fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

”Cum (re)învățăm România să se hrănească”

Dacă tot trăim pe datorie și din împrumuturi grele și scumpe, măcar să ne cumpărăm produsele made în Romania. Abia asta ar însemna o creștere… Mai mult

12.05.2020

La obiect

Martie 2020: Salarii majorate, inflația stabilă, dar avansul puterii de cumpărare a coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna martie 2020 a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei sau 2,7% mai… Mai mult

12.05.2020

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală

de Vladimir Ionescu 3.7.2012

Parlamentarii USL au reușit, ieri, la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției, să ocupe câteva funcții cheie în stat, în urma sesiunii parlamentare extraordinare.

Astfel, au fost revocați din funcție, Avocatul Poporului, acuzat de majoritatea USL din parlament că ar fi încălcat Constituția. Au mai fost înlocuiți Vasile Blaga și Roberta Anastase. La capătul acestor schimbări, președintele PNL crin Antonescu a ajuns al doilea om în stat, pregătit să asigure interimatul la președinție în cazul suspendării lui Traian Băsescu.

Pașii făcuți ieri de noua putere se înscriu în logica suspendării președintelui, anunțată în ultimele săptămâni de către liderii USL. Cu o seară înaintea sesiunii extraordinare, Crin Antonescu declara la postul Antena3 că  ”Miza este schimbarea componenței Curții Constituționale”. USL a declarat, însă, într-un comunicat remis marți, că nu se pune problema să se aducă vreo atingere inamovibilității judecătorilor Curții.

Tot marți, după ce a fost ales președinte al Senatului, Crin Antonescu a declarat că schimbările au fost făcute cu respectarea Constituției, a legilor și a regulamentelor.

Vasile Blaga și Roberta Anastase pot să meargă și la mama Curții Constituționale” – a declarat, la rândul său, liderul PSD Valeriu Zgonea.

Iată filmul ignorării prevederilor Constituției și deciziilor Curții Constituționale în ultimele câteva săptămâni, la cel mai înalt nivel al autorităților. Restul e luptă politică.

A. Marti, 3 iulie. Parlamentul se întrunește în sesiune extraordinară, în ședință comună, și decide revocarea lui Ghoerghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului. În locul său, este ales, interimar, fostul parlamentar PSD Valer Dorneanu.
Funcția este importantă deoarece Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituțională o ordonanță de Urgență. Or printr-o ordonanță de urgență poate fi modificată însăși Legea de funcționare a Curții Constituționale și modul de numire a judecătorilor.

Liderii USL l-au acuzat pe Avocatul Poporului că a sesizat CCR în chestiuni care dezavantajează guvernarea cabinetului Victor Ponta. Alegerea unui alt Avocat al Poporului face parte din rupererea legăturilor dintre Curtea Constituțională și decizia publică, acțiune începută cu câteva săptămâni înainte.

B. Marti 3 iulie – comisiile permanente ale camerelor convoacă camerele in sesiune extraordinară. Ședințele celor două camere au ca subiect pe ordinea de zi revocarea din funcții a președinților: Vasile Blaga și Roberta Anastase. Camerele se întrunesc, Vasile Blaga este înlocuit cu Crin Antonescu, iar Roberta Anastase e revocată din funcție și înlocuită cu Valeriu Zgonea.

Convocarea celor două camere în ședițe s-a făcut, însă, cu încălcarea prevederilor articolului 66 din Constituție.
La alineatul 2, Articolul 66 prevede că cererea de convocare este făcută de birourile permanente, de președintele statului și de cel puțin o treime din parlamentari.
La Alineatul 3, însă,  articolul 66b prevede că numai președintele Senatului (sau al camerei) poate convoca sesiunea extraordinară. În sesiunea extraordinară de marți, convocarea s-a făcut de către Comisiile Permanente.

În plus, convocarea pentru Senat s-a făcut în cursul dimineții pentru ora 17,00, și a fost publicată în Monitorul oficial, în aceeași zi, cu doar 20 de minute înainte de începerea ședinței.

Pentru Camera deputaților, marți seară la ora 22,00 încă nu apăruse convocarea camerei în Monitorul Oficial.

Până și în situație de război, parlamentul se convoacă, potrivit articolului 92 din Constituție,  în 24 de ore de la declararea acestuia.

C. Acest lucru a fost posibil prin faptul că miercuri, 27 iunie, guvernul trecuse, printr-o Ordonanță de Urgență, Monitorul Oficial din subordinea Camerei Deputaților în cea a guvernului.  Această subordonare a Monitorului Oficial a mai produs un avantaj săptămâna trecută, când a fost publicată desființarea comisiei care analiza acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta.

Dar această subordonare a mai avut o cauză:

D. miercuri 27 iunie – curtea Constituțională decide (cu doar câteva ore înaintea ordonanței de Urgență prin care Monitorul Oficial era trecut la guvern) că la Consiliul European merge Traian Băsescu, în calitate de reprezentant al statului, atribuție prevăzută de Constituție.
Premierul Victor Ponta ignoră hotărârea Curții Constituționale și merge la Bruxelles, la capătul unei săptămâni în care corespondența oficială dintre Președinție, Ministerul de Externe și guvern a ieșit din uzanțele de responsabilitate și respectare a procedurilor.

Controlul Monitorului Oficial era important pentru a gestiona momentul în care decizia Curții Constituționale producea efecte juridice.

E. Luni, 25 iunie: Senatul (cameră decizională) modifică Legea de Funcționare a Curții Constituționale. Potrivit noii modificări, Curtea Constituțională nu se mai poate pronunța pe constituționalitatea hotărârilor Parlamentului. Problema liderilor USL este că această Lege nu a fost încă promulgată.

F. Marți, 12 iunie – Întrunit la cererea liderilor USL, parlamentul emite o declarație de principiu, prin care recomanda ca la consiliul european sa mearga premierul Victor Ponta.

Declarația de principiu nu este o hotărâre, nu are valabilitate juridică și nu putea fi opozabilă Constituției. Însă o decizie juridică ar fi putut fi, șla acea dată, atacată la Curtea Constituțională, care ar fi putut-o respinge, în baza prerogativelor constituționale ale președintelui țării.

După ultimele săptămâni, practic orice prevedere a Constituției poate fi încălcată de cei care se află în parlament și pot invoca puterea parlamentului, fără ca această încălcare să producă și tragerea la răspundere a făptașilor.

Odată cu ignorarea Constituției, a dispărut și egalitatea cetățenilor în fața acesteia, printr-un șir de abuzuri flagrante:

 • comisia întrunită să delibereze asupra acuzației de plagiat adusă premierul Victor Ponta a fost desființată printr-un simplu ordin de ministru chiar când aceasta delibera, într-o maniera priviliegiată față de orice alt cetățean.
 • Procedura de încarcerare a cetățeanului Adrian Năstase, condamnat cu executare, s-a făcut încălcând legile și regulile valabile pentru orice alt cetățean.
 • Un simplu ordin de ministru l-a înlocuit din funcție pe directorul Arhivelor Naționale, post nepolitic și în care directorul nu fusese numit politic.
 • Avocatul poporului, cel care sesizează Curtea Constituțională în cazul încălcărilor drepturilor cetățenești a fost revocat invocându-se interese politice, și a fost unumit un altul, pe criterii politice.
 • Magistrați inamovibili sunt amenințați în public și la televizor fie cu revocarea fie chiar cu arestarea – după cum a făcut-o Titus Corlățean, actualul ministru al Justiției, și cu membrii Curții Constituționale și cu procurorul care a instrumentat dosarul lui Adrian Năstase.

Revizuirea Constituției – ale cărei prevederi sunt contestate de tot mai mulți oameni politici – nu pare să fie o opțiune. Traian Băsescu și-a pus mandatul la dispoziție și s-a angajat să demisioneze  în schimbul revizuirii legii fundamentale, însă niciun partid politic nu a început demersurile de revizuire.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.7.2012

7 comentarii

 1. pasescurte.blogspot.ro
  3.7.2012, 8:36 pm

  avem o rusine de parlament.

 2. gheorghita zbaganu
  4.7.2012, 7:17 am

  “la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției”
  Ar fi bine sa le si indicati. Apoi sa numaram si incalcarile facute de Basescu in cei 7 ani de cand ne fericeste cu joaca lui de-a presedintele.

  • adrian_hora
   4.7.2012, 10:02 pm

   pai tocmai a indicat incalcarile constitutiei, cronologic, acum e randul dumneavoastra sa enumerati incalcarile constitutiei de catre presedintele basescu
   si sa le numarati 🙂

 3. Revista Presei – 4 Iulie / “lovitură de stat” « Politeía
  4.7.2012, 8:58 am

  […] 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. Parlamentarii USL au reușit, ieri, la capatul unor săptămâni de repetate încălcări sau ignorări ale Constituției, să ocupe câteva funcții cheie în stat, în urma sesiunii parlamentare extraordinare. Astfel, au fost revocați din funcție, Avocatul Poporului, acuzat de majoritatea USL din parlament că ar fi încălcat Constituția. Au mai fost înlocuiți Vasile Blaga și Roberta Anastase. La capătul acestor schimbări, președintele PNL crin Antonescu a ajuns al doilea om în stat, pregătit să asigure interimatul la președinție în cazul suspendării lui Traian Băsescu. Pașii făcuți ieri de noua putere se înscriu în logica suspendării președintelui, anunțată în ultimele săptămâni de către liderii USL. Cu o seară înaintea sesiunii extraordinare, Crin Antonescu declara la postul Antena3 că  ”Miza este schimbarea componenței Curții Constituționale”. USL a declarat, însă, într-un comunicat remis marți, că nu se pune problema să se aducă vreo atingere inamovibilității judecătorilor Curții. Tot marți, după ce a fost ales președinte al Senatului, Crin Antonescu a declarat că schimbările au fost făcute cu respectarea Constituției, a legilor și a regulamentelor. Vasile Blaga și Roberta Anastase pot să meargă și la mama Curții Constituționale” – a declarat, la rândul său, liderul PSD Valeriu Zgonea. Integral in CdeG. […]

 4. Suciu Lizeta
  5.7.2012, 9:35 am

  imi pare sincer rau ca tara sa ajunga la cheremul a doi golanasi, stricto senso.

 5. Verfassungsblog › Romania In Hungary’s Footsteps: Different Victor, Same Strategy
  12.7.2012, 9:49 pm

  […] Grosu, Cristian (3 July 2012): 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. In: https://cursdeguvernare.ro/6-pasi-pentru-ruperea-constitutiei-de-decizia-guvernamentala.html (accessed on 7 July […]

 6. Verfassungsblog - on matters constitutional - Romania In Hungary's Footsteps: Different Victor, Same Strategy - Verfassungsblog
  2.11.2012, 12:44 pm

  […] Grosu, Cristian (3 July 2012): 6 pași pentru ruperea Constituției de decizia guvernamentală. In: https://cursdeguvernare.ro/6-pasi-pentru-ruperea-constitutiei-de-decizia-guvernamentala.html (accessed on 7 July […]

Lăsați un comentariu


Stiri

CCR a admis sesizarea președintelui referitoare la învățământul online

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoarela neconstituţionalitatea legii ce prevedea că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi… Mai mult

Stiri

Strategia de Apărare 2021-2024: schimbările produse de pandemie – cele 9 dimensiuni ale conceptului de apărare extinsă enunțate de președintele Iohannis

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că CSAT a aproba noua Strategie de Apărare 2021-2024, care va opera în continuare cu principiul de ”securitate extinsă”,… Mai mult

Europa

750 miliarde euro pentru Fondul de revenire economică. 500 miliarde granturi, 250 miliarde împrumuturi

Iulian Soare

Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, a a scris pe Twitter că Fondul de revenire economică – pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen… Mai mult

Europa

Franța injectează 8 mld. de euro în relansarea industriei auto: totul pentru mașini ”verzi”

Alexandra Pele

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat marți un program în valoare de 8 miliarde de euro pentru relansarea industriei auto. Acesta prevede transformarea Franței în… Mai mult

Stiri

Câţi bani sunt în piaţă în criza COVID: Masa monetară a crescut în ritm alert şi în aprilie

Adrian N Ionescu

Masa monetară  în sens larg (M3) a crescut cu 12,6% în aprile 2020 faţă de aceeaşi lună sin 2019, ajungând la un sold de peste… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 27 mai: 18.594 de cazuri confirmate de la izbucnirea epidemiei, 12.162 vindecări

Vladimir Ionescu

Pe teritoriul României au fost confirmate 18.594 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în cele două luni care au trecut de la identificarea… Mai mult

Europa

Câștigător al Nobelului pentru economie 2010: Cele două abordări diferite ale ajutoarelor de stat în SUA și UE

Iulian Soare

Strategia Europei în pandemie, de a ajuta firmele să-și păstreze salariații, prin subvenționarea salariilor plătite în timpul izolării, se va dovedi mai eficientă decât cea… Mai mult