sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 octombrie, 2020

Guvernul a notificat Comisia Europeană în legătură acordul încheiat cu SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul economiei Virgil Popescu (foto), la începutul ședinței de Guvern.

Notificarea a fost făcută, spune Virgil Popescu, conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea cu SUA pe acest proiect fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.

Virgil Popescu a spus că acordul cu SUA va permite ”utilizarea expertizei americane”, păstrând tehnologia CANDU folosită la reactoarele 1 și 2, care este una canadiană.


Ministrul Economiei a mai precizat că acordul semnat săptămâna trecută la Washington creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil.

Potrivit acordului, proiectul de dezvoltare al centralei de la Cernavodă va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. AEcom este o companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

România și SUA au parafat vineri un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Guvernele PSD au autorizat dezvoltarea proiectului de la Cernavodă cu o companie din China. Anul acesta, în 12 iunie, au fost oprite negocierile cu China General Nuclear Power Corporation, iar guvernul PNL și-a exprimat explicit intenția de a realiza proiectul cu parteneri din NATO sau Uniunea Europeană.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: