UPDATE: Biserica Ortodoxă Română a trimis, în urma întâlnirii premierului cu reprezentanții cultelor, un comunicat în care purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, precizează că eventuala impunere a certificatului verde la intrarea în biserici ar încălca libertatea religioasă:
”Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta (…)
Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”.
****
Știrea inițială:
Accesul în biserici ar putea fi exceptat de la obligativitatea prezentării certificatului verde, au sugerat oficiali participanți la întâlnirea pe care premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au avut-o joi cu reprezentanții cultelor religioase din România.
Întâlnirea a avut loc la Templul Coral, cel mai mare lăcaș de cult mozaic din București, și au participat reprezentanții a 17 din cele 18 culte religioase din România, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Au fost prezenți, de asemenea, președintele UDMR, Kelemen Hunor, și șeful campaniei de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță.
Primul-ministrul a refuzat să spună dacă proiectul de lege din Parlament va fi modificat astfel încât să excludă bisericile de la această obligativitate, însă ministrul Rafila a declarat că „liberatea religioasă reprezintă unul din lucrurile de bază”.
„Nu putem discuta doar de faptul că există doar acces la magazinele de strictă necesitate, credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a spus ministrul Sănătății.
Cererea ca certificatul verde să nu fie impus la intrarea în biserici a venit din partea cultelor, a explicat premierul, care a a adăugat că reprezentanții Guvernului au cerut „sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi”, adică pentru promovarea vaccinării.
„Discuţia a fost dacă vaccinarea este singura soluţie, răspunsul este că vaccinarea este o soluţie”, a declarat Nicolae Ciucă.
Pe agenda întâlnirii s-au mai aflat, la solicitarea cultelor, salarizarea personalului de cult și sprijinirea financiară a reparării și construirii de lăcașuri de cult.
Legea certificatului verde urmează să fie aprobată până la sfârșitul anului
Proiectul legii privind obligativitatea Certificatului verde (vaccinare, trecere prin boală sau test negativ) la locul de muncă este în dezbaterea Camerei Deputaților, cameră decizională.
Generalul (r) Nicolae Ciucă a declarat joi că proiectul va fi adoptat până la sfârșitul anului, însă a refuzat să ofere detalii despre forma finală susținută de coaliția de gurvernare.
”Legea se va înscrie în parametrii reali privind incidența bolii, oamenii care au trecut prin boală, oamenii care au teste. Vaccinarea e o soluție, a doua este comportamentul: respectul față sine, de comunitate”, a mai spus premierul Ciucă.
Din declarațiile ministrului Alexandru Rafila, membru PSD, partid ce se opune oricărei forme de impunere a vaccinării și chiar extinderii certificatului verde (care atestă nu doar vaccinarea, ci și trecerea prin boală sau testul Covid realizat cu 48 de ore înainte de utilizarea documentului), legea nu va prevede concedierea bugetarilor care nu dețin acest document. Aceasta, în pofida faptului că în UE se discută în acest moment obligativitatea vaccinării întregii populații eligibile.