vineri

29 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2022

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a anunțat marți că lansat împreună cu Nowa Power & Gas compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.

Prima centrală de mini-reactoare nucleare NuScale va avea o capacitate de 462 MW.

Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în părți egle de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de munca în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, se menționează într-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori București.


Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Cosmin Ghiță: România poate fi lider în regiune

Potrivit CEO-ului Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, România poate deveni un lider în regiune pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici.

„România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici în implementarea celor mai înalte standarde de securitate nucleara și productivitate”, a menționat șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

La ceremonia de semnare a Declarației Acționarilor au participat și Jose W. Fernandez, subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie și Mediu al SUA, și ministrul Energiei Virgil Popescu.


“Proiectul este un exemplu al relațiilor de succes dintre România și SUA în domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, în special, stabilitate economică și securitate energetică”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Ajutor de la americani

Amplasamentul candidat de la Doicești a fost selectat în urma unui studiu in baza unui grant de 1,2 milioane dolari obținut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici.

În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design)) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doicești, județul Dâmbovița, România.

În urma misiunii, IAEA a confirmat: “Această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român și nu numai în ceea ce privește selecția amplasamentului SMR”, a declarat Paolo Contri, șeful echipei de analiză și șeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara și Siguranță Nucleară al AIEA.

În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunțat de președintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie și Proiectare Inițială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum și activități de licențiere și autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaționale și naționale.

Parteneriatul SUA – România în domeniul nuclear

  • În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, autorizarea și construcția unui reactor modular mic (SMR) in România.
  • La data de 9 octombrie 2020, România a semnat cu Statele Unite un Acord interguvernamental (IGA) în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României, conform Legii nr. 199/2021, având o susținere largă și fiind adoptat cu majoritate de voturi.
  • Mai mult, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, printr-un Memorandum de Înțelegere (MOU) încheiat cu Ministerul Energiei din România, interesul de a finanța proiecte importante de investiții energetice în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
  • La data de 4 noiembrie 2021, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), NuScale si Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a accelera implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa, în prezența Ministrului român al Energiei, dl. Virgil Popescu. Importanța parteneriatului strategic dintre SUA și România și a rolului dezvoltarii reactoarelor modulare mici au fost evidențiate în discursurile de la COP26 oferite de către Secretarul american pentru Energie Jennifer M. Granholm, Departamentul pentru Energie al SUA, Trimisul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Klaus Iohannis, Președintele României, precum și de Președintele SUA, Joe Biden.
  • La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri în valoare de 1,2 milioane USD de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici. În mai 2022, după finalizarea studiului, au fost identificate mai multe amplasamente potențiale adecvate. Amplasamentul fostei centrale termice de la Doicești, județul Dâmbovița, România, a fost calificat drept amplasament candidat pentru studii și dezvoltări ulterioare aprofundate.
  • La data de 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.
  • În iunie 2022, președintele american Joe Biden a anunțat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă a dezvoltării reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie și proiectare inițială (FEED) pentru proiectul SMR din România. Studiul FEED constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum și activități de licențiere și autorizare, care vor fi desfășurate pe amplasamentul fostei centrale electrice de la Doicești, cu respectarea standardelor internaționale și naționale. În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii IAEA de Proiectare a Amplasamentului și Evenimentelor Externe (SEED) derulată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: