets Authority (ESMA).
La final de 2020, fondurile de investiții alternative au reprezentat 30% din sectorul fondurilor de investiții (pe plan european).
Tipuri de fonduri de investiții alternative
Pentru a înțelege mai bine ce sunt fondurile de investiții alternative trebuie să explicăm ce tipuri de astfel de fonduri există. Iată câteva exemple:
2. Fondurile de fonduri. În SEE, 15% din activul net total al fondurilor de investiții a fost reprezentat, în 2020, de fondurile de fonduri. Un fond de fonduri – cunoscut și ca investiție cu mai mulți manageri – este un fond de investiții comun care investește în alte tipuri de fonduri. Cu alte cuvinte, portofoliul său conține diferite portofolii subiacente ale altor fonduri. Aceste participații înlocuiesc orice investiție directă în obligațiuni, acțiuni și alte tipuri de titluri, se arată pe investopedia.com. În 2020, valoarea activului net în cazul fondurilor de fonduri din SEE a fost de 0,9 trilioane de euro.
3. Fondurile imobiliare (real estate). După cum le spune și numele, aceste fonduri investesc în valori imobiliare (spații comerciale, spații de birouri, proiecte rezidențiale, terenuri etc). În 2020, fondurile de reat estate au reprezentat 13% din valoarea activului net al fondurilor de investiții din SEE, adică 766 de miliarde de euro.
4. Fondurile de capital privat reprezintă un alt tip de fonduri de investiții alternative. Aceste fonduri investesc în companii private (care nu sunt listate la burse). Cu alte cuvinte, aceste administratorii acestor fonduri cumpără acțiuni la companii care nu sunt tranzacționate la burse. Fondurile de capital privat se concentrează adesea pe investiții pe termen lung în active care necesită timp pentru a fi vândute, cu un orizont de timp, de regulă, de circa 10 sau mai mulți ani, se arată pe site-ul Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA.
Ce sunt fondurile de investiții alternative – exemple de fonduri
Potrivit sursei citate, o strategie tipică de investiții întreprinsă de fondurile de capital privat este să preia controlul într-o companie (numită compania de portofoliu) și să se angajeze activ în managementul și conducerea companiei sau a afacerii pentru a crește valoarea acesteia. Alte fonduri de capital privat se pot specializa în realizarea de investiții minoritare în companii sau startup-uri cu creștere rapidă.
În SEE, fondurile de capital privat au reprezentat 363 de miliarde de euro în anul 2020 (6% din activul net total al fondurilor de investiții).
Ce sunt fondurile de hedging
5. Fondurile de hedging (numite și fonduri speculative). Un fond de hedging este un fond de investiții speculativ care strânge bani de la persoane calificate sau de investitori instituționali și investește într-o varietate de active pentru a obține câștiguri financiare, adesea folosind tehnici complexe de construcție a portofoliilor și de gestionare a riscurilor, se arată pe financialmarket.ro.
În cadrul discuției referitoare la ce sunt fondurile de investiții alternative trebuie spus că, de regulă, fondurile de hedging sunt puse numai la dispoziția anumitor investitori calificati sau institutionali și nu pot fi oferite publicului larg. Potrivit investopedia.com, investiția în fondurile speculative este adesea considerată riscantă.
Totodată, în general este nevoie de o investiție minimă ridicată, motiv pentru care fondurile de hedging îi vizează în special pe clienții bogați. În Spațiul Economic European, fondurile speculative au reprezentat 89 de miliarde de euro în anul 2020 (2% din activul net total al fondurilor de investiții).
Ce sunt fondurile de investiții alternative – legislația din România
6. În România, fondurile de investiții alternative sunt reglementate prin Legea nr. 243 / 2019, intrată în vigoare la 24 ianuarie 2020. Această lege reglementează înfiinţarea şi funcţionarea în România a fondurilor de investiţii alternative, organisme de plasament colectiv, altele decât organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM).
Fondurile de investiții alternative sunt acele entități înființate în România fie pe bază contractuală, potrivit Codului Civil, fiind societăți simple fără personalitate juridică, fie prin act constitutiv, caz în care au personalitate juridică, fiind societăți de investiții.
Ce sunt fondurile de investiții destinate investitorilor de retail
În funcție de tipul investitorilor cărora li se adresează, fondurile alternative pot fi împărțite în fonduri dedicate investitorilor profesionali și fonduri dedicate investitorilor de retail (care nu sunt investitori profesionali).
7. Fondurile destinate investitorilor de retail (FIAIR) pot investi în acțiuni, obligațiuni, imobiliare, titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice etc.
Potrivit legii, valoarea iniţială a unei unităţi de fond pentru un FIAIR de tip contractual este de minimum 5 lei sau echivalentul acestei sume în alte valute.
Ce sunt fondurile de investiții alternative – investitorii de retail
8. Investiţiile unui FIAIR pot fi efectuate exclusiv în unul sau mai multe dintre următoarele active:
a) valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare înscrise sau tranzacţionate în cadrul unui loc de tranzacţionare, din România sau dintr-un stat membru;
b) valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare admise la cota oficială a unei burse dintr-un stat terţ, care operează în mod regulat şi este recunoscută şi deschisă publicului, cu condiţia ca alegerea bursei să fie aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi să fie prevăzută în regulile fondului sau în actul constitutiv al societăţii de investiţii, aprobate de ASF;
c) valori mobiliare nou-emise, ce fac obiectul unei oferte publice în vederea admiterii la tranzacţionare;
d) titluri de participare ale OPCVM sau FIA stabilite sau nu în state membre;
e) depozite constituite la instituţii de credit, care sunt rambursabile la cerere sau oferă dreptul de retragere, cu o scadenţă care nu depăşeşte 12 luni, cu condiţia ca sediul social al instituţiei de credit să fie situat în România, într-un stat membru sau într-un stat terţ, în acest ultim caz cu condiţia ca instituţia de credit să fie supusă unor reguli prudenţiale echivalente acelora emise de către
Uniunea Europeană;
f) instrumente financiare derivate, cu decontare finală în fonduri băneşti sau în acţiunea-suport a instrumentului, tranzacţionate în cadrul unui loc de tranzacţionare sau pe o bursă dintr-un stat terţ şi/sau instrumente financiare derivate, negociate în afara pieţelor reglementate;
Ce sunt fondurile de investiții alternative – ce prevede legea din România
g) instrumente ale pieţei monetare, altele decât cele tranzacţionate în cadrul unui loc de tranzacţionare, care sunt lichide şi au o valoare care poate fi precis determinată în orice moment, cu excepţia efectelor de comerţ, cu condiţia ca emisiunea sau emitentul să fie supus reglementărilor referitoare la protecţia investitorilor şi a economiilor acestora;
h) părţi sociale ale societăţilor cu răspundere limitată;
i) valori mobiliare ce nu sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare sau nu sunt tranzacţionate în cadrul unei burse dintr-un stat terţ;
j) valută, achiziţionată pe piaţa internă, liber convertibilă, conform criteriilor BNR;
k) titluri de stat;
l) active imobiliare;
m) certificate de emisii de gaze cu efect de seră;
n) bunuri mobile şi imobile necesare strict pentru desfăşurarea activităţii unui FIA înfiinţat ca societate de investiţii.
Ce sunt fondurile de investiții destinate investitorilor profesionali
9. FIA destinate investitorilor profesionali (FIAIP) sunt reprezentate de următoarele categorii:
a) FIA cu capital privat;
b) FIA speculative;
c) FIA specializate în investiţii în bunuri şi mărfuri;
d) FIA specializate în investiţii imobiliare;
e) FIA cu capital de risc;
f) FIA de antreprenoriat social.
Ce sunt fondurile de investiții alternative pentru investitorii profesionali
10. FIAIP pot investi în toate tipurile de active în care pot investi FIAIR şi, suplimentar, în titluri de participare ale FIA stabilite în alte state membre sau în state terţe, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, precum şi în orice fel de bunuri mobile şi imobile a căror valoare poate fi determinată în orice moment, în mod corect, conform prevederilor din documentele constitutive ale acestora.
Aici găsești întreaga legislație referitoare la fondurile de investiții alternative, iar aici o listă cu fondurile de investiții alternative din România.
Foto: Tumisu / OleksandrPidvalnyi / pixabay.com
Vă recomandăm și:
Tipuri de fonduri de investiții. Diferența dintre fondurile deschise și închise
Ce este Fondul Proprietatea, în ce investește și cine sunt acționarii
Fonduri de investiții din România. Listă cu 47 de fonduri
Fonduri de investiții imobiliare din România. 5 exemple din regiuni diferite