tipuri de fonduri de investiții

29 ianuarie, 2023

Odată ce te-ai hotărât să investești o sumă de bani în fonduri de investiții trebuie să știi ce tipuri de fonduri de investiții există în România.

Ce sunt fondurile de investiții

Numite și fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv, fondurile de investiții sunt entități care pun la comun banii mai multor investitori, folosind apoi acești bani pentru realizarea de investiții, cu scopul de a obține în viitor un câștig financiar.

Fondul poate investi în diverse instrumente financiare, ca de exemplu acțiuni, obligațiuni, depozite bancare, instrumente financiare derivate, valute, bilete la ordin sau în active imobiliare precum spații rezidențiale, spații comerciale sau de birouri, terenuri etc.

Tipuri de fonduri de investiții – deschise și închise


În funcție de caracteristicile lor, fondurile de investiții se împart în două categorii principale:

fonduri deschise de investiții, numite și Organisme de plasament Colectiv în Valori Mobiliare (OPCVM / UCITS) și
fonduri închise de investiții

În „Ghidul investitorului în fonduri de investiții”, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), sunt explicate caracteristicile fiecărui tip de fonduri, precum și diferențele dintre ele.

Denumirea de fond „deschis” se referă la faptul că fondul emite noi unități de fond către investitorii care doresc să investească și, în același timp, răscumpără unitățile de fond de la investitorii care doresc să se retragă din acesta, la sfârșitul fiecărei zile.


Cu alte cuvinte, aceste fonduri de investiții se caracterizează prin faptul că emit (pun în circulație) și răscumpără (scot din circulație) unități de fond în mod continuu, oferind astfel investitorilor posibilitatea de a investi (cumpăra), respectiv de a dezinvesti (răscumpăra) unități de fond în orice moment, pe întreaga durată de funcționare a respectivului fond, se arată într-un ghid explicativ al Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Tipuri de fonduri de investiții – ce sunt fondurile deschise de investiții

Potrivit AAF, fondurile deschise de investiții au, de regulă, o durată de viață nedeterminată și li se permite să atragă un număr oricât de mare de investitori, limita minimă cu privire la suma ce trebuie investită pentru a deveni investitor fiind deosebit de accesibilă.

Pe de altă parte, fondurile deschise de investiții fac obiectul unor cerințe de reglementare și de transparență mai stricte decât fondurile închise, ca măsură preventivă de protecție a investitorilor, notează reprezentanții ASF în „Ghidul investitorului în fonduri de investiții”.

Cum sunt protejați investitorii

Astfel, fondurile au obligația de a publica comisioanele percepute și politica investițională în cadrul unui prospect al fondului. Prospectele tuturor fondurilor de investiții sunt aprobate de ASF înainte de a fi distribuite către potențialii investitori care ar putea achiziționa titluri de participare.

Prospectele trebuie să includă toate informațiile necesare astfel încât investitorii să poată lua deciziile referitoare la investiții în cunoștinţă de cauză.

În contextul discuției despre tipuri de fonduri de investiții, trebuie menționat și că fondurile deschise de investiții nu au personalitate juridică de sine stătătoare, fiind constituite în baza unui contract de societate (civilă) și sunt administrate de societăți de administrare a investițiilor.

În legislația europeană fondurile deschise de investiții sunt numite și UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities).

Ce sunt fondurile închise de investiții

Conform Asociației Administratorilor de Fonduri din România, fondurile închise de investiții sunt numite și fonduri de investiţii alternative (FIA). În legislația UE se folosește sintagma „Alternative Investment Funds” (AIFs).

Prin comparație cu fondurile deschise, fondurile închise de investiții au o politică mult mai restrictivă în ceea ce privește accesul, respectiv dezinvestirea. Ele permit cumpărarea/răscumpărarea de unități de fond doar în anumite intervale sau în anumite momente de timp precis determinate prin documentele de funcționare (de unde și denumirea de „închise”).

Tipuri de fonduri de investiții – ce sunt fondurile închise de investiții

Acest tip de fonduri au, de regulă, o durată de viață determinată – prevăzută în documentele fondului – la încheierea căreia fondul se lichidează, iar valoarea rezultată este împărțită deținătorilor de titluri proporțional cu deținerea fiecăruia în parte.

Potrivit AAF, acest tip de fonduri se adresează unui număr relativ redus de investitori cărora, de regulă, le este impusă o sumă (investiție) minimă de acces în fond mai ridicată.

În ghidul ASF se arată că fondurile închise de investiții sunt constituite prin contract de societate (civilă), respectiv act constitutiv, și oferă un număr limitat de unități de fond pe o durată limitată de timp.

Aceste fonduri colectează fonduri bănești de la investitori atât în mod public, cât și în privat.

Fondurile închise de investiții sunt administrate de administratori de fonduri de investiții alternative (AFIA), persoane juridice autorizate de ASF să-și desfășoare activitatea în România, ce au ca principale obiecte de activitate administrarea portofoliilor de investiții și administrarea riscurilor.

tipuri de fonduri de investiții
Foto: Tumisu / pixabay.com

Structura portofoliului fondurilor de investiții

Fondurile pot fi împărțite în diverse tipuri de fonduri de investiții și în funcție de structura portofoliului (a investițiilor). Iată câteva astfel de tipuri de fonduri de investiții, după cum sunt explicate ghidul AAF:

A. Fondurile monetare – sunt acele fonduri care investesc cu preponderență, adică cel puțin 90% din valoarea portofoliului, în instrumente monetare (precum certificate de depozit, titluri de stat, alte instrumente de piață monetară) și depozite constituite la instituțiile de credit (bănci).

Fondurile monetare se caracterizează printr-un grad de risc scăzut și, în general, printr-o creștere modestă, dar relativ constantă a valorii titlurilor. Totodată, accesul la bani este foarte rapid și ieftin în ceea ce privește taxele și comisioanele de subscriere/răscumpărare. Aceste fonduri pot fi considerate o alternativă la contul curent clasic, oferind o lichiditate comparabilă cu acesta, dar și câștiguri comparabile cu cele aduse de un depozit la termen.

La rândul lor, fondurile monetare se împart în două categorii:

Fonduri monetare pe termen scurt – care au o durată medie a plasamentelor de până la 60 de zile;
Fonduri monetare standard – care au o durată medie a maturității finale a plasamentelor de până la 1 an;

Tipuri de fonduri de investiții în funcție de structura portofoliului

B. Fondurile de obligațiuni – sunt acele fonduri care investesc preponderent, adică peste 80%, în instrumente financiare cu venit fix (ca de exemplu obligațiunile municipale, de stat sau corporative, sau alte instrumente financiare cu venit fix). Ele au un grad de risc redus, chiar dacă mai mare decât cel înregistrat de fondurile monetare, dar oferă de regulă randamente ceva mai bune, potrivit AAF;

C. Fondurile de acțiuni – sunt acele fonduri care investesc cu preponderență, adică peste 85% din activul lor total, în acțiuni. Fondurile de acțiuni reprezintă cel mai riscant tip de fonduri, deoarece ele sunt puternic expuse la fluctuațiile piețelor bursiere. Pe de altă parte, randamentele pot fi pe măsura riscurilor;

Ce tipuri de fonduri de investiții există

D. Fondurile mixte (diversificate) – sunt fonduri care le propun investitorilor combinații între tipurile de plasamente menționate mai sus, în diferite proporții. Gradul de risc al acestora este determinat de ponderea instrumentelor financiare riscante în raport cu cea a instrumentelor financiare mai puțin riscante în totalul portofoliului, putând varia foarte mult de-a lungul scalei gradelor de risc.

La rândul lor, ele pot fi împărțite în mai multe tipuri de fonduri de investiții:

Defensive – care pot lua o expunere de cel mult 35% pe acțiuni
Echilibrate – care pot lua o expunere pe acțiuni între 35% și 65%
Dinamice – care au o expunere pe acțiuni de peste 65%
Flexibile – care au un mixt de instrumente cu pondere și durată de deținere variabile, astfel încât expunerea pe acțiuni poate fi între 0% și 100%.

Foto: Tumisu / Tumisu / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ce este Fondul Proprietatea, în ce investește și cine sunt acționarii

Fonduri de investiții din România. Listă cu 47 de fonduri

Fonduri de investiții imobiliare din România. 5 exemple din regiuni diferite

Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: