luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2021

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, răspunde atacurilor lansate în urmă cu o zi de Florin Cîțu, pe tema măsurilor de relaxare și a certificatului verde. Ministrul Sănătății a afirmat vineri că atacurile apar exact de la cel „care a compromis campania de vaccinare” și a luat măsuri de relaxare într-o perioadă în care numărul de infectări a crescut accelerat.

„Nu înțeleg de unde atâta încrâncenare din partea unei persoane care nu a făcut nimic în ce privește campania de vaccinare, a compromis-o prin declarații și ne acuză pe noi că facem un lucru greșit în condițiile în care stabilim un mecanism predictibil, transparent de introducere a unui certificat care să poată fi aplicat în sectorul public și privat, în condițiile în care proiectul de lege depus de PNL se referea strict la personalul medical.

Mi se pare o chestiune mai degrabă cu conotații politice, dorința de a pune în discuție funcționarea acestei coaliții, decât o chestiune care să țină de sănătatea publică”, a afirmat Alexandru Rafila.


Președintele PNL a criticat joi măsurile de relaxare pregătite pentru Sărbători și intenția PSD de a deconta din bani publici testarea angajaților nevaccinați după introducerea Certificatului Verde. Din declarații, Alexabdru Rafila pare că a fost deranjat în special de criticile pe ultimul subiect.

”A fost un prim draft, și Ciolacu și premierul au comunicat că vom avea un prim draft. Dacă nu se dorește să avem acest draft și să continuăm acest haos și incapacitate a statului de a lua măsuri în timp util, și distrugem de la prima încercare un astfel de document și o astfel de intenție, atunci cu adevărat cei care pun în pericol adoptarea unui astfel de document fac atentat la sănătatea publică.

Certificatul trebuie introdus în funcție de ritmul de creștere. Să terminăm și cu demagogia. Dacă ne-am fi găsit în 5 iulie, când am avut apoi trei săptămâni de creștere consecutivă, ar fi însemnat că la începutul lui august ar fi trebuit să introducem acest certificat și dacă l-am fi introdus la începutul lui august, sutele de morți din fiecare zi nu ar fi fost în bilanțul negru al acestei pandemii și al valului 4. Introducând-l atunci nu am mai avut această creștere și acum am fi fost mult sub 1 și am fi renunțat la certificat.

Noi venim cu un astfel de model, el e contestat de cineva care nu a luat nicio măsură, și a introdus măsuri de relaxare într-o perioadă de creștere rapidă a numărului de cazuri. Am avut 16 săptămâni de creștere din 5 iulie, iar măsurile de relaxare au fost introduse secvențial în cursul acestei perioade de creștere.


Venim cu măsuri mai degrabă de armonizare și de evitare a discriminării într-o perioadă de scădere constantă a numărului de cazuri și suntem acuzați de cei care au introdus astfel de măsuri în perioadele de creștere”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a lansat joi mai multe atacuri la adresa premierului Nicolae Ciucă și a ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Urmăresc cu atenție și cu îngrijorare, nu știu dacă e un moment să relaxăm măsurile, cu o mie de cazuri pe zi”, a spus el.

Florin Cîțu spunea că PNL nu poate fi de acord cu susţinerea testării de către stat, pe termen nelimitat, pentru cei care nu se vaccinează, mai ales când scopul este limitarea pandemiei şi există un vaccin gratuit. Florin Cîțu făcea referire la proiectul de lege privind certificatul COVID, pe care PSD intenționează să-l depună în Parlament săptămâna viitoare,

PNL a depus împreună cu UDMR, în luna octombrie, un proiect de lege care prevedea obligativitatea certificatului verde COVID pentru personalul medical, în cazul angajaților instituțiilor publice și pentru accesul în clădirile de birouri. Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat în 27 octombrie și se află în dezbaterea Camerei Deputaților în prezent.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: