cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Exasperările guvernatorului / Isărescu: Gura bate fundul. Cine nu ştie să dialogheze să plece acasă, nu să ne scoată pe noi din casă

6 august, 2012

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare „gura bate fundul”, singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.

„Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, care mi-a spus chiar aşa: «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?» (…) Aşa judecă lumea, şi nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (…) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoi de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm”, a spus Isărescu, citat de Mediafax.

El a arătat că BNR îşi face datoria, caută să obţină profit şi să achite la buget 80% din această sumă, care-l ajută pe ministrul de Finanţe Florin Gerogescu să-şi îndeplinească obiectivele.


„Nu pot să spun mai mult pentru că suntem neutri politic, dar trebuie să spunem societăţii româneşti realitatea. Şi realitatea este aceasta: depindem de pieţele internaţionale şi ele te penalizează dramatic. Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea şi pe costurile de finanţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern”, a spus guvernatorul BNR.

Isărescu a adăugat că BNR speră ca dialogul să fie cel care să domine viaţa politică în următoarea perioadă.

„Politicienii asta dezvoltă, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu ştie să dialogheze poate să meargă acasă şi să nu ne scoată pe noi din casă. Politicienii trebuie să discute şi să găsească soluţii la situaţia actuală. Politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau lui cutare. Cursul este, cum v-am spus, o primă faţă. Mă opresc aici să nu capete alte conotaţii, dar m-aţi întrebat, nu? N-a fost iniţiativa mea”, a conchis Isărescu.

Leul s-a depreciat cu până la 4,4% de la începutul lunii iulie, din cauza turbulenţelor politice, după ce s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.


Majoritatea dealerilor bancari cred că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice, jucătorii fiind în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

“Leul a fost rezonabil. A fost săracu’, cum n-a fost? Adică 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici (…) de la început a fost nerezonabilă (deprecierea – n.r.) datorită fundamentelor. Noi credem că fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflaţie mai mare 2-3 ani decât media europeană. Ştiţi că unul dintre fundamente este chiar acesta, diferenţialul de inflaţie. Probabil că o anumită depreciere era de aşteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferenţialul de inflaţie între noi şi restul lumii, între noi şi Europa, a fost de câteva procente. Şi în acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit să ajute leul”, a explicat Isărescu, citat de Mediafax.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Luni, leul a continuat s-a apreciat uşor în raport cu euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, cotaţiile coborând la 4,6220 – 4,6235 lei/euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: