luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 decembrie, 2021

Șefii de state și guverne din UE au convenit să comande peste 180 de milioane de doze din vaccinul BioNTech/Pfizer adaptat tulpinii Omicron a noului coronavirus, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Statele membre au fost de acord să activeze comandarea unei prime tranșe de peste 180 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri adaptate, în cadrul celui de-al treilea contract pe care îl avem cu BioNTech-Pfizer”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă, joi seară, la finalul summitului cu liderii UE.

”Contractele noastre prevăd că firmele vor dezvolta vaccinuri adaptate, dacă li se solicită, în termen de 100 de zile”, a explicat Ursula von der Leyen, pe Twitter.


Omicron ar putea deveni varianta dominantă în Europa până la mijlocul lui ianuarie, potrivit Comisiei Europene.

Vaccinarea anti-Covid a fost unul dintre subiectele discutate joi la summitul Consiliului European, unde s-a convenit că administrarea dozelor de rapel și extinderea acoperirii vaccinale sunt cruciale şi urgente. „Este o cursă contracronometru”, a comentat prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la sosirea la reuniune, citat de Agerpres.

Circa 67% din populaţia europeană este vaccinată cu schema completă, însă această rată este sub 50% în trei ţări (Bulgaria, România şi Slovacia), iar Croaţia este cu puţin peste acest prag (50,4%).

În ceea ce priveşte călătoriile, apariţia variantei Omicron a afectat certificatul sanitar european instituit de UE în această vară pentru a le permite europenilor să se deplaseze mai liber în blocul comunitar, fără a li se impune teste sau carantină.


Anumite ţări europene, precum Irlanda, Portugalia, Italia şi Grecia, impun de acum călătorilor europeni, chiar vaccinaţi, să prezinte un text negativ pentru a putea intra pe teritoriul lor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Franţa a restabilit exigenţa unor „motive imperioase” pentru călătorii care provin sau care se îndreaptă spre Regatul Unit, unde a crescut spectaculos numărul contaminărilor cu noua variantă Omicron.

În pofida acestor decizii unilaterale, liderii au subliniat „importanţa unei abordări coordonate asupra validităţii certificatului COVID al UE” şi doresc ca restricţiile decise „să nu submineze buna funcţionare a pieţei interne şi să nu afecteze în mod disproporţionat libertatea de circulaţie”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: