fbpx

La obiect

Datoria externă totală, majorată cu 4 mld. euro într-o singură lună – deficitul de cont curent la 7 luni, mai mare cu 70% față de aceeași perioadă din 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii iulie 2021 un deficit de 9.057 milioane euro, cu aproape 70% peste nivelul din… Mai mult

13.09.2021

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală

de Vladimir Ionescu 3.7.2012

Parlamentarii USL au reușit, ieri, la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției, să ocupe câteva funcții cheie în stat, în urma sesiunii parlamentare extraordinare.

Astfel, au fost revocați din funcție, Avocatul Poporului, acuzat de majoritatea USL din parlament că ar fi încălcat Constituția. Au mai fost înlocuiți Vasile Blaga și Roberta Anastase. La capătul acestor schimbări, președintele PNL crin Antonescu a ajuns al doilea om în stat, pregătit să asigure interimatul la președinție în cazul suspendării lui Traian Băsescu.

Pașii făcuți ieri de noua putere se înscriu în logica suspendării președintelui, anunțată în ultimele săptămâni de către liderii USL. Cu o seară înaintea sesiunii extraordinare, Crin Antonescu declara la postul Antena3 că  ”Miza este schimbarea componenței Curții Constituționale”. USL a declarat, însă, într-un comunicat remis marți, că nu se pune problema să se aducă vreo atingere inamovibilității judecătorilor Curții.

Tot marți, după ce a fost ales președinte al Senatului, Crin Antonescu a declarat că schimbările au fost făcute cu respectarea Constituției, a legilor și a regulamentelor.

Vasile Blaga și Roberta Anastase pot să meargă și la mama Curții Constituționale” – a declarat, la rândul său, liderul PSD Valeriu Zgonea.

Iată filmul ignorării prevederilor Constituției și deciziilor Curții Constituționale în ultimele câteva săptămâni, la cel mai înalt nivel al autorităților. Restul e luptă politică.

A. Marti, 3 iulie. Parlamentul se întrunește în sesiune extraordinară, în ședință comună, și decide revocarea lui Ghoerghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului. În locul său, este ales, interimar, fostul parlamentar PSD Valer Dorneanu.
Funcția este importantă deoarece Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituțională o ordonanță de Urgență. Or printr-o ordonanță de urgență poate fi modificată însăși Legea de funcționare a Curții Constituționale și modul de numire a judecătorilor.

Liderii USL l-au acuzat pe Avocatul Poporului că a sesizat CCR în chestiuni care dezavantajează guvernarea cabinetului Victor Ponta. Alegerea unui alt Avocat al Poporului face parte din rupererea legăturilor dintre Curtea Constituțională și decizia publică, acțiune începută cu câteva săptămâni înainte.

B. Marti 3 iulie – comisiile permanente ale camerelor convoacă camerele in sesiune extraordinară. Ședințele celor două camere au ca subiect pe ordinea de zi revocarea din funcții a președinților: Vasile Blaga și Roberta Anastase. Camerele se întrunesc, Vasile Blaga este înlocuit cu Crin Antonescu, iar Roberta Anastase e revocată din funcție și înlocuită cu Valeriu Zgonea.

Convocarea celor două camere în ședițe s-a făcut, însă, cu încălcarea prevederilor articolului 66 din Constituție.
La alineatul 2, Articolul 66 prevede că cererea de convocare este făcută de birourile permanente, de președintele statului și de cel puțin o treime din parlamentari.
La Alineatul 3, însă,  articolul 66b prevede că numai președintele Senatului (sau al camerei) poate convoca sesiunea extraordinară. În sesiunea extraordinară de marți, convocarea s-a făcut de către Comisiile Permanente.

În plus, convocarea pentru Senat s-a făcut în cursul dimineții pentru ora 17,00, și a fost publicată în Monitorul oficial, în aceeași zi, cu doar 20 de minute înainte de începerea ședinței.

Pentru Camera deputaților, marți seară la ora 22,00 încă nu apăruse convocarea camerei în Monitorul Oficial.

Până și în situație de război, parlamentul se convoacă, potrivit articolului 92 din Constituție,  în 24 de ore de la declararea acestuia.

C. Acest lucru a fost posibil prin faptul că miercuri, 27 iunie, guvernul trecuse, printr-o Ordonanță de Urgență, Monitorul Oficial din subordinea Camerei Deputaților în cea a guvernului.  Această subordonare a Monitorului Oficial a mai produs un avantaj săptămâna trecută, când a fost publicată desființarea comisiei care analiza acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta.

Dar această subordonare a mai avut o cauză:

D. miercuri 27 iunie – curtea Constituțională decide (cu doar câteva ore înaintea ordonanței de Urgență prin care Monitorul Oficial era trecut la guvern) că la Consiliul European merge Traian Băsescu, în calitate de reprezentant al statului, atribuție prevăzută de Constituție.
Premierul Victor Ponta ignoră hotărârea Curții Constituționale și merge la Bruxelles, la capătul unei săptămâni în care corespondența oficială dintre Președinție, Ministerul de Externe și guvern a ieșit din uzanțele de responsabilitate și respectare a procedurilor.

Controlul Monitorului Oficial era important pentru a gestiona momentul în care decizia Curții Constituționale producea efecte juridice.

E. Luni, 25 iunie: Senatul (cameră decizională) modifică Legea de Funcționare a Curții Constituționale. Potrivit noii modificări, Curtea Constituțională nu se mai poate pronunța pe constituționalitatea hotărârilor Parlamentului. Problema liderilor USL este că această Lege nu a fost încă promulgată.

F. Marți, 12 iunie – Întrunit la cererea liderilor USL, parlamentul emite o declarație de principiu, prin care recomanda ca la consiliul european sa mearga premierul Victor Ponta.

Declarația de principiu nu este o hotărâre, nu are valabilitate juridică și nu putea fi opozabilă Constituției. Însă o decizie juridică ar fi putut fi, șla acea dată, atacată la Curtea Constituțională, care ar fi putut-o respinge, în baza prerogativelor constituționale ale președintelui țării.

După ultimele săptămâni, practic orice prevedere a Constituției poate fi încălcată de cei care se află în parlament și pot invoca puterea parlamentului, fără ca această încălcare să producă și tragerea la răspundere a făptașilor.

Odată cu ignorarea Constituției, a dispărut și egalitatea cetățenilor în fața acesteia, printr-un șir de abuzuri flagrante:

 • comisia întrunită să delibereze asupra acuzației de plagiat adusă premierul Victor Ponta a fost desființată printr-un simplu ordin de ministru chiar când aceasta delibera, într-o maniera priviliegiată față de orice alt cetățean.
 • Procedura de încarcerare a cetățeanului Adrian Năstase, condamnat cu executare, s-a făcut încălcând legile și regulile valabile pentru orice alt cetățean.
 • Un simplu ordin de ministru l-a înlocuit din funcție pe directorul Arhivelor Naționale, post nepolitic și în care directorul nu fusese numit politic.
 • Avocatul poporului, cel care sesizează Curtea Constituțională în cazul încălcărilor drepturilor cetățenești a fost revocat invocându-se interese politice, și a fost unumit un altul, pe criterii politice.
 • Magistrați inamovibili sunt amenințați în public și la televizor fie cu revocarea fie chiar cu arestarea – după cum a făcut-o Titus Corlățean, actualul ministru al Justiției, și cu membrii Curții Constituționale și cu procurorul care a instrumentat dosarul lui Adrian Năstase.

Revizuirea Constituției – ale cărei prevederi sunt contestate de tot mai mulți oameni politici – nu pare să fie o opțiune. Traian Băsescu și-a pus mandatul la dispoziție și s-a angajat să demisioneze  în schimbul revizuirii legii fundamentale, însă niciun partid politic nu a început demersurile de revizuire.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.7.2012

7 comentarii

 1. pasescurte.blogspot.ro
  3.7.2012, 8:36 pm

  avem o rusine de parlament.

 2. gheorghita zbaganu
  4.7.2012, 7:17 am

  “la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției”
  Ar fi bine sa le si indicati. Apoi sa numaram si incalcarile facute de Basescu in cei 7 ani de cand ne fericeste cu joaca lui de-a presedintele.

  • adrian_hora
   4.7.2012, 10:02 pm

   pai tocmai a indicat incalcarile constitutiei, cronologic, acum e randul dumneavoastra sa enumerati incalcarile constitutiei de catre presedintele basescu
   si sa le numarati 🙂

 3. Revista Presei – 4 Iulie / “lovitură de stat” « Politeía
  4.7.2012, 8:58 am

  […] 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. Parlamentarii USL au reușit, ieri, la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției, să ocupe câteva funcții cheie în stat, în urma sesiunii parlamentare extraordinare. Astfel, au fost revocați din funcție, Avocatul Poporului, acuzat de majoritatea USL din parlament că ar fi încălcat Constituția. Au mai fost înlocuiți Vasile Blaga și Roberta Anastase. La capătul acestor schimbări, președintele PNL crin Antonescu a ajuns al doilea om în stat, pregătit să asigure interimatul la președinție în cazul suspendării lui Traian Băsescu. Pașii făcuți ieri de noua putere se înscriu în logica suspendării președintelui, anunțată în ultimele săptămâni de către liderii USL. Cu o seară înaintea sesiunii extraordinare, Crin Antonescu declara la postul Antena3 că  ”Miza este schimbarea componenței Curții Constituționale”. USL a declarat, însă, într-un comunicat remis marți, că nu se pune problema să se aducă vreo atingere inamovibilității judecătorilor Curții. Tot marți, după ce a fost ales președinte al Senatului, Crin Antonescu a declarat că schimbările au fost făcute cu respectarea Constituției, a legilor și a regulamentelor. Vasile Blaga și Roberta Anastase pot să meargă și la mama Curții Constituționale” – a declarat, la rândul său, liderul PSD Valeriu Zgonea. Integral in CdeG. […]

 4. Suciu Lizeta
  5.7.2012, 9:35 am

  imi pare sincer rau ca tara sa ajunga la cheremul a doi golanasi, stricto senso.

 5. Verfassungsblog › Romania In Hungary’s Footsteps: Different Victor, Same Strategy
  12.7.2012, 9:49 pm

  […] Grosu, Cristian (3 July 2012): 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. In: https://cursdeguvernare.ro/6-pasi-pentru-ruperea-constitutiei-de-decizia-guvernamentala.html (accessed on 7 July […]

 6. Verfassungsblog - on matters constitutional - Romania In Hungary's Footsteps: Different Victor, Same Strategy - Verfassungsblog
  2.11.2012, 12:44 pm

  […] Grosu, Cristian (3 July 2012): 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. In: https://cursdeguvernare.ro/6-pasi-pentru-ruperea-constitutiei-de-decizia-guvernamentala.html (accessed on 7 July […]

Lăsați un comentariu


Europa

Gazele se vor scumpi încă 5 ani de-acum încolo, spune șeful Vitol, cel mai mare trader mondial de petrol

Adrian N Ionescu

Condițiile de piață sunt favorabile creșterii prețurilor la gazele naturale în următorii 5 ani, chiar dacă nu este probabil ca nivelurile „extreme” actuale să fie… Mai mult

Stiri

Dobânzile cresc, deprecierea leului se amplifică – cotațiile în Sondajul CFA România

Adrian N Ionescu

Analiștii CFA (Chartered Financial Analyst) din România se așteaptă la creșteri tot mai mari, lună de lună, de dobândă și de depreciere, potrivit rezultatelor sondajului… Mai mult

Stiri

Compensarea scumpirii energiei urcă puternic cotațiile Nuclearelectrica și Romgaz la Bursă

Adrian N Ionescu

Acțiunile Nuclearelectrica (SNN) și cele ale Romgaz (SNG) și-au accelerat, de câteva zile, creșterea la Bursa de Valori București, mai exact din ziua în care… Mai mult

Stiri

Salt spectaculos de infectări în Capitală / 2.559 de cazuri noi de Covid, luni – doar 808 în ziua Congresului PNL, conform datelor oficiale

Vladimir Ionescu

În Capitală au fost raportate luni 2.559 de cazuri noi de Covid-19, ceea ce reprezintă peste 45% din totalul infectărilor diagnosticate în ultimele 24 de… Mai mult

Stiri

Schimbarea conducerii la CNAIR: fostul director general al Fundației Dan Voiculescu – președinte al CA, Cristian Pistol, consilier al premierului – directorul Companiei

Vladimir Ionescu

Mariana Ioniţă (foto) a fost revocată de la Conducerea CNAIR şi înlocuită cu Cristian Pistol, care a fost numit în august consilier pe probleme de… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a depus la partid demisia din fruntea Camerei Deputaților. Florin Cîțu are 15 zile să negocieze postul în favoarea PNL

Razvan Diaconu

Fostul președinte PNL Ludovic Orban a anunțat luni că și-a depus la partid demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Demersul este inedit –… Mai mult

Stiri

Platforma coronaforms – de unde și cum se descarcă certificatul de vaccinare

Vladimir Ionescu

Certificatul verde se descarcă de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro, de unde poate fi generat în format digital, dar poate fi și printat, ulterior. Documentul este gratuit,… Mai mult