joi

18 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2021

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

În locul certificatului verde se va introduce certificatul Covid, al cărui altgoritm de aplicare va fi mai flexibil și mai cuprinzător, iar soluția legislativă de obligativitate la locul de muncă va fi adoptată în 2021, potrivit lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

„Soluţia legislativă ar trebui să fie luată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, până la finele acestui an”, a precizat Alexandru Rafila, citat de Digi24.

Cât despre modul de sancționare a celor care nu vor avea certificatul, ministrul a explicat jurnaliștilor prezenți la conferința sa de presă că „încercăm să găsim o soluţie. Eu v-am spus un principiu în momentul de faţă, dumneavoastră, deja, mă întrebaţi nişte detalii tehnice, nu am ce să vă răspund, pentru că nu ăsta este scopul, ca să împiedici dreptul la muncă, ci scopul introducerii acestui certificat COVID este să frânezi rapid o creştere a numărului de cazuri, este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp”.


„Noi trebuie să creăm cadrul, să nu legăm soluţia legislativă de introducere, introducerea pe baza unui altgoritm, aşa cum v-am spus (…) Rămâne să discutăm cu toate instituţiile implicate, oricum lucrul ăsta va trebui discutat şi în cadrul Coaliţiei, trebuie asumat din punct de vedere politic, încât să răspundem acestei urgenţe de sănătate publică şi să creăm un mecanism transparent şi predictibil şi cunoscut de utilizare a acestui certificat COVID, care nu trebuie să fie în niciun fel discriminator”, a mai spus Alexandru Rafila.

De ce se va schimba certificatul verde în certificat Covid

Certificatul care atestă vaccinarea și imunizarea se va numi „certificatul Covid”, și nu „verde” pentru a-l deosebi de documentul adoptat de Parlamentul European, referitor la călătoria între statele membre UE, a explicat Alexandru Rafila.

„Vom încerca să găsim pentru el o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducea lui să poată să fie făcută când există o creştere susţinută, pe un anumit interval, de exemplu trei săptămâni”, a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, „renunţarea la utilizarea la acest certificat, adică testare, vaccinare sau trecere prin boală, să fie făcută atunci când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a mai anunțat Alexandru Rafila.


Dezactivarea certificatului COVID ar urma să aibă o dublă cheie de control, consideră ministrul Sănătății.

„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică”, potrivit lui Alexandru Rafila.

Soluția căutată trebuie să rezolva problema sentimentului „de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument”.  

Vor fi angajate serviciile unor profesioniști în comunicare

Pentru creșterea încrederii populației și accelerarea campaniei de vaccinare, „probabil vom apela şi la agenţii profesioniste care pot să ajute la acest efort şi sunt sigur că există suficient de mulţi doritori să ajute la acest efort naţional care până la urmă are două semnificaţii”, a mai spus Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Ministrul Sănătății a discutat subiectul cu premierul Nicolae Ciucă, în căutarea unor soluții care să facă „acest sentiment de impunere al vaccinării să dispară. Trebuie însă înlocuit cu sentimentul de responsabilitate pentru sănătatea proprie şi a membrilor familiei”.

Alexandru Rafila a insistat asupra greșelii celor care nu se vaccinează pentru că preferă tratamentul antiviral, acesta fiind mai periculos.

„Vaccinarea este mult mai puţin periculoasă dacă vreţi din punct de vedere al efectelor adverse decât tratamentul antiviral, fie cu pastile, fie cu anticorpi monoclonali. Antivirale şi anticorpii monoclonali trebuie administrate cu foarte mare precauţie pentru că sunt substanţe care au efecte secundare în mod evident mult, mult superioare efectelor secundare produse de vaccin”, a explicat Alexandru Rafila.

Rata riscurilor de reacții grave

Ministrul Sănătății a precizat că după administrarea primelor 10 milioane de doze de vaccin în România au fost înregistrate câteva zeci de reacţii grave.

„Chiar am un document trimis de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi după administrarea primelor 10 milioane de doze de vaccin, până la data de 3 octombrie, se înregistrase şase cazuri de miocardită, vreo zece cazuri de şoc anafilactic, încă câteva alte afecţiuni, toate reversibile după tratament, deci nu a murit nimeni”, a spus Alexandru Rafila.

Este „extrem de puţin, adică 30 de cazuri de manifestări să spunem grave la 10 milioane de doze este extrem de puţin.  Dacă am face o astfel de statistică pentru utilizarea aspirinei, de exemplu, o să vedeţi că acolo sunt mult, mult mai numeroase”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: