sâmbătă

4 mai, 2024

22 aprilie, 2024

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene trage un semnal de alarmă privind concurența de cele mai multe ori neloiale cu care se confruntă industriile de vârf europene din partea Chinei și SUA într-o lume în care ordinea internațională bazată pe reguli este în disoluție.

„Într-un climat internațional normal, am avut încredere în respectarea normelor de concurență echitabilă la nivel mondial și în ordinea internațională bazată pe reguli, și ne așteptatam ca și ceilalți parteneri să procedeze la fel. Dar schimbarea rapidă a întregii lumi care se desfășoară în prezent ne-a luat prin surprindere”, a spus Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, la Conferința la nivel înalt dedicată Pilonului European al Drepturilor Sociale.

Europa pierde cursa pentru competitivitate

„Cel mai important, în alte regiuni de pe glob nu se mai respectă regulile și se elaborează activ politici care le întăresc poziția de competitivitate. În cel mai bun caz, aceste politici sunt concepute să redirecționeze investițiile către propriile economii în detrimentul economiilor noastre; și, în cel mai rău caz, sunt concepute să ne facă să fim în permanență dependenți de ei”, a declarat Draghi, trăgând un semnal de alarmă asupra pericolului existențial care pândește Europa.


„China, de exemplu, urmărește să acapareze și să internalizeze toate segmentele lanțului de aprovizionare în domeniile ce țin de tehnologiile verzi și avanasate și să-și securizeze accesul la resursele necesare. Această expansiune rapidă duce la creearea unor supracapacitate de producție semnificativă  în mai multe sectoare și amenință să sufosce industriile noastre”, a spus el.

„SUA, la rândul lor, se folosesc de o politică industrială la scară largă pentru a atrage capacități de producție cu valoare adăugată mare în interiorul granițelor sale – inclusiv cea a companiilor europene – în timp ce duce o politică protecționistă pentru a exclude concurența și își folosește puterea geopolitică pentru a reorienta și a-și asigura lanțuri de aprovizionare sugure”, a mai spus Draghi.

Europa nu are o strategie „Industrial Deal” pentru a concura la nivel global

 „Nu am avut niciodată un „Industrial Deal” echivalent la nivelul UE, deși Comisia a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a umple acest gol. Ca atare, în ciuda unui număr de inițiative pozitive care sunt în desfășurare, încă ne lipsește o strategie generală privind modul în care să răspundem în mai multe domenii”, a atenționat Draghio.

„Ne lipsește o strategie care să ne permită să ținem pasul într-o cursă acerbă pentru poziția de lider în noile tehnologii. Astăzi investim mai puțin în tehnologii digitale și avansate decât o fac SUA și China, inclusiv pentru apărare, și avem doar patru jucători europeni în domeniul tehnologic printre primii 50 la nivel mondial”, a avertizat el, exprimând motivele pentru care Europa devine și mai irelevantă.

Companiile europene sunt dezavantajate


„Ne lipsește o strategie pentru cum să ne apărăm industriile tradiționale de un mediu concurențial inechitabil la nivel global cauzat de asimetriile în reglementări, subvenții și politici comerciale”, a conchis Draghi.

El a exemplificat cu situația în care se află industriile mari consumatoare de energie. Aceastea în alte regiuni, aceste industrii nu doar beneficiază de costuri reduse cu energia, dar au și mai puține reglementări și, în unele cazuri, primesc subvenții masive care amenință direct capacitatea firmelor europene să reziste pe piața globală.

Avem pe bună dreptate o agendă climatică ambițioasă în Europa și obiective dure pentru vehiculele electrice. Dar într-o lume în care rivalii noștri controlează multe dintre resursele de care avem nevoie, o astfel de agendă trebuie combinată cu un plan pentru a ne asigura lanțul de aprovizionare – de la minerale esențiale pentru baterii până la infrastructura de încărcare a mașinilor electrice.

(Citiți și: ”Cel mai mare patronat francez: Europa a devenit o „mașinărie infernală” ce produce reglementări care zdrobesc competitivitatea UE”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: