cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași

ce sunt fondurile de investiții

19 ianuarie, 2023

Dacă dispuneți de o sumă mai mare de bani și doriți să obțineți câștiguri de pe urma ei, o variantă de a obține profit este de apela la un fond de investiții. Din articolul de mai jos veți afla ce sunt fondurile de investiții.

1. Fondurile de investiții, numite și fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv, sunt entități (de regulă, fără personalitate juridică) unde mai mulți investitori își pun banii la comun pentru ca ulterior să îi folosească pentru realizarea de investiții, cu scopul de a multiplica sumele investite și de a genera câștiguri, se arată într-un ghid explicativ realizat de Asociația Adminsitratorilor de Fonduri din România.

Cine administrează fondurile de investiții

Se poate spune și că fondurile de investiții reprezintă forme de asociere a investitorilor în vederea realizării de plasamente financiare (pe piețele financiare), urmând ca rezultatele (profiturile sau pierderile) să fie împărțite în mod proporțional cu numărul de unități de fond pe care fiecare investitor îl deține la fondul respectiv.


2. Fondurile de investiții sunt gestionate de așa-numitele „Societăți de Administrare a Investițiilor” (SAI). Ele sunt cele care publică politica și strategia de investiții, așa cum cere legea. Acestea sunt cuprinse în „documentele fondului”, cele mai importante dintre acestea fiind Prospectul Fondului și Documentul cu Informații Cheie pentru Investitori (DICI).

Ce sunt fondurile de investiții și unde sunt investiți banii

3. Fondul poate investi în orice tip de instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, instrumente financiare derivate, valute (pe bursă, piețe de mărfuri ori piețe valutare), depozite bancare, active imobiliare precum spațiile comerciale sau de birouri, terenuri etc. Suma tuturor activelor deținute de un fond este numită „portofoliu”.

De asemenea, documentele fondului pot prevede că investițiile vor fi realizate preponderent într-o anumită țară / zonă economică.

Cui se adresează fondurile de investiții

4. Fondurile de investiții se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Ele pot fi accesate de persoanele rezidente sau nerezidente, români sau străini, care au împlinit cel puțin 18 ani, se arată în documentul „Ghidul Investitorului în Fonduri de Investiții”, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.


Fondurile de investiții se adresează oricărei persoane care are resurse financiare disponibile și care dorește să obțină venituri suplimentare, care caută o soluție pentru a investi și a-și crește profitul.

Ce sunt fondurile de investiții și cum se stabilește valoarea unităților de fond

5. Atunci când un investitor își plasează banii într-un astfel de fond, el va primi un anumit număr de unități de fond, în funcție de suma de bani de care dispune și de valoarea unității de fond care este stabilită/calculată periodic de către SAI.

Această operațiune se numește cumpărare (subscriere) de unități de fond, se mai arată în ghidul Asociației Adminsitratorilor de Fonduri din România.

Odată ce a cumpărat unități de fond, investitorul respectiv devine proprietar al unei cote părți din profiturile generate de fondul respectiv.

6. Sumele colectate de fond din cumpărările de titluri (subscrierile realizate de investitori) sunt investite de Societatea de Administrare a Investițiilor pe diferite piețe, în diverse active. Activul total al fondului reprezintă valoarea curentă a tuturor investițiilor fondului.

ce sunt fondurile de investiții
Foto: stevepb / pixabay.com

7. Activul net al fondului reprezintă diferența dintre activul total al fondului și cheltuielile curente de funcționare ale fondului.

8. Valoarea curentă a unui titlu (numit și unitate de fond și abreviată VUAN) se obține prin împărțirea activului net al fondului la numărul total de titluri/unități de fond emise și aflate în circulație. Rezultatul este valoarea la care investitorii pot cumpăra (sau vinde) titluri la un anumit moment (există însă și comisioane asociate acestor operațiuni).

În contextul în care discutăm despre ce sunt fondurile de investiții, trebuie să știți că valoarea unei unități de fond (VUAN) se determină și se publică periodic (de regulă, zilnic) de către SAI, valoarea fiind certificată în mod independent de către Depozitar.

Cine este Depozitarul fondului

9. Activele unui fond sunt păstrate în siguranță de către o bancă (în calitate de Depozitar al fondului). Depozitarul este cel care care verifică, certifică și răspunde pentru evidența activelor.

Cu alte cuvinte, Depozitarul este o instituție independentă care ține o evidență paralelă cu cea a Fondului cu privire la activele aflate în portofoliul acestuia și care garantează astfel veridicitatea raportărilor făcute de fond prin administratorul său.

Totodată trebuie menționat că toate cele 3 entități (Fondul, Societatea de Administrare a Investițiilor și Depozitarul) sunt autorizate, supravegheate și controlate de autorități ale statului și funcționează în conformitate atât cu legile naționale și europene.

Ce sunt fondurile de investiții și cum se vând unitățile de fond

10. În cazul în care un investitor dorește să își vândă unitățile de fond, el va solicita administratorilor fondului să îi cumpere unitățile deținute, primind în schimb suma de bani echivalentă calculată în funcție de valoarea lor de piață (mai puțin eventualele taxe și comisioane aferente). Operațiunea aceasta se numește „răscumpărare” de unități de fond.

De unde se cumpără titluri la un fond de investiții

11. Unitățile de fond se pot cumpăra (răscumpăra) astfel:

  • la sediul SAI care administrează fondul în cauză
  • la sediile distribuitorilor autorizați ai SAI respectiv, prin completarea unei cereri și în urma completării și depunerii documentației aferente (fișă de investitor, copie a actului de identitate, etc)
  • prin intermediul unor bănci comerciale (ce au calitate de Distribuitor al fondurilor)
  • prin intermediul caselor de brokeraj (SSIF) partenere cu SAI respectiv
  • pe internet, în cazul fondurilor care sunt prezente pe o platformă de distribuție online, după procedura descrisă pe site-urile respective pentru fiecare fond în parte

Ce sunt fondurile de investiții și ce comisioane se plătesc

12. Potrivit Asociației Administratorilor de Fonduri din România, există două tipuri principale de costuri ce sunt suportate de un investitor în fonduri mutuale: directe și indirecte.

A. Costurile directe sunt diversele taxe sau comisioane pe care investitorul trebuie să le plătească atunci când cumpără sau vinde unități de fond. De regulă sunt calculate ca procent din suma investită / dezinvestită.

B. Consturile indirecte sunt acele taxe, comisioane sau cheltuieli ocazionate de funcționarea efectivă a Fondului.

Exemple:

  • comisionul de administrare
  • taxele și comisioanele plătite către Depozitar
  • taxe plătite auditorului situațiilor financiare ale fondului
  • diverse obligații fiscale pe care le are investitorul

Ce sunt fondurile de investiții și cum le puteți verifica

13. Autoritatea de Supraveghere Financiară pune la dispoziția publicului un registru în care puteți
verifica dacă societatea de administrare a investițiilor și fondul administrat de către aceasta sunt autorizate.

Registrul poate fi accesat la www.asfromania.ro, aici.

14. Este important să știți că, în timp, valoarea unităților de fond fluctuează, fiind posibil să crească sau să scadă. Rețineți că:

  • investițiile în fonduri nu sunt garantate ca fiind 100% sigure;
  • ca și în cazul investițiilor în acțiuni, performanțele trecute nu sunt un indicator cu privire la performanțele viitoare, nimeni nu poate promite modul în care va evalua investiția făcută, mai notează ASF.

Foto: stevepb / Tumisu / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Bursa de Valori București listă companii. Cele 83 de societăți listate la BVB

Strategii de investiții la bursă. 5 metode ca să devii un trader de succes

Platforme de investiții la bursă: 10 exemple. La ce să fii atent când o alegi

Ce înseamnă investiții la bursă. Ghid explicativ în 10 pași

Fonduri pentru listarea la bursă prin PNRR. Până la 200.000 € / companie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: