Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

UPDATE // Oficial – Comisia de Atestare a Titlurilor: premierul Victor Ponta a plagiat. Ministrul Educației a desființat Comisia chiar când aceasta delibera

de Vladimir Ionescu 29.6.2012

UPDATE – 17,30: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21 – a anunțat vineri după-amiază Marius Andruh, președintele Comisiei, într-o conferință de presă organizată la finalul ședinței de analiză.

Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, academicianul Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta (“Curtea Penală Internaţională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

După conferința de presă a CNATDCU, ministrul Liviu Pop a declarat că deciziile Comisiei în ceea ce privește analiza acuzației de plagiat adusă premierului sunt nule.

“Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri”, a declarat ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, pentru MEDIAFAX.

Pop a mai declarat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.

Joi, într-un interviu acordat la Bruxelles pentru ziarul spoaniol El Pais, premierul Victor Ponta declara că este gata să-și dea demisia dacă acuzația de plagiat se confirmă.

*

15,30 // Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitatare (CNATDCU) a decis, vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat – anunță surse din interiorul Consiliului, citate de Hotnews. Cu câteva ore înainte, când Comisia analiza ”Cazul Ponta”, ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, anunțase desființarea Comisiei.

Rămâne de văzut dacă decizia CNATDCU în ce privește teza de doctorat a premierului mai este valabilă după anunțul ministrului.

Filmul unei zile fierbinți pentru Comisia de Atestare

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a anunțat, vineri, desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Consiliul tocmai se întrunise în ședință, unde discuta cazul de plagiat de care este acuzat premierul Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat. La capătul vizitei pe care Liviu Pop a făcut-o vineri la CNATDCU, el și-a anunțat decizia și și-a explicat-o prin aceea că există chestiuni organizatorice care impun o regândire rapidă a Consiliului. CNATDCU își anunțase ședința de vineri cu o săptămână înainte.

După plecarea ministrului, Consiliul CNATDCU și-a continuat ședința, la capătul căreia a deliberat: teza de doctorat a premierului este un plagiat.

Cu o zi înainte, joi, 28 iunie,  ministrul interimar Liviu Pop emisese un ordin prin care se modifica atât atribuțiile, cât și componența CNATDCU. Consiliul nu mai avea atribuția de a stabili dacă o teza de doctorat este plagiată sau nu, iar la cei 20 de membri, urma să fie numiți alți 25, iar Universitățile din țară erau îndemnate să facă propuneri. După întâlnirea cu membrii comisiei, de vineri dimineață, ministrul a decis însă desființarea Comisiei și a promis că toți cei 20 de membri actuali vor face parte și din viitoarea structură.

Ordinul ministrului a fost publicat, vineri, a doua zi după decizie, în Monitorul Oficial trecut, cu doar trei zile înainte, prin Ordonanță de Urgență, din subordinea parlamentului în subordinea guvernului.

Desființarea atribuțiilor și a compunenței CNATDCU a venit după ce altze două înstituții care ar fi putut analiza acuzațiile de plagiat fuseseră blocate. Joi, 28 iunie, Flavius baias, decanul facultății de Drept a Universității București, a demisionat din funcție, după ce cu o zi înainte, Consiliul Facultății își declinase competența în a stabili dacă lucrarea de Drept a premierului este sau nu un plagiat.De asemenea, și Comisia de Etică fusese blocată prin reorganizare, imediat ce s-a apucat să analizeze acuzația de plagiat a lui Ioan Mang, ministrul care a demisionat de la Educație în urmă cu o lună.

Ministrul Liviu Pop a decis însă și trimiterea Corpului de Control la CNATDCU, pentru ceea ce el a numit ”alte elemente grave, legate de organizare”, făcând referire la faptul că nu a primit, din partea Consiliului, raportul de activitate solicitat.

La câteva ore de la acest anunț, Liviu Pop a declarat că vineri a fost ultima lui zi de mandat întrucât interimatul său a expirat. Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta a anunțat că viitorul ministru va fi Ecaterina Andronescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.6.2012

5 comentarii

 1. Sergiu Simion
  29.6.2012, 4:39 pm

  “Comisia de Atestare a Titlurilor: Premierul Ponta a plagiat. Ministrul Educației a desființat Comisia chiar când aceasta delibera”

  In alte tari , ar fi fost sigur o explozie sociala. La noi, totusi, de ce nu se mira nimeni ?!
  Pentru ca de fapt totul decurgeconform manualului :

  14. Trebuie făcut totul ca hotărarile şi ordinele – fie acelea cu caracter juridic, economic sau organizatoric – să fie nepunctuale.

  15. Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte.

  DIRECTIVELE NKVD DIN 1947
  http://www.gid-romania.com/IndSections.aspSID=22?0

  Exista chiar o opinie in EVZ (http://www.evz.ro/detalii/stiri/ctp-despre-plagiatul-lui-ponta-lucrurile-incep-sa-arate-ca-in-germania-dupa-victoria-na-98944/pagina-comentarii/1.html) care acuza USL de “nazism”. Incorect. Cea mai corecta formula de definire ar fi comunism + securism, dar acestia sunt , si in 2012, termeni tabu.

 2. horj viorel
  29.6.2012, 6:50 pm

  NU POT sa nu salut si sa nu-mi exprim tot respectul si toata admiratia mea fata de membrii Comisiei de Atestare a Titlurilor(CNATDCU)care au respins cu mijloace profesionale si evident legale amestecul brutal al politicului in viata academica Sa imitam exemplul lor.Le multumesc.

 3. Emil MANAFU
  2.7.2012, 10:11 am

  La cit de nesimtita e marea majoritate a clasei politice romanesti ,cele intimplate recent par a fi lucruri incadrate in normalitate.Care e diferenta intre BASESCU-acuzat de Ponta,Antonescu si altii si acesti insetati de putere carora indelungata le-a intunecat luciditatea,logica si bunul simt !?!??(Daca l-au avut vreodata !) l

 4. horj viorel
  3.7.2012, 10:32 am

  Sa nu ne autoamagim.Mai grave decit orice plagiat sunt actiunile lui V.Ponta in numele guvernului Romaniei de subminare a statului de drept(de ignorare a puterii judecatoresti,vezi Rus care n-a dus la indeplinire sentinta ICCJ,nerespectarea de catre Ponta a deciziei CCR,de incalcare a legii privind componenta cosiliului de administratie al Tvr ,participarea lui V.Ponta la Consiliul European fara mandat.si altele asemanea)

 5. Oficial / Consiliul Național de Etică din Ministerul Educației: Victor Ponta NU a plagiat » CursDeGuvernare.ro
  19.7.2012, 7:12 pm

  […] Și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare a fost practic desfiinţat printr-un ordin al aceluiași ministrului interimar al educaţiei, Liviu…. În ciuda acestui fapt, Consiliul şi-a terminat şedinţa şi a dat un verdict: premierul a […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Michael Bloomberg, peste 464 milioane dolari din avere cheltuiți pentru nominalizarea la alegerile din SUA

Iulian Soare

Miliardarul Michael Bloomberg (foto) a cheltuit, până la finalul lunii ianuarie 2020, aproape 464 milioane dolari în tentativa de a-și asigura nominalizarea Democraților la următoarele… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța alegerilor anticipate

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate. Stabilirea sistemului electoral nu intră în atribuțiile Guvernului, ci este “un drept… Mai mult

Stiri

Procedurile pentru cinci programe de finanțare a afacerilor în 2020, în dezbatere publică

AVOCATNET

Procedurile pentru cinci programe de finanțare au fost lansate miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printre altele, este… Mai mult

Stiri

Black Sea Oil&Gas a primit autorizație să cerceteze cum va amplasa conducta perimetrului din Marea Neagră

Razvan Diaconu

Ministerul Economiei a anunțat că ministrul Virgil Popescu a emis vineri autorizația pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte… Mai mult

Stiri

Cursul a depășit pragul psihologic de 4,8 lei/euro

Vladimir Ionescu

Cursul leu/euro a depășit pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 4,8 lei/euro, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Referința publicată… Mai mult

Stiri

OUG privind achizițiile publice în pericol: CSM invocă referendumul din 2019 și cere Avocatului Poporului să atace ordonanța

Mariana Bechir

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut joi Avocatului Poporului să atace la CCR câteva prevederi din Ordonanța de urgență 23/2020 ce modifică legislația achizițiilor publice.… Mai mult

Europa

Portugalia – Prim vot pentru legalizarea eutanasiei și sinuciderii asistate

Iulian Soare

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi, în primă lectură, proiecte de lege separate privind eutanasia și sinuciderea asistată. Potrivit procedurilor legislative portugheze, proiectele mai trebuie supuse… Mai mult