13 octombrie, 2021

Tot mai multe companii europene producătoare de electricitate repun în funcțiune capacitățile pe cărbune, redevenit combustibil preferat din cauza scumpirii gazelor naturale. Este o schimbare, fie și temporară, în tendința de eliminare a celui mai poluant combustibil.

Cu toate că preţul certificatelor (permiselor) de emisii poluante (GES) și chiar cel al cărbunelui au crescut în ultimele luni în Europa, explozia preţurilor la gaze natural le-a depășit, așa încât costurile pe termen scurt înclină în favoarea utilizării cărbunelui, potrivit Reuters.

O temă de reflecție pentru Conferința ONU din noiembrie

Răsturnarea tendințelor schimbă auspiciile în care urmează să se defășoare conferința ONU privind clima, din 5 noiembrie în Scoția, de la care erau așteptate decizii mai severe privind reducerea emisiilor.


Un raport al ONU a arătat consecințe ale încălzirii globale mai dramatice decât cele estimate până acum asupra societății umane.

Între timp, însă, preţul de referinţă al certificatelor GES din cadrul schemei UE de tranzacționare (ETS) aproape că s-a dublat de la începutul anului. Companiile poluatoare trebuie să cumpere câte un certificate pentru fiecare tonă de echivalent de CO2 emisă.

Cotaţiile instrumentelor de tranzacționare futures a cărbunelui au crescut cu peste 100%.

În schimb, gazele s-au scumpit de aproape 4 ori față de începutul anului, potrivit cotațiilor de pe piaţa angro din Olanda.


În ultimii doi ani, gazele pentru termocentralele au fost mai ieftine decât cărbunele, incluzând şi costul certificatelor de emisii. Situația a fost răsturnată începând din luna iulie a acestui an.

Tranziția verde și-a inversat sensul

„După ce producția de electricitate din cărbune fusese încătușată de prețurile record ale certificatelor, până spre începutul verii, apoi creșterea prețurilor pe piața hub-ului olandez TTF a deblocat levierul care schimbă alimentarea centralelor de la gaze la cărbune“, remarcă analiștii Bank of America, potrivit sursei citate.   

Schimbarea din iulie este remarcabilă în Germania, unde diferenţa dintre costul operării centralelor pe cărbune şi cel al centralelor pe gaze naturale a determinat o utilizare mai mare a lignitului. În Germania cărbunele a fost în mod tradiţional un combustibil ieftin, ulterior scos de pe piaţă de creşterea costurilor cu certificatele de emisie.

Electricitatea produsă din lignit şi huilă a crescut cu peste 25% până la 35,1 TWh (milioane kWh) în Germania, în trimestrul 3 față de trimestrul anterior și cu aproape 20% față  de trimestrul 3 din 2020, potrivit datelor Institutului german ISE Fraunhofer.

Și pentru următoarele două trimestru cărbunele va rămâne favorit în pofida gazelor, spune un analist al firmei de consultanță energetică Volue.

O altfel de reformă așteptată de piață

Preţurile la electricitate pentru perioada următoare în Germania şi Franţa s-au dublat în acest an, ceea ce a provocat discuţii cu privire la intervenţia pe piaţă pentru a stabiliza preţurile pentru consumatori.

Multe critici se îndreaptă împotriva sistemului ETS de tranzacţionare a certificatelor de emisii. Este cerută reformarea acestui sistem, chiar dacă alte opinii contează pe caracterul temporar al scumpirilor energiei.

Germania cere ca gazele să fie considerate combustibil de tranziție în cadrul Planului Grean Deal, mai ales pentrucă a renunțat la energia nucleară.

În schimb Franța cere ca energia nucleară să fie considerată „verde”, deșinu este regenerabilă și produce deșeuri periculoase. Ideea este susținută de România.

Deocamdată, însă, reformele proiectate sunt mai severe.

Noul sistem de certificate GES prevede și includerea transporturilor terestre și a încălzirii clădirilor și face parte dintr-o strategie mai amplă a UE, aferentă Pactului Verde (Green Deal). Strategia mai include și: aferentă Pactului Verde (Green Deal). Strategia mai include și:

  • descurajarea relocării industriilor în zone economice cu regimuri de mediu laxe, respectiv a exporturilor de mărfuri care vin din acestea, inclusiv prin așa numita taxă pe carbon;
  • tranziția de la resursele fosile de energie;

Sistemul european de certificate de emisii a fost lansat în 2005 și obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2 peste anumite praguri. Sistemul este menit să convingă poluatorii să investească în tehnologii tot mai verzi

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: