fbpx

Analiză

Deficitul bugetar la 2 luni – majorat cu 54% față de perioada pre-Covid: de unde provine

Bugetul general consolidat a consemnat după primele două luni din anul 2021 un deficit de circa 12,8 miliarde lei, echivalent cu 1,14% din PIB estimat… Mai mult

30.03.2021

Chestiunea

Din ce Bugete raportate la PIB își fac statele UE cheltuielile cu Educația, Sănătatea și Investițiile raportate la PIB

  Cu venituri bugetare de 31,8% din PIB, respectiv venituri din taxe de 26,8% din PIB, România se situa în 2019 pe penultimul loc la… Mai mult

29.03.2021

La obiect

Datoria publică, majorată în ianuarie cu o,5% din PIB după metodologia UE, redusă cu 0,4% după cea națională. Observații

Datoria publică a României raportată la PIB a crescut în luna ianuarie cu 0,5 puncte procentuale, de la 47,3% la finele anului trecut la 47,8%… Mai mult

29.03.2021

Analiză

Analiza comerțului exterior în pandemie: De la cine ce am cumpărat, ce și cui am vândut. Topul țărilor care ne produc deficit comercial

În anul 2020, exporturile României au însumat 62.175,6 milioane euro (-9,9% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 80.563,9 milioane euro (-6,6% față… Mai mult

28.03.2021

UPDATE // Oficial – Comisia de Atestare a Titlurilor: premierul Victor Ponta a plagiat. Ministrul Educației a desființat Comisia chiar când aceasta delibera

de Vladimir Ionescu 29.6.2012

UPDATE – 17,30: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21 – a anunțat vineri după-amiază Marius Andruh, președintele Comisiei, într-o conferință de presă organizată la finalul ședinței de analiză.

Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, academicianul Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta (“Curtea Penală Internaţională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

După conferința de presă a CNATDCU, ministrul Liviu Pop a declarat că deciziile Comisiei în ceea ce privește analiza acuzației de plagiat adusă premierului sunt nule.

“Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri”, a declarat ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, pentru MEDIAFAX.

Pop a mai declarat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.

Joi, într-un interviu acordat la Bruxelles pentru ziarul spoaniol El Pais, premierul Victor Ponta declara că este gata să-și dea demisia dacă acuzația de plagiat se confirmă.

*

15,30 // Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitatare (CNATDCU) a decis, vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat – anunță surse din interiorul Consiliului, citate de Hotnews. Cu câteva ore înainte, când Comisia analiza ”Cazul Ponta”, ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, anunțase desființarea Comisiei.

Rămâne de văzut dacă decizia CNATDCU în ce privește teza de doctorat a premierului mai este valabilă după anunțul ministrului.

Filmul unei zile fierbinți pentru Comisia de Atestare

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a anunțat, vineri, desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Consiliul tocmai se întrunise în ședință, unde discuta cazul de plagiat de care este acuzat premierul Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat. La capătul vizitei pe care Liviu Pop a făcut-o vineri la CNATDCU, el și-a anunțat decizia și și-a explicat-o prin aceea că există chestiuni organizatorice care impun o regândire rapidă a Consiliului. CNATDCU își anunțase ședința de vineri cu o săptămână înainte.

După plecarea ministrului, Consiliul CNATDCU și-a continuat ședința, la capătul căreia a deliberat: teza de doctorat a premierului este un plagiat.

Cu o zi înainte, joi, 28 iunie,  ministrul interimar Liviu Pop emisese un ordin prin care se modifica atât atribuțiile, cât și componența CNATDCU. Consiliul nu mai avea atribuția de a stabili dacă o teza de doctorat este plagiată sau nu, iar la cei 20 de membri, urma să fie numiți alți 25, iar Universitățile din țară erau îndemnate să facă propuneri. După întâlnirea cu membrii comisiei, de vineri dimineață, ministrul a decis însă desființarea Comisiei și a promis că toți cei 20 de membri actuali vor face parte și din viitoarea structură.

Ordinul ministrului a fost publicat, vineri, a doua zi după decizie, în Monitorul Oficial trecut, cu doar trei zile înainte, prin Ordonanță de Urgență, din subordinea parlamentului în subordinea guvernului.

Desființarea atribuțiilor și a compunenței CNATDCU a venit după ce altze două înstituții care ar fi putut analiza acuzațiile de plagiat fuseseră blocate. Joi, 28 iunie, Flavius baias, decanul facultății de Drept a Universității București, a demisionat din funcție, după ce cu o zi înainte, Consiliul Facultății își declinase competența în a stabili dacă lucrarea de Drept a premierului este sau nu un plagiat.De asemenea, și Comisia de Etică fusese blocată prin reorganizare, imediat ce s-a apucat să analizeze acuzația de plagiat a lui Ioan Mang, ministrul care a demisionat de la Educație în urmă cu o lună.

Ministrul Liviu Pop a decis însă și trimiterea Corpului de Control la CNATDCU, pentru ceea ce el a numit ”alte elemente grave, legate de organizare”, făcând referire la faptul că nu a primit, din partea Consiliului, raportul de activitate solicitat.

La câteva ore de la acest anunț, Liviu Pop a declarat că vineri a fost ultima lui zi de mandat întrucât interimatul său a expirat. Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta a anunțat că viitorul ministru va fi Ecaterina Andronescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.6.2012

5 comentarii

 1. Sergiu Simion
  29.6.2012, 4:39 pm

  “Comisia de Atestare a Titlurilor: Premierul Ponta a plagiat. Ministrul Educației a desființat Comisia chiar când aceasta delibera”

  In alte tari , ar fi fost sigur o explozie sociala. La noi, totusi, de ce nu se mira nimeni ?!
  Pentru ca de fapt totul decurgeconform manualului :

  14. Trebuie făcut totul ca hotărarile şi ordinele – fie acelea cu caracter juridic, economic sau organizatoric – să fie nepunctuale.

  15. Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte.

  DIRECTIVELE NKVD DIN 1947
  http://www.gid-romania.com/IndSections.aspSID=22?0

  Exista chiar o opinie in EVZ (http://www.evz.ro/detalii/stiri/ctp-despre-plagiatul-lui-ponta-lucrurile-incep-sa-arate-ca-in-germania-dupa-victoria-na-98944/pagina-comentarii/1.html) care acuza USL de “nazism”. Incorect. Cea mai corecta formula de definire ar fi comunism + securism, dar acestia sunt , si in 2012, termeni tabu.

 2. horj viorel
  29.6.2012, 6:50 pm

  NU POT sa nu salut si sa nu-mi exprim tot respectul si toata admiratia mea fata de membrii Comisiei de Atestare a Titlurilor(CNATDCU)care au respins cu mijloace profesionale si evident legale amestecul brutal al politicului in viata academica Sa imitam exemplul lor.Le multumesc.

 3. Emil MANAFU
  2.7.2012, 10:11 am

  La cit de nesimtita e marea majoritate a clasei politice romanesti ,cele intimplate recent par a fi lucruri incadrate in normalitate.Care e diferenta intre BASESCU-acuzat de Ponta,Antonescu si altii si acesti insetati de putere carora indelungata le-a intunecat luciditatea,logica si bunul simt !?!??(Daca l-au avut vreodata !) l

 4. horj viorel
  3.7.2012, 10:32 am

  Sa nu ne autoamagim.Mai grave decit orice plagiat sunt actiunile lui V.Ponta in numele guvernului Romaniei de subminare a statului de drept(de ignorare a puterii judecatoresti,vezi Rus care n-a dus la indeplinire sentinta ICCJ,nerespectarea de catre Ponta a deciziei CCR,de incalcare a legii privind componenta cosiliului de administratie al Tvr ,participarea lui V.Ponta la Consiliul European fara mandat.si altele asemanea)

 5. Oficial / Consiliul Național de Etică din Ministerul Educației: Victor Ponta NU a plagiat » CursDeGuvernare.ro
  19.7.2012, 7:12 pm

  […] Și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare a fost practic desfiinţat printr-un ordin al aceluiași ministrului interimar al educaţiei, Liviu…. În ciuda acestui fapt, Consiliul şi-a terminat şedinţa şi a dat un verdict: premierul a […]

Lăsați un comentariu


Europa

Competiție tot mai aprigă pentru succesiunea la postul Angelei Merkel

Iulian Soare

Atât premierul landului Bavaria, Markus Soeder – Uniunea Creștin-Socială (CSU), cât şi liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Armin Laschet, vor să o înlocuiască pe Angela Merkel… Mai mult

Stiri

INS: Veniturile din pensii au fost în 2020 de peste 92 mld. lei, cu 15% mai mari faţă de 2019

Razvan Diaconu

Sumele cuvenite drept pensii au fost anul trecut de aproape 92,304 miliarde lei, cu 15,4% mai mari comparativ cu anul 2019, iar impozitul aferent veniturilor… Mai mult

Stiri

Petrol & Gaze: Contribuția la PIB era de o treime din cea a sectorului IT&C și de 40% din cea a agriculturii în 2019

Adrian N Ionescu

Industria de pertol și gaze a contribuit direct cu peste 1,8 % la produsul intern brut (PIB) în anii 2017 – 2019 în medie, proporție… Mai mult

Europa

China admite că vaccinurile sale au eficacitate redusă și privește spre tehnologia ARN

Iulian Soare

Vaccinurile chinezești „nu au rate de protecție foarte mari”, a recunocut Gao Fu, directorul Centrelor pentru Controlul Bolilor din China (CDC), într-una din rarele situații… Mai mult

Europa

NASA a amânat zborul pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity

Razvan Diaconu

NASA a amânat, până „cel mai devreme în 14 aprilie”, primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity pe planeta Marte, care ar fi trebuit să… Mai mult

Stiri

Anul școlar ar putea să înceapă la 1 septembrie și să revină la structura în 3 trimestre – dezbateri la Ministerul Educației

Vladimir Ionescu

Elevii ar putea învăța din nou în trimestre, în loc de semestre, de la toamnă, dacă va fi aprobată eventuala modificare a structurii anului şcolar,… Mai mult

Europa

Kremlinul anunță condiții pentru reluarea negocierilor de pace privind estul Ucrainei – Rusia masează trupe la graniță

Iulian Soare

Ar trebui îndeplinite unele condiţii  incluse în acordurile de pace de la Minsk pe tema conflictului din estul Ucrainei, înaintea începerii unei noi runde de… Mai mult