joi

18 aprilie, 2024

8 decembrie, 2022

Statul român prin Ministerul Finanțelor (MF) va acorda garanții de stat pentru 100% din valoarea împrumuturilor contractate de compania de proiect EnergoNuclear (EN), pentru construcția Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, potrivit  proiectului de lege privind aprobarea  acordului de sprijin între Statul român și Nuclearelectrica (SNN), a cărei filială este EnergoNuclear.

Alte prevederi principale ale acordului se referă la obligațiile statului și ale autorităților sale privind:

  • implementarea mecanismul de sprijin al Contractelor pentru Diferență (CfD), prin care investitorului îi este garantat un anumit nivel de rentabilitate;
  • dezvoltarea rețelelor electrice de transport cu o capacitate suplimentară de cel puțin 1,5 TW (miliarde kW), în scopul racordării la Sistemul Electroenergetic Național a Unităţilor 3 și 4 ale CNE Cernavodă;
  • limitarea dividendelor distribuite de Nuclearelectrica (SNN) la 50% din profitul net „pentru întreaga perioadă de realizare a Proiectului” – Ministerul Energiei deține aproape 82,5% din acțiunile SNN.

US Exim Bank a emis deja, în noiembrie, două scrisori de intenție privind două împrumuturi,  de peste 3 miliarde de dolari în total, pe care este gata să le acorde României pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.


După adoptarea legii, MF urmează, „sub rezerva obținerii aprobărilor” Comisiei Europene, să acorde  garanțiile de stat „astfel încât finanțatorii EnergoNuclear (EN) să aibă confortul acordării de împrumuturi către EN și siguranța rambursării valorii sumelor împrumutate” – spune proiectul acordului dintre Stat și Nuclearelectrica (SNN).

Proiectul de dezvoltare al centralei de la Cernavodă va costa circa 8 miliarde de dolari și va fi coordonat de compania americană AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța.

Cele două reactoare noi vor avea fiecare o putere instalată brută de minimum 724 MW, care va dubla capacitatea actuală, a centralei, care furnizează până la 20% din energie necesară României.

Preluarea energiei noi în rețea și alte condiții asumate de stat

Alte obligații importante care vor asumate de stat prin lege sunt:

  • Statul român va contribui cu aport în natură la capitalul social al companiei de proiect EnergoNuclear (EN), în calitate de investitor, aportul fiind reprezentat de cantitatea de apă grea şi octoxidul de uraniu necesar primei încărcături de combustibil nuclear, pentru punerea în funcțiune a unităților 3 și 4.
  • Ministerul Transporturilor (MT) și Infrastructurii va întreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcţionarea a 4 unităţi nuclearo-electrice pe amplasamentul de la Cernavodă.
  • MT urmează se finalizeze, în acest scop, etapa a II-a a proiectului denumit ”Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila (km 375 – km 170)”.
  • Operatorul de transport și al Sistemului Energetic Național (SEN), Transelectrica (TEL),  va finaliza, până la data punerii în funcțiune a reactoarelor, liniile de transport a electricității, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Național și evacuarea energiei electrice produse de Proiect.

Mai sunt de adaptat și mai multe reglementări legislative, potrivit, proiectului acordului dintre Statul român și Nuclearelectrica – potrivit proiectului de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Noile reactoare vor funcționa din 2030 și 2031

Strategia Nuclearelectrica (SNN) de „continuare a proiectului Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă” prevede un calendar în 3 etape de construcție, care pot fi rezumate astfel:

Etapa 1, pregătitoare, aproape de finalizare

Este programată să se încheie anul viitor, cu un buget estimat de 15 milioane euro. Prevede: reoperaționalizarea societății de proiect EnergoNuclear; contractarea serviciilor de asistență juridică, financiară și de inginerie;

Etapa 2, lucrări preliminare: Partea de „inginerie critică” și de preț

Are o durată estimată de 30 de luni (2023-2025), cu un buget estimate de 185 milioane euro și obiectivele principale sunt:

  • elaborarea ingineriei critice pentru definirea proiectului,
  • structurarea și contractarea finanțării și agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului,
  • obținerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului, respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat,
  • obținerea Autorizației de Securitate Nucleară pentru etapa de Construcție și luarea Deciziei Finale de Investiție, pentru trecerea în Etapa III (Construcție);

Etapa 3 – Construcția

Se va emite Ordinul Final de Începere a Lucrărilor care pot dura între 69 și 78 de luni (finalizare U3 – 2030 / finalizare U4 – 2031)..

Proiectul relansat după evitarea deturnării sale pe filiera chineză

Odiseea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a fost deturnată,  în 2015, spre un parteneriat cu China General Nuclear Power Corporation (CGN), deși tot pe baza tehnologiei canadiene Candu.

După o perioadă de inerție, negocierile cu compania chineză au fost reluate la jumătatea anului 2017, care aveau să fie întrerupte în iunie 2020.

Atunci, adunarea generală extraordinară a acționarilor SNN a decis încetarea negocierilor cu compania chineză, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a memorandumului aferent privind Unităţile 3 şi 4 „şi respectiv a Acordului Investitorilor în formă preliminară”.

EnergoNuclear a semnat, în noiembrie 2021, primul său contract în cadrul proiectului, cu Candu Energy,  Autoritatea de Proiectare a Unităților 3 și 4 și cu OEM Candu (producătorul originar al tehnologiei Candu).

O nouă strategie privind reactoarele 3 și 4 fusese aprobată în aprilie 2021 de acționarii SNN, după ce, în octombrie 2020, fuseseră semnate un acord interguvernamental între SUA și România pentru extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

A mai fost semnat și un memorandum cu US Exim Bank pentru finanțarea proiectelor mari de investiții în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Memorandumul cu US Eximbank prevede și susținerea proiectului centralei de mini-reactorare nucleare modulare de tip NuScale, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești (Dâmbovița).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: