fbpx

Analiză

Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult

07.04.2021

Chestiunea

Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult

07.04.2021

La obiect

Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

06.04.2021

Europa

3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult

06.04.2021

6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală

de Vladimir Ionescu 3.7.2012

Parlamentarii USL au reușit, ieri, la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției, să ocupe câteva funcții cheie în stat, în urma sesiunii parlamentare extraordinare.

Astfel, au fost revocați din funcție, Avocatul Poporului, acuzat de majoritatea USL din parlament că ar fi încălcat Constituția. Au mai fost înlocuiți Vasile Blaga și Roberta Anastase. La capătul acestor schimbări, președintele PNL crin Antonescu a ajuns al doilea om în stat, pregătit să asigure interimatul la președinție în cazul suspendării lui Traian Băsescu.

Pașii făcuți ieri de noua putere se înscriu în logica suspendării președintelui, anunțată în ultimele săptămâni de către liderii USL. Cu o seară înaintea sesiunii extraordinare, Crin Antonescu declara la postul Antena3 că  ”Miza este schimbarea componenței Curții Constituționale”. USL a declarat, însă, într-un comunicat remis marți, că nu se pune problema să se aducă vreo atingere inamovibilității judecătorilor Curții.

Tot marți, după ce a fost ales președinte al Senatului, Crin Antonescu a declarat că schimbările au fost făcute cu respectarea Constituției, a legilor și a regulamentelor.

Vasile Blaga și Roberta Anastase pot să meargă și la mama Curții Constituționale” – a declarat, la rândul său, liderul PSD Valeriu Zgonea.

Iată filmul ignorării prevederilor Constituției și deciziilor Curții Constituționale în ultimele câteva săptămâni, la cel mai înalt nivel al autorităților. Restul e luptă politică.

A. Marti, 3 iulie. Parlamentul se întrunește în sesiune extraordinară, în ședință comună, și decide revocarea lui Ghoerghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului. În locul său, este ales, interimar, fostul parlamentar PSD Valer Dorneanu.
Funcția este importantă deoarece Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituțională o ordonanță de Urgență. Or printr-o ordonanță de urgență poate fi modificată însăși Legea de funcționare a Curții Constituționale și modul de numire a judecătorilor.

Liderii USL l-au acuzat pe Avocatul Poporului că a sesizat CCR în chestiuni care dezavantajează guvernarea cabinetului Victor Ponta. Alegerea unui alt Avocat al Poporului face parte din rupererea legăturilor dintre Curtea Constituțională și decizia publică, acțiune începută cu câteva săptămâni înainte.

B. Marti 3 iulie – comisiile permanente ale camerelor convoacă camerele in sesiune extraordinară. Ședințele celor două camere au ca subiect pe ordinea de zi revocarea din funcții a președinților: Vasile Blaga și Roberta Anastase. Camerele se întrunesc, Vasile Blaga este înlocuit cu Crin Antonescu, iar Roberta Anastase e revocată din funcție și înlocuită cu Valeriu Zgonea.

Convocarea celor două camere în ședițe s-a făcut, însă, cu încălcarea prevederilor articolului 66 din Constituție.
La alineatul 2, Articolul 66 prevede că cererea de convocare este făcută de birourile permanente, de președintele statului și de cel puțin o treime din parlamentari.
La Alineatul 3, însă,  articolul 66b prevede că numai președintele Senatului (sau al camerei) poate convoca sesiunea extraordinară. În sesiunea extraordinară de marți, convocarea s-a făcut de către Comisiile Permanente.

În plus, convocarea pentru Senat s-a făcut în cursul dimineții pentru ora 17,00, și a fost publicată în Monitorul oficial, în aceeași zi, cu doar 20 de minute înainte de începerea ședinței.

Pentru Camera deputaților, marți seară la ora 22,00 încă nu apăruse convocarea camerei în Monitorul Oficial.

Până și în situație de război, parlamentul se convoacă, potrivit articolului 92 din Constituție,  în 24 de ore de la declararea acestuia.

C. Acest lucru a fost posibil prin faptul că miercuri, 27 iunie, guvernul trecuse, printr-o Ordonanță de Urgență, Monitorul Oficial din subordinea Camerei Deputaților în cea a guvernului.  Această subordonare a Monitorului Oficial a mai produs un avantaj săptămâna trecută, când a fost publicată desființarea comisiei care analiza acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta.

Dar această subordonare a mai avut o cauză:

D. miercuri 27 iunie – curtea Constituțională decide (cu doar câteva ore înaintea ordonanței de Urgență prin care Monitorul Oficial era trecut la guvern) că la Consiliul European merge Traian Băsescu, în calitate de reprezentant al statului, atribuție prevăzută de Constituție.
Premierul Victor Ponta ignoră hotărârea Curții Constituționale și merge la Bruxelles, la capătul unei săptămâni în care corespondența oficială dintre Președinție, Ministerul de Externe și guvern a ieșit din uzanțele de responsabilitate și respectare a procedurilor.

Controlul Monitorului Oficial era important pentru a gestiona momentul în care decizia Curții Constituționale producea efecte juridice.

E. Luni, 25 iunie: Senatul (cameră decizională) modifică Legea de Funcționare a Curții Constituționale. Potrivit noii modificări, Curtea Constituțională nu se mai poate pronunța pe constituționalitatea hotărârilor Parlamentului. Problema liderilor USL este că această Lege nu a fost încă promulgată.

F. Marți, 12 iunie – Întrunit la cererea liderilor USL, parlamentul emite o declarație de principiu, prin care recomanda ca la consiliul european sa mearga premierul Victor Ponta.

Declarația de principiu nu este o hotărâre, nu are valabilitate juridică și nu putea fi opozabilă Constituției. Însă o decizie juridică ar fi putut fi, șla acea dată, atacată la Curtea Constituțională, care ar fi putut-o respinge, în baza prerogativelor constituționale ale președintelui țării.

După ultimele săptămâni, practic orice prevedere a Constituției poate fi încălcată de cei care se află în parlament și pot invoca puterea parlamentului, fără ca această încălcare să producă și tragerea la răspundere a făptașilor.

Odată cu ignorarea Constituției, a dispărut și egalitatea cetățenilor în fața acesteia, printr-un șir de abuzuri flagrante:

 • comisia întrunită să delibereze asupra acuzației de plagiat adusă premierul Victor Ponta a fost desființată printr-un simplu ordin de ministru chiar când aceasta delibera, într-o maniera priviliegiată față de orice alt cetățean.
 • Procedura de încarcerare a cetățeanului Adrian Năstase, condamnat cu executare, s-a făcut încălcând legile și regulile valabile pentru orice alt cetățean.
 • Un simplu ordin de ministru l-a înlocuit din funcție pe directorul Arhivelor Naționale, post nepolitic și în care directorul nu fusese numit politic.
 • Avocatul poporului, cel care sesizează Curtea Constituțională în cazul încălcărilor drepturilor cetățenești a fost revocat invocându-se interese politice, și a fost unumit un altul, pe criterii politice.
 • Magistrați inamovibili sunt amenințați în public și la televizor fie cu revocarea fie chiar cu arestarea – după cum a făcut-o Titus Corlățean, actualul ministru al Justiției, și cu membrii Curții Constituționale și cu procurorul care a instrumentat dosarul lui Adrian Năstase.

Revizuirea Constituției – ale cărei prevederi sunt contestate de tot mai mulți oameni politici – nu pare să fie o opțiune. Traian Băsescu și-a pus mandatul la dispoziție și s-a angajat să demisioneze  în schimbul revizuirii legii fundamentale, însă niciun partid politic nu a început demersurile de revizuire.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.7.2012

7 comentarii

 1. pasescurte.blogspot.ro
  3.7.2012, 8:36 pm

  avem o rusine de parlament.

 2. gheorghita zbaganu
  4.7.2012, 7:17 am

  “la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției”
  Ar fi bine sa le si indicati. Apoi sa numaram si incalcarile facute de Basescu in cei 7 ani de cand ne fericeste cu joaca lui de-a presedintele.

  • adrian_hora
   4.7.2012, 10:02 pm

   pai tocmai a indicat incalcarile constitutiei, cronologic, acum e randul dumneavoastra sa enumerati incalcarile constitutiei de catre presedintele basescu
   si sa le numarati 🙂

 3. Revista Presei – 4 Iulie / “lovitură de stat” « Politeía
  4.7.2012, 8:58 am

  […] 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. Parlamentarii USL au reușit, ieri, la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției, să ocupe câteva funcții cheie în stat, în urma sesiunii parlamentare extraordinare. Astfel, au fost revocați din funcție, Avocatul Poporului, acuzat de majoritatea USL din parlament că ar fi încălcat Constituția. Au mai fost înlocuiți Vasile Blaga și Roberta Anastase. La capătul acestor schimbări, președintele PNL crin Antonescu a ajuns al doilea om în stat, pregătit să asigure interimatul la președinție în cazul suspendării lui Traian Băsescu. Pașii făcuți ieri de noua putere se înscriu în logica suspendării președintelui, anunțată în ultimele săptămâni de către liderii USL. Cu o seară înaintea sesiunii extraordinare, Crin Antonescu declara la postul Antena3 că  ”Miza este schimbarea componenței Curții Constituționale”. USL a declarat, însă, într-un comunicat remis marți, că nu se pune problema să se aducă vreo atingere inamovibilității judecătorilor Curții. Tot marți, după ce a fost ales președinte al Senatului, Crin Antonescu a declarat că schimbările au fost făcute cu respectarea Constituției, a legilor și a regulamentelor. Vasile Blaga și Roberta Anastase pot să meargă și la mama Curții Constituționale” – a declarat, la rândul său, liderul PSD Valeriu Zgonea. Integral in CdeG. […]

 4. Suciu Lizeta
  5.7.2012, 9:35 am

  imi pare sincer rau ca tara sa ajunga la cheremul a doi golanasi, stricto senso.

 5. Verfassungsblog › Romania In Hungary’s Footsteps: Different Victor, Same Strategy
  12.7.2012, 9:49 pm

  […] Grosu, Cristian (3 July 2012): 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. In: https://cursdeguvernare.ro/6-pasi-pentru-ruperea-constitutiei-de-decizia-guvernamentala.html (accessed on 7 July […]

 6. Verfassungsblog - on matters constitutional - Romania In Hungary's Footsteps: Different Victor, Same Strategy - Verfassungsblog
  2.11.2012, 12:44 pm

  […] Grosu, Cristian (3 July 2012): 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. In: https://cursdeguvernare.ro/6-pasi-pentru-ruperea-constitutiei-de-decizia-guvernamentala.html (accessed on 7 July […]

Lăsați un comentariu


Europa

Rusia limitează navigaţia în mai multe zone din jurul Crimeei

Iulian Soare

Rusia a anunțat suspendarea navigaţiei navelor militare şi oficiale străine în trei zone din Crimeea, a anunţat Ministerul Apărării rus, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.… Mai mult

Stiri

USR și PLUS au fuzionat

Vladimir Ionescu

Fuziunea dintre USR şi PLUS a fost aprobată vineri de Curtea de Apel Bucureşti, anunță News.ro. Liderul USR Dan Barna a afirmat că este încă… Mai mult

Stiri

Aripa progresistă din Partidul Democrat îl sfidează pe Biden și propune creșterea numărului de judecători de la Curtea Supremă

Vladimir Ionescu

Sfidându-l pe Joe Biden, mai mulţi parlamentari progresişti au prezentat joi un proiect de lege pentru creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme, dominată de… Mai mult

Stiri

Premierul Cîțu îi cere vicepremierului Barna să explice ce a făcut ca să îndrepte neregulile semnalate de Vlad Voiculescu. Dan Barna: premierul a fost informat, a spus că va analiza

Razvan Diaconu

UPDATE. „Am fost informat ieri, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de… Mai mult

Stiri

Europarlamentarul Claudiu Manda, trimis în judecată. Acuzația DNA: și-a folosit influența pentru a obține foloase necuvenite

Vladimir Ionescu

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. El este acuzat de folosirea influenței, pentru că ar… Mai mult

Stiri

Raiffeisen Bank lansează Money Chat, primul podcast despre nevoile și poveștile financiare ale românilor

Vladimir Ionescu

Raiffeisen Bank lansează pe platforma Money Bistro un nou format prin care românii pot învăța să-și gestioneze finanțele. Podcastul Money Chat conține 10 povești adevarate… Mai mult

Europa

OMS: 82% dintre antibioticele autorizate recent nu mai fac față bacteriilor

Iulian Soare

Este nevoie de investiții pentru descoperirea unor antibiotice eficiente, iar pandemiei de Covid-19 oferă câteva lecții utile despre mobilizare la nivel global pentru a combate… Mai mult