miercuri

24 aprilie, 2024

22 august, 2012

Decizia CCR de invalidare a referendumului și de readucere la Cotroceni a lui Traian Băsescu oficializează finalul unei încleștări în care România a suferit prejudicii atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Prejudicii pe plan Intern:

  • Emiterea de către guvernul USL a unor acte normative de conjunctură excepțională prin care, în procedură de urgență, au fost modificate atribuții ale unor instituții cheie, culminând cu restrângerea prin ordonanță de urgență a atribuțiilor Curții Constituționale (între timp, ajunsă în parlament și votată, legea a fost respinsă de CCR)
  • Trecerea Monitorului Oficial din subordinea Parlamentului în cea a guvernului, pentru a gestiona intrarea în vigoare a deciziilor referitoare la suspendarea președintelui.
  • Demiterea intempestivă a Avocatului poporului, singurul care avea dreptul să conteste la curtea constituțională ordonanțele de urgență ale guvernului. CCR a stabilit că înlocuirea Avopcatului Poporului este constituțională, dar demiterea intempestivă și lipsită de argumente a determinat reacții externe dure.
  • Brutalizarea și decredibilizarea unor instituții folosite în războiul politic, precum Comisia de Etică subordonată Ministerului Educației și Consiliul pentru Atestarea Diplomelor și Titlurilor Universitare – instituții desființate și modificate, practic, în timp ce se pronunțau asupra acuzațiilor de plagiat aduse premierului Ponta.
  • Demisia miniștrilor de la Interne și Administrație, în urma scandalului listelor electorale permanente – cei doi acuzând presiuni din partea superiorilor pe linie de partid în sensul de-a modifica listele pentru a fi îndeplinit cvorumul care să ducă la validarea referendumului.
  • Consecințele economice ale crizei politice, cu presiunea pe cursul leu/euro – deprecierea monedei naționale atângând câteva recorduri istorice – și retragerile de plasamente de către nerezidenți.
  • Perioada de stagnare a investițiilor și de neîncredere a piețelor – mediul de afaceri așteptând un deznodământ și manifestând o prudență specifică crizelor grave.
  • Intrarea mediului economic și de afaceri într-o perioadă de incertitudini, din cauza dificultății de-a gestiona relațiile dintre instituții, relații radicalizate de modul în care s-a purtat bătălia politică.

Prejudicii pe plan extern:



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: