miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2021

Reactoare Centrala Nucleară Cernavodă
Reactoare Centrala Nucleară Cernavodă

Guvernul României şi Nuclearelectrica (SNN) discută deja cu US Eximbank care ar putea fi ponderea ajutoarelor de stat în pachetul de finanțare a construcției reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Problemele de finanțare sunt abordate și în prima etapă a proiectului, care se defășoară acum, deși partea referitoare la preț este programata în a doua din cele 3 etape ale proiectului.

„Există discuţii multiple în acest sens. (…) Suntem în faza de concept a modului de coagulare şi de negociere a modului de structurare a finanţării şi de a vedea cu ce măsuri de ajutor de stat operaţionale, în limite admisibile de către Comisia Europeană, putem realiza această investiţie”, a delcarat Cosmin Ghiță, directorul general al SNN.

Un proiect pe termen lung


Parlamentul României a aprobat, săptămâna trecută acordul interguvernamental dintre România şi SUA, semnat în octombrie 2020, privind cooperarea în domeniul industriei nucleare civile, care are în vedere și construcția reactoraelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Acordul a fost aprobat de Comisia Europeană.

„Urmează structurarea pachetului de finanţare anunţat de US Eximbank şi aici sunt mai multe discuţii care au loc între noi, Guvern, Consiliul Concurenţei”, a spus Cosmin Ghiță, conferinţa profit Energy. Forum.

Proiectul se află în erioada de pregătire care va dura doiani, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară.


În a doua fază, care va dura între 18 şi 24 de luni, va fi realizată ingineria tehnică a proiectului şi documentaţiile de securitate nucleară. A treia fază va fi dedicată construcţiei efective şi va dura între 69 şi 78 de luni.

(Citiți și: „DOCUMENT / Strategie în 3 etape pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”)

Unitatea 3 de la Cernavodă ar urma să fie gata în anul 2030, iar unitatea 4, în anul 2031, potrivit planurilor actuale.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: