Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), gigant care domină industria mondială a cipurilor, se află atât în centrul unei ”lupte cu odgonul” între Washington și Taipei, cât și în prima linie a frontului noului război rece al tehnologiei dintre China și SUA, potrivit unei analize realizate de Financial Times.
Fondat în urmă cu 35 de ani cu capital de la guvernul taiwanez și tehnologie licențiată de la compania olandeză de semiconductori Philips, TSMC a devenit un gigant esențial pentru lanțul global de aprovizionare cu cipuri.
Taiwan vede această dominație ca pe o garanție de securitate crucială – uneori denumită „scutul său de siliciu”. Guvernul de la Taipei crede că asigurarea a 20% din producția globală de semiconductori garantează că SUA va veni în ajutorul Taiwanului, în eventualitatea unui atac din partea Chinei.
„Toată lumea are nevoie de semiconductori avansați”, a declarat ministrul economiei Wang Mei-hua, în timpul unei vizite la Washington luna aceasta. A fi un jucător global-cheie „face Taiwanul mai sigur”, a adăugat ea.
Între SUA și China
Pe măsură ce concurența dintre SUA și China se încinge și riscul unui conflict militar asupra Taiwanului crește, Washingtonul caută atât să întrerupă lanțul de aprovizionare al Beijingului cu semiconductori, cât și să-și reducă propria dependență de Taiwan pentru aprovizionarea cu cipuri.
„Pe de o parte, SUA presează TSMC să se mute în SUA. Pe de altă parte, poartă un război tehnologic împotriva Chinei, împingând tensiunea la un nivel mai ridicat, ceea ce pune Taiwanul în pericol”, comentează Jason Hsu, un fost deputat taiwanez, în prezent membru senior la Harvard Kennedy School.
Obiectivele SUA subminează însă potențialul de dezvoltare al TSMC, a cărui succes se bazează pe deservirea clienților de pe toate piețele și pe a face acest lucru cu ajutorul unui grup de fabrici rentabile, situate în Taiwan.
SUA și-au intensificat campania de blocare a economiei chineze, introducând la începutul acestei luni ample controale care blochează exporturile unor echipamente de fabricare a cipurilor și limitează vânzările anumitor semiconductori către Beijing – măsuri care întunecă perspectivele întregii industrie cipuri din China.
Pe de altă partea, Pentagonul este de mult timp îngrijorat de faptul că dependența SUA de Taiwan ar putea pune în pericol aprovizionarea cu semiconductori pentru industria de apărare. Deficitul de cipuri generat de pandemie, dorința Washingtonului de a pune frâne Chinei și temerile că Beijingul ar putea ocupa Taiwanul cu forța catalizează eforturile SUA de a reînvia producția de semiconductori de pe teritoriul său.
Pericolul dominației globale
Creșterea spectaculoasă a TSMC este unul dintre cele mai importante și mai puțin popularizate capitole din era globalizării.
Spre deosebire de competitori precum Intel și Samsung, care continuă să proiecteze și să producă cipuri, TSMC este un producător contractual care produce semiconductori proiectați de alte companii. Eficiența și economiile de costuri ale acestui model de business au convins atât de mulți alți producători să externalizeze fabricarea către TSMC, încât Taiwanul reprezintă acum 20% din capacitatea globală de fabricare a cipurilor, cea mai mare concentrație a oricărei țări din lume. Taiwanul concentrează totodată 92% din capacitatea de producție a celor mai avansate cipuri. Ponderea SUA în producția globală de cipuri a scăzut de la 37% în 1990 la 10% în 2020.
Analiștii credit Suisse estimează că, dacă lumea ar pierde accesul la fabricile de cipuri din Taiwan, producția de orice, de la computere la mașini, ar fi serios perturbată.
Nu toți experții sunt însă convinși că TSMC este un ”scut” pentru Taiwan.
„Monopolul în producția de semiconductori creează instabilitate”, spune Brad Martin, director al National Security Supply Chain Institute din cadrul Rand Corporation. „Dacă SUA se confruntă cu nevoia de a lua o decizie între a-și proteja economia și a apăra Taiwanul, decizia va fi cea evidentă.”
***