fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

La obiect

Relansarea: 8 miliarde de euro alocări pentru capitalizarea companiilor și creșterea competitivității

Planul Național de Investiții și Relansare Economică prevede măsuri de circa 8 miliarde de euro, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro, pentru sprijinirea reluării activității companiilor, realizarea de… Mai mult

01.07.2020

Chestiunea

Planul de relansare economică a României – anunțat de guvern: 100 mld. în 10 ani – investiții masive în infrastructură și digitalizare, măsuri de stimulare a capitalului autohton și a competitivității, alinierea la noua revoluție tehnologică

Premierul Ludovic Orban lansează Planul național de investiții și de relansare economică, practic un program de guvernare cu acțiuni planificate până la orizontul anului 2030.… Mai mult

01.07.2020

Just Business

Companiile high tech dețin doar 8% din creditele corporate de la nivel local. Digitalizarea, esențială pentru economia post-criză

Firmele din sectorul knowledge intensive services și high tech dețineau, la nivelul lunii martie 2020, doar 8% din creditarea bancară, în condițiile în care au… Mai mult

30.06.2020

UPDATE // Oficial – Comisia de Atestare a Titlurilor: premierul Victor Ponta a plagiat. Ministrul Educației a desființat Comisia chiar când aceasta delibera

de Vladimir Ionescu 29.6.2012

UPDATE – 17,30: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21 – a anunțat vineri după-amiază Marius Andruh, președintele Comisiei, într-o conferință de presă organizată la finalul ședinței de analiză.

Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, academicianul Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta (“Curtea Penală Internaţională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

După conferința de presă a CNATDCU, ministrul Liviu Pop a declarat că deciziile Comisiei în ceea ce privește analiza acuzației de plagiat adusă premierului sunt nule.

“Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri”, a declarat ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, pentru MEDIAFAX.

Pop a mai declarat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.

Joi, într-un interviu acordat la Bruxelles pentru ziarul spoaniol El Pais, premierul Victor Ponta declara că este gata să-și dea demisia dacă acuzația de plagiat se confirmă.

*

15,30 // Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitatare (CNATDCU) a decis, vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat – anunță surse din interiorul Consiliului, citate de Hotnews. Cu câteva ore înainte, când Comisia analiza ”Cazul Ponta”, ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, anunțase desființarea Comisiei.

Rămâne de văzut dacă decizia CNATDCU în ce privește teza de doctorat a premierului mai este valabilă după anunțul ministrului.

Filmul unei zile fierbinți pentru Comisia de Atestare

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a anunțat, vineri, desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Consiliul tocmai se întrunise în ședință, unde discuta cazul de plagiat de care este acuzat premierul Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat. La capătul vizitei pe care Liviu Pop a făcut-o vineri la CNATDCU, el și-a anunțat decizia și și-a explicat-o prin aceea că există chestiuni organizatorice care impun o regândire rapidă a Consiliului. CNATDCU își anunțase ședința de vineri cu o săptămână înainte.

După plecarea ministrului, Consiliul CNATDCU și-a continuat ședința, la capătul căreia a deliberat: teza de doctorat a premierului este un plagiat.

Cu o zi înainte, joi, 28 iunie,  ministrul interimar Liviu Pop emisese un ordin prin care se modifica atât atribuțiile, cât și componența CNATDCU. Consiliul nu mai avea atribuția de a stabili dacă o teza de doctorat este plagiată sau nu, iar la cei 20 de membri, urma să fie numiți alți 25, iar Universitățile din țară erau îndemnate să facă propuneri. După întâlnirea cu membrii comisiei, de vineri dimineață, ministrul a decis însă desființarea Comisiei și a promis că toți cei 20 de membri actuali vor face parte și din viitoarea structură.

Ordinul ministrului a fost publicat, vineri, a doua zi după decizie, în Monitorul Oficial trecut, cu doar trei zile înainte, prin Ordonanță de Urgență, din subordinea parlamentului în subordinea guvernului.

Desființarea atribuțiilor și a compunenței CNATDCU a venit după ce altze două înstituții care ar fi putut analiza acuzațiile de plagiat fuseseră blocate. Joi, 28 iunie, Flavius baias, decanul facultății de Drept a Universității București, a demisionat din funcție, după ce cu o zi înainte, Consiliul Facultății își declinase competența în a stabili dacă lucrarea de Drept a premierului este sau nu un plagiat.De asemenea, și Comisia de Etică fusese blocată prin reorganizare, imediat ce s-a apucat să analizeze acuzația de plagiat a lui Ioan Mang, ministrul care a demisionat de la Educație în urmă cu o lună.

Ministrul Liviu Pop a decis însă și trimiterea Corpului de Control la CNATDCU, pentru ceea ce el a numit ”alte elemente grave, legate de organizare”, făcând referire la faptul că nu a primit, din partea Consiliului, raportul de activitate solicitat.

La câteva ore de la acest anunț, Liviu Pop a declarat că vineri a fost ultima lui zi de mandat întrucât interimatul său a expirat. Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta a anunțat că viitorul ministru va fi Ecaterina Andronescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.6.2012

5 comentarii

 1. Sergiu Simion
  29.6.2012, 4:39 pm

  “Comisia de Atestare a Titlurilor: Premierul Ponta a plagiat. Ministrul Educației a desființat Comisia chiar când aceasta delibera”

  In alte tari , ar fi fost sigur o explozie sociala. La noi, totusi, de ce nu se mira nimeni ?!
  Pentru ca de fapt totul decurgeconform manualului :

  14. Trebuie făcut totul ca hotărarile şi ordinele – fie acelea cu caracter juridic, economic sau organizatoric – să fie nepunctuale.

  15. Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte.

  DIRECTIVELE NKVD DIN 1947
  http://www.gid-romania.com/IndSections.aspSID=22?0

  Exista chiar o opinie in EVZ (http://www.evz.ro/detalii/stiri/ctp-despre-plagiatul-lui-ponta-lucrurile-incep-sa-arate-ca-in-germania-dupa-victoria-na-98944/pagina-comentarii/1.html) care acuza USL de “nazism”. Incorect. Cea mai corecta formula de definire ar fi comunism + securism, dar acestia sunt , si in 2012, termeni tabu.

 2. horj viorel
  29.6.2012, 6:50 pm

  NU POT sa nu salut si sa nu-mi exprim tot respectul si toata admiratia mea fata de membrii Comisiei de Atestare a Titlurilor(CNATDCU)care au respins cu mijloace profesionale si evident legale amestecul brutal al politicului in viata academica Sa imitam exemplul lor.Le multumesc.

 3. Emil MANAFU
  2.7.2012, 10:11 am

  La cit de nesimtita e marea majoritate a clasei politice romanesti ,cele intimplate recent par a fi lucruri incadrate in normalitate.Care e diferenta intre BASESCU-acuzat de Ponta,Antonescu si altii si acesti insetati de putere carora indelungata le-a intunecat luciditatea,logica si bunul simt !?!??(Daca l-au avut vreodata !) l

 4. horj viorel
  3.7.2012, 10:32 am

  Sa nu ne autoamagim.Mai grave decit orice plagiat sunt actiunile lui V.Ponta in numele guvernului Romaniei de subminare a statului de drept(de ignorare a puterii judecatoresti,vezi Rus care n-a dus la indeplinire sentinta ICCJ,nerespectarea de catre Ponta a deciziei CCR,de incalcare a legii privind componenta cosiliului de administratie al Tvr ,participarea lui V.Ponta la Consiliul European fara mandat.si altele asemanea)

 5. Oficial / Consiliul Național de Etică din Ministerul Educației: Victor Ponta NU a plagiat » CursDeGuvernare.ro
  19.7.2012, 7:12 pm

  […] Și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare a fost practic desfiinţat printr-un ordin al aceluiași ministrului interimar al educaţiei, Liviu…. În ciuda acestui fapt, Consiliul şi-a terminat şedinţa şi a dat un verdict: premierul a […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Finanțarea achizițiilor de utilaje, prag maxim 5 milioane lei – programul IMM Leasing, în primă lectură la Guvern

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în primă lectură în şedinţa de joi mai multe proiecte de acte normative, printre care şi pe cel privind programul IMM Leasing,… Mai mult

Europa

Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, a fost ales președinte al Eurogrupului

Vladimir Ionescu

Ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe (foto), a fost ales joi preşedinte al Eurogrupului, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE. Paschal Donohoe, în… Mai mult

Stiri

Document / Prevederile noii legi a carantinei: Izolare obligatorie, carantină instituită individual prin ordin DSP

Vladimir Ionescu

Noul proiect de lege a carantinei și izolării a fost votat, joi seara, de deputați și a fost transmis Senatului (cameră decizională) pentru dezbatere și… Mai mult

Europa

Reuters: Anunțul invitării Bulgariei şi Croaţiei în anticamera zonei euro e iminent – ar putea avea loc în acest weekend

Vladimir Ionescu

Oficialii zonei euro sunt pregătiţi să lase Croaţia şi Bulgaria să intre în ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb, n.r.), o perioadă de tranziţie obligatorie de… Mai mult

Stiri

SUA / Curtea Supremă îl obligă pe Donald Trump să transmită procurorilor declarațiile sale fiscale. O solicitare similară a Camerei Reprezentanților a fost respinsă

Iulian Soare

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins joi argumentul avocaților președintelui Donald Trump potrivit acesta este protejat de imunitatea funcției inclusiv în materie fiscală și… Mai mult

Stiri

Inechitate severă în școală: Ministrul Educației a primit ”catalogul” celor 900.000 de elevi absenți de la cursurile on-line

Razvan Diaconu

Un catalog supradimensionat, în care au fost trecuți 900.000 de elevi absenți de la cursurile online pentru că nu au laptopuri sau tablete, a fost… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Programul ”O casă, o familie” (Prima Casă), modificările propuse de Finanțe

Alexandra Pele

Guvernul  propune majorarea de la 66.500 de euro la 95.000 de euro a valorii maxime a creditului acordat prim programul Prima Casă, ce urmează să… Mai mult