sâmbătă

27 aprilie, 2024

9 octombrie, 2020

Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, și secretarul Departamentului de Energie, Dan Brouillette, vor discuta, vineri,  despre încheierea unui acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare existente de la centrala nucleară de la Cernavodă și pentru lucrări la infrastructura celor noi, a declarat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

„Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare nucleare și renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România”, a declarat ambasadorul SUA, într-un mesaj adresat Forumului Institutului Aspen de la București.

Acordul ar putea fi doar primul pas în colaborarea româno –americană. „ Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică”, a mai spus Adrian Zuckerman.


„În partea a doua a zilei (de vineri, n.r.), Ministrul Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat”, a adăugat ambasadorul SUA.

La rândul lui, Virgil Popescu, ministrul Economiei și Energiei a declarat că vizita oficială pe care o întreprinde în SUA este menită să dezvolte parteneriatul strategic dintre România și SUA pe dimensiunea energetică.

„Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat Virgil Popescu.

După ce, în 12 iunie, au fost oprite negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, guvern și-a exprimat explicit intenția de a realiza proiectul cu parteneri din NATO sau Uniunea Europeană .


Ministrul Virgil Popescu a spus că nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibilii parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, parteneri care ar putea constitui „un consorțiu euro-atlantic”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: