Înainte de a începe să faci investiții trebuie să știi ce sunt fondurile mutuale și cum funcționează acestea.
Fondurile mutuale sunt un tip de fonduri de investiții. Ele mai sunt numite fonduri deschise de investiții sau Organisme de plasament Colectiv în Valori Mobiliare (OPCVM). În legislația europeană ele sunt numite și UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities).
Diferența dintre fondurile deschise de investiții și cele închise
Înțelegem mai bine ce sunt fondurile mutuale dacă înțelegem care este diferența dintre fondurile deschise de investiții și cele închise.
Fondurile deschise de investiţii sunt organisme de plasament colectiv în valori mobiliare ce au ca scop colectarea de resurse bănești de la mai mulți investitori și realizarea de investiții colective prin cumpărarea de instrumente financiare lichide de tipul acțiunilor, obligațiunilor, instrumentelor de piață monetară și/sau a altor instrumente financiare sau active, se arată în „Ghidul investitorului în fonduri de investiții”, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Ce sunt unitățile de fond
Practic, atunci când investești într-un fond, cumperi titluri de participare emise de acesta (numite unități de fond), ca dovadă a deținerii unei cote părți din participația investițională.
O unitate de fond reprezintă o anumită sumă de bani investită în fond. Titlurile de participare la fondurile deschise pot fi răscumpărate de către fonduri în mod continuu, direct sau indirect. Acest fapt înseamnă că fondul deschis de investiții îi plătește deținătorului o sumă de bani pentru răscumpărarea unității emise de el.
Așadar, denumirea de fond „deschis” se referă la faptul că fondul emite noi unități către investitorii care doresc să investească și că, în același timp, răscumpără unitățile de fond de la investitorii care doresc să se retragă din acesta în mod continuu (în fiecare zi). Unitățile de fond pot fi cumpărate sau răscumpărate la cerere în orice moment.
Ce sunt fondurile mutuale – diferența față de fondurile închise
Fondurile deschise de investiții (mutuale) nu au personalitate juridică de sine stătătoare, fiind constituite în baza unui contract de societate (civilă) și administrate de societăți de administrare a investițiilor.
În schimb, fondurile închise de investiții sunt constituite prin contract de societate (civilă) sau prin act constitutiv, și oferă un număr limitat de unități de fond pe o durată limitată de timp. După cum se arată în „Ghidul investitorului”, realizat de Asociația Administratorilor de Fonduri din România, acestea permit cumpărarea/răscumpărarea de unități de fond doar în anumite intervale sau în anumite momente de timp precis determinate prin documentele de funcționare. Aceste fonduri colectează fonduri bănești de la investitori atât în mod public, cât și în privat.
Fondurile deschise de investiții fac obiectul unor cerințe de reglementare și de transparență mai stricte decât fondurile închise, ca măsură preventivă de protecție a investitorilor.
Toate fondurile au obligația de a publica comisioanele percepute și politica investițională în cadrul unui prospect al fondului. Prospectele tuturor fondurilor de investiții sunt aprobate de ASF înainte de a fi distribuite către potențialii investitori care ar putea achiziționa titluri de participare. Ele trebuie să includă toate informațiile necesare, astfel încât investitorii să poată lua deciziile referitoare la investiții în cunoștinţă de cauză.
Cine administrează fondurile mutuale
Putem înțelege și mai în detaliu ce sunt fondurile mutuale cu ajutorul ghidului „Informații premergătoare investiției în fonduri mutuale”, publicat de UniCredit Bank.
Este important de menționat că fondurile mutuale sunt administrate de o societate de administrare a investițiilor (SAI) autorizată, prin echipe de profesioniști specializați în investiții (manageri de fond). Fiecare fond mutual trebuie să aibă o astfel de SAI.
SAI este persoană juridică, constituita sub forma unei societăți pe acțiuni, și funcționează
în baza autorizației Autorității de Supraveghere Financiară.
SAI este cea care ia toate deciziile referitoare la investițiile fondului mutual. SAI administrează fondul în baza unui contract de administrare, contra unui comision de management, comision care trebuie să fie public evidențiat în documentele fondului.
Ce sunt fondurile mutuale și ce este depozitarul
Fiecare fond de investiții trebuie să aibă un depozitar. Acesta este o instituție de credit (o bancă) unde sunt păstrate în siguranță activele unui fond. Depozitarul verifică, certifică și răspunde pentru evidența activelor. Așadar, depozitarul este o instituție independentă care ține o evidență paralelă cu cea a fondului cu privire la activele aflate în portofoliul acestuia și care garantează veridicitatea raportărilor făcute de SAI. Depozitarul păstrează activele în baza unui contract.
Ce este Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN)
Pentru a înțelege ce sunt fondurile mutuale trebuie să cunoști și semnificația VAN și VUAN.
Valoarea Activului Net (VAN) reprezintă toate disponibilitățile bănești atrase de fondul respectiv de la toți investitorii, care sunt plasate de SAI într-un portofoliu de active. Valoarea curentă a portofoliului de active reprezintă activul total al fondului. VAN se calculează zilnic și este
rezultatul obținut după deducerea cheltuielilor totale din activul total. Valoarea fluctuează în funcție de evoluția valorii activelor din portofoliu.
Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) – este denumirea valorii unității de fond și se calculează prin împărțirea VAN de la o anumită dată la numărul total de unități de fond aflate în circulație la data respectivă. Numărul total de unități aflate în circulație se determină ca diferența dintre numărul total de unități de fond emise și numărul total de unități răscumpărate.
Ce sunt fondurile mutuale și în ce investesc
În ceea ce privește subscrierea (cumpărarea de unități de fond), trebuie spus că prețul de subscriere al unei unități de fond este prețul plătit de investitor și este format din valoarea unitară a activului net calculat de SAI, calculat pe baza activelor din data depunerii cererii de subscriere, la care se adaugă un comision de subscriere (dacă este prevăzut în prospectul de emisiune).
Fondurile mutuale pot investi în:
- Depozite bancare
- Obligațiuni
- Titluri de stat
- Acțiuni
Ce sunt fondurile mutuale și ce avantaje au
Investiția în fonduri mutuale prezintă anumite avantaje:
- lichiditate, ceea ce înseamnă că unitățile de fond pot fi cumpărate sau răscumpărate în orice moment;
- costuri asociate investiției în unități de fond mai mici în comparație cu cele asociate investiției directe în instrumentele financiare individuale din portofoliul activelor fondului; fondurile mutuale plătesc comisioane de tranzacționare mai scăzute decât investitorii individuali, se mai arată în ghidul UniCredit Bank;
- diversificare; un fond de investiții le oferă investitorilor accesul la un portofoliu diversificat din punctul de vedere al instrumentelor financiare în care investește;
- egalitate în drepturi și obligații față de ceilalți investitori, gestiune organizată a activelor și transparența administrării.
Care sunt riscurile fondurilor mutuale
Înainte de a încheia discuția despre ce sunt fondurile mutuale mai trebuie spus că investițiile în fonduri mutuale implică riscuri și că nu sunt garantate sau compensate de nicio instituție care are ca obiect garantarea sau compensarea investițiilor.
Evoluția investiției poate avea creșteri și descreșteri în funcție de evoluția piețelor și instrumentelor financiare în care s-a investit. Este posibil ca, în anumite momente, valoarea investiției să fie mai
mică decât investiția inițială.
Faptul că un fond mutual a avut performanțe în trecut nu reprezintă garanții pentru evoluția din viitor.
Investițiile în fonduri mutuale sunt supuse unor riscuri cum ar fi evoluția generală a economiei, riscul modificării dobânzii de piață, riscul legat de ratele de schimb valutar, riscul modificării puterii de cumpărare din cauza inflației etc.
Aici găsești o listă cu toate fondurile mutuale din România autorizate de ASF.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Articole recomandate:
Ce sunt fondurile de investiții alternative. Ghid cu 10 explicații utile
Tipuri de fonduri de investiții. Diferența dintre fondurile deschise și închise
Ce este Fondul Proprietatea, în ce investește și cine sunt acționarii
Fonduri de investiții din România. Listă cu 47 de fonduri
Fonduri de investiții imobiliare din România. 5 exemple din regiuni diferite