miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2022

US Exim Bank a emis două scrisori de intenție privind două împrumuturi,  de peste 3 miliarde de dolari, pe care este gata să le acorde României pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă.

Un prim împrumut de circa 50 milioane dolari va sprijini derularea Fazei 2 a proiectului unităților 3 și 4, care se referă la lucrări preliminare de inginerie critică. Apoi, împrumutul de 3 miliarde dolari va acoperi contribuția americană în proiectul în ansamblul său, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Împrumuturile sunt acordate în virtutea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.


Anunțul a fost făcut în marja Conferinței privind Schimbările Climatice (COP27) din stațiunea egipteană Sharm El-Scheikh, la ceremonie participând președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, președinta US EXIM Bank Reta Jo Lewis (foto, în stânga ministrului român al Energiei), Virgil Popescu și Geoffrey Pyatt, secretar asistent la Biroul pentru Resurse Energetice al SUA.

Planul de dezvoltare a centralei nucleare

Faza 2 din proiectul construcției reactoarelor 3 și 4, pentru care US Eximbank va acord împrumutul de 50 de milioane de dolari, va începe trimestrul al doilea din 2023 și vizează lucrări preliminare pe o durată estimată de 18-24 de luni. Contractorul IPC (inginerie, procurare, constructive) va realiza partea de inginerie critică a proiectului și documentația de securitate nucleară.

La începutul lunii octombrie 2020 a fost semnat acordul încheiat cu SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.

Proiectul de dezvoltare al centralei de la Cernavodă, va costa circa 8 miliarde de dolari și  va fi coordonat de compania americană AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța.


Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat, pe 22 septembrie, faptul că dezvoltarea unei centrale nucleare poate beneficia de un ajutor de stat aprobat de executivul comunitar.

AEcom este o companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

Etapa a treia va fi dedicată construcției efective și va avea o durată de 69-78 de luni.

Unitatea 3 a centralei de la Cernavodă ar urma să intre în exploatare comercială în 2030, iar Unitatea 4 în 2031.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: