vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iulie, 2021

O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din State Unite a făcut vineri o vizită oficială la CNE Cernavodă. Delegația a fost condusă de dr. Kathryn D. Huff, secretar adjunct în funcție și secretar adjunct pentru energie nucleară în cadrul departamentului, potrivit unui comunicat transmis de Nuclearelectrica.

”Vizita Domniei sale are în vedere continuarea cooperării în baza Acordului Interguvernamental România-SUA parafat de Washington DC în luna octombrie 2020 și ratificat recent de statul român, implicit a demarării acestei cooperări în timp util pentru realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor SNN”, transmite compania.

Conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 este structurată în trei etape derivate din experiența internațională construcția de noi centrale nucleare.


Prima etapă, cea pregătitoare, este estimată să dureze 24 de luni, în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară pentru conturarea proiectului.

Etapa de lucrări preliminare are o durată estimată de 18-24 de luni. Contractorul IPC (inginerie, procurare, constructive) va realiza partea de inginerie critică a proiectului și documentația de securitate nucleară.

Etapa a treia va fi dedicată construcției efective și va avea o durată de 69-78 de luni.

În baza acestor etape de realizare, este estimat ca Unitatea 3 să intre în exploatare comercială în 2030, iar Unitatea 4 în 2031.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

“Sistemul energetic românesc are nevoie de reziliență și sustenabilitate, iar extinderea capacității nucleare în România, în contextul actualei tranziții către o economie curată, răspunde acestor necesități, conduce la creștere economică și socială, dezvoltarea lanțului de aprovizionare, o cerință necesară în paradigma decarbonizării, crearea indirectă a aproximativ 19.000 de locuri de muncă la nivel de industrie, formare de noi generații de specialiști simultan cu evitarea a 20 de milioane de tone de CO2/an prin operarea a 4 unități nucleare CANDU”, a declarat Cosmin Ghiță, director general SNN.

Cooperarea dintre România și SUA are în vedere extinderea capacităților nucleare ca soluție fermă la atingerea țintelor de decarbonizare, ambele state fiind puternic active la nivel internațional în promovarea tehnologiilor nucleare și a inovației nucleare pentru a răspunde eficient necesităților tranziției energetice pe termen mediu și lung, la timp și cu menținerea costurilor decarbonizării la un nivel sustenabil.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: