Valabilitatea certificatului verde va avea o valabilitate de doar nouă luni pentru călătoriile intraeuropene pentru persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid și cu doza booster, conform deciziei anunțate marți de Comisia Europeană.
Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri, pe plan intern (accesul în restaurante, la locul de muncă, la concerte sau la alte evenimente), revenind fiecărui stat membru.
Măsura va fi aplicată de la 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE), scrie AFP, preluată de Agerpres.
Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre şi cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată.
Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei booster odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.
Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, ”va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
”Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile (dozele ”booster” – n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi a garanta siguranţa călătoriilor”, a indicat acesta.
Parlamentul României dezbate zilele acestea reglementarea privind certificatul verde Covid, document ce ar putea fi impus pentru accesul la locul de muncă. Valabilitatea documentului va fi în acord cu practica decisă la nivelul UE.